Psiholoģe: Ar gaidāmo bērniņu jārunā arī tētim

17. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sarunām ar bēbīti puncītī ir lielāka nozīme, nekā mēs dažkārt domājam. Pie tam, viņš patiešām mūs dzird un jūt, un dzird ne tikai mūs, bet arī savu tēti. Kāpēc šīs sarunas ir tik nozīmīgas, pastāstīs perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa.

Kā īsti varam saprast, ka mazulim mammas puncī ir labi?

Mazulītis atsevišķi nemaz nepastāv, tas ir tāds kā divi vienā tandēms – vienots veselums. Ja mamma pati gan emocionāli, gan fiziski jūtas labi, ar diezgan lielu varbūtību var teikt, ka arī bērniņam viss ir labi.

Kad mamma dusmojas un bēdājas

Bērniņš, atrodoties mammas ķermenī, caur hormoniem un asinsriti saņem visu, kas notiek ar mammu, ieskaitot emocijas. Tomēr neviena dzīves pieredze nav rozēm kaisīta,tāpēc arī negatīva dzīves pieredze pieder pie dzīves pieredzes. Ja dusmas un bēdas nav pastāvīgs mammas dzīves fons, ja tās ir atsevišķas epizodes, bērniņš iegūst pieredzi par to, ka cilvēkam ir dažādas emocijas. Tas viss ir normāli. Bērniņš to nesaprot vārdiskā nozīmē, bet tīri emocionāli.

Domas un sarunas, ko mazulis dzird un jūt

To, ko runājam, bērniņš dzird jau no 16.nedēļas, kad attīstījusies audiālā sistēma, bērniņa austiņas spēj uztvert skaņu. Pirmās viņa iepazītās skaņas ir māmiņas ķermenis – šķidruma plūsmas, sirdspuksti, plaušu darbībās skaņas. Tāpēc arī piedzimstot, mazulis visātrāk nomierinš brīžos,kad māmiņa viņu piespiež pie sava ķermeņa.

Arī māmiņas domas bērniņš sajūt. "Tīri emocionāli, kad tiek uztverta emocionālā noskaņa, informācija, ko vecāki, ne tikai mamma, bet arī tētis – stāsta un dara," atklāj psiholoģe Mirdza Liepiņa.

Sarunāšanās ar bērniņu, kad piedalās tētis

Arī tētim ir jāpiedalās bērniņa gaidībās un saziņā ar mazuli. "Kad tētis iet prom no rīta, viņš atvadās no māmiņas, vakarā satiekas abi. Iedot buču var ne tikai mammai, bet arī mammas puncītim, un tāpat var arī sasveicināties," ierosina Mirdza Liepiņa. "Var vakarā pielikt rociņu mammas puncim, vaigu. Mazulis var atbildēt šīm pieskārieniem, skaņām – ar spērienu."

Komunikācija ir reāla jau gaidību laikā, tāpēc, izrādot emocijas un maigumu, mamma un tētis sekmīgāk iepazīs savu gaidāmo mazuli!

Māmiņu Klubs

Videosarunu "Pirmais kontakts ar bērniņu jau mammas puncī!" piedāvā

20140410103713-87597.jpg

Eksperts

Mirdza Liepiņa

prenatālā psiholoģe, psihoterapeite
Mirdza Liepiņa Vecāku skolā