APTAUJA: 63% vecāku uzskata, ka mājdzemdību pakalpojumus būtu jāapmaksā valstij

28. Jan 2016, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptaujā par mājdzemdībām piedalījās teju 250 respondentu, no kuriem īpaši gribam teikt paldies arī diviem tētiem, kas dalījās savā personīgajā pieredzē ar mums. No visiem, kurus ieinteresējusi Māmiņu Kluba portāla un TV raidījuma JANVĀRA mēneša tēma - mājdzemdības, 43% mājdzemdības bija piedzīvojuši personīgi.

Mājdzemdības - katras ģimenes izvēle

Interesanti, ka vecākiem prieks bija mazuļus sagaidīt ne tikai mājās, bet arī īpaši mājdzemdībām pielāgotā Dzemdību jeb Radību mājā "Harmonija" vai "Stārķa ligzda". Tāpat vecāku vidū bija arī tādi, kas izmantojuši sev tuvākās dzemdību nodaļas priekšrocības sagaidīt bērniņu intīmākā gaisotnē - atsevišķā nodaļā, kas maksimāli pielīdzināta mājdzemdību atmosfērai, kāda ir, piemēram, Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā.

Gandrīz puse aptaujāto vecāku (46%) uzskata, ka mājdzemdības ir katras sievietes izvēle, jo katra topošā māmiņa ir tiesīga izlemt, kur un kā viņa vēlas sagaidīt pasaulē ierodamies savu bērniņu. Savukārt 27% mājdzemdībām pauž atbalstu, uzsverot, ka tajās ir vairāk plusu, nekā mīnusu. Un tikai 10% vecāku uzskata, ka mājdzemdības ir tikai dažām sievietēm piemērota dzemdību forma. Bet 14% vecāku uzskata, ka mājdzemdības ir pārāk riskanta dzemdību forma, lai viņi kādreiz ko tādu vēlētos izbaudīt. Bieži vecāki uzsver, ka mājdzemdības ir vairāk piemērotas veselām, ļoti labi sagatavotām topošajām māmiņām, kas sava bērniņa dzimšanas brīdī ir kopā ar sertificētām mājdzemdību vecmātēm, kas apzinās katras savas rīcības sekas.

63% vecāku uzskata, ka mājdzemdību pakalpojumus būtu jāapmaksā valstij

Protams, ir arī vecāki (24%), kas tomēr uzskata, ka mājdzemdības ir katras ģimenes privāta izvēle, par ko valstij nebūtu jāmaksā. Un tomēr pamatā vecāki vēlas mājdzemdību pakalpojumus baudīt, tāpēc uzskata, ka būtu labi, ja valsts spētu mājdzemdību pakalpojumus apmaksāt, ja ne pilnā mērā, tad vismaz daļēji. Vecāki apzinās, ka mājdzemdības ir dārgas, tāpēc gribētu, lai uz katrām mājdzemdībām valsts atvēl tik daudz līdzekļu, cik tiek patērēts vidēji uz katru māmiņu, kas savu bērniņu sagaida ierodamies slimnīcas dzemdību nodaļā jeb stacionārā.

Vecāki, kas vairāk sveras uz viedokli, ka mājdzemdības ir katras ģimenes pašas izvēle, atgādina, ka no otras puses - tas, ka katrs maksā pats, ir vēl viens faktors, kāpēc būtu vērts rūpīgāk izvērtēt gan sekas, gan atbildību, kas mājdzemdībās ir īpaši svarīgi.

Mājdzemdību pieredze - pamatā pozitīva

Ir vecāki, kas baidās riskēt ar savu un mazuļa dzīvību un veselību, un ir ļoti labi saprotams arī šāds viedoklis, un tomēr, pateicoties aptaujai par tēmu "Mājdzemdības", atklājām vairāk kā 100 pozitīvas, sirsnīgas un emocionālas pieredzes pilnus mājdzemdību stāstus.

Tas, ko vecāki bieži uzsver, atceroties savas mājdzemdības:

  • "tā bija brīnišķīga pieredze. Pēc nedēļas gaidāma otrā bērniņa dzimšana, arī mājās."
  • "Esmu ļoti apmierināta! Tas bija ļoti skaists un aizkustinošs notikums! Dzemdības notika naktī, un no rīta lielākie bērni jau varēja sveikt savu mazo māsiņu."
  • "Priecājos, ka pieņēmām šādu lēmumu, un tas realizējās burvīgā, spēcinošā pieredzē. Iepazīti daudzi kolosāli cilvēki jau gatavojoties lielajam notikumam."
  • "Tas man ļāva noticēt sev kā sievietei un savam ķermenim. Sadziedēju savas morālās rētas, kas radās pēc pirmajām valsts apmaksātajām dzemdībām stacionārā."
  • "Uzskatu, ka tas ir labākais veids, kā laist pasaulē bērnu."
  • "Otrs bērniņš nācis pasaulē mājās. Esmu ļoti apmierināta ar pieredzi īpaši tādēļ, ka mazulis bija sagriezies dzimšanai neērtā pozā, kas stacionārā visticamāk tiktu atrisināts ar ķeizargriezienu. Īpaši novērtēju individuālo attieksmi dzemdību un īpaši pēcdzemdību vizīšu laikā. Jutos drošāk un vairāk uzklausīta nekā dzemdējot stacionārā"
  • "Saņēmu tādas rūpes un mīlestību, kādu stacionārā dzemdējot pie gadījuma vecmātes nesaņemtu, jo viņa vienkārši mani nepazītu. Tas pats attiecas uz pēcdzemdību periodu, kas ir tikpat svarīgs!"
  • "Esmu arvien pateicīga savai vecmātei par palīdzību. Palīdzību - dodot zināšanas, mieru, pārliecību, ka varu pati dzemdēt savu bērnu. Vecmātes loma ir novērst komplikācijas, sarežģījumus, pārējais ir mātes darbs."
  • "Mājdzemdībās piedzima trešais bērniņš, mājdzemdības bija ilgi plānotas, tajām ilgi un rūpīgi gatavojos un tās bija veiksmīgas. Mājdzemdības bija harmoniskas, bez stresa, manā vidē, ar profesionālu vecmātes palīdzību. Pēc divām psiholoģiski traumatiskām dzemdībām stacionārā, piedzīvoju dziedinošas dzemdības mājās!"

Sakām paldies visiem vecākiem, kas dalījās ar mums šajā intīmajā pieredzē!

Māmiņu Klubs

20160215082419-45084.jpg