8 ieteikumi, kā rūpēties par ķeizargrieziena rētu

8 ieteikumi, kā rūpēties par ķeizargrieziena rētu

10. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ķeizargrieziens ir operācija, ķirurģiska iejaukšanās vēdera dobumā, tādēļ, neskatoties uz mūsdienās pielietotajām modernajām medicīniskajām manipulācijām, jāievēro saudzējošs režīms un kopšana, stāsta vecmāte Inese Kampusa.

- Māmiņai pēc ķeizargrieziena, kamēr šuve nav pilnībā sadzijusi, nevajag gulēt uz vēdera.

- Ļoti svarīgi ir necilāt smagumus – smagākais, ko mamma drīkst cilāt, ir viņas jaundzimušais bērniņš.

- Kaut arī daudzas māmiņas pēc dzemdībām vēlas maksimāli ātri atgūt iepriekšējo ķermeņa formu un uzsākt vingrot, šajā ziņā tomēr jāievēro saudzējošs režīms, 6-8 nedēļas, kamēr ir asiņaini izdalījumi, intensīva fiziska slodze nav vēlama.

- Apmēram pēc mēneša rētai vajadzētu būt pilnībā sadzijušai un sausai. Protams, izrakstoties no slimnīcas, tā tāda vēl nebūs un vajadzēs to paslēpt aiz speciāla “elpojoša” plāksterīša, kas nopērkams aptiekās. Tā izmēru ieteiks ārsts.

- Mazgājoties dušā, šuves apvidū nevajadzētu izmantot švammes, sūkļus, pīlinga līdzekļus. Jāmazgājas ar saudzējošām ziepēm vai dušas želeju, mazgāšanās kustības veicot horizontāli, paralēli rētai.

- Māmiņa drīkst nēsāt vēderu saturošu jostu un biksītes, taču jāraugās, lai tās nespiestu un neberztu šuvi. Veļu nevajadzētu izvēlēties mežģīņu, tai jānosedz šuve un jostas līnijai jābūt stipri virs rētas. Arī bikses un svārki ar pazeminātu jostasvietu jānoliek skapī līdz brīdim, kamēr ķeizargrieziena šuve pilnībā sadzijusi.

- Zonai ap šuvi jābūt sausai un tīrai, lai izslēgtu infekcijas risku!

- Nav nepieciešami īpaši krēmi vai ziedes šuves kopšanai. Ja šķiet, ka dzīšanas process nenotiek tik gludi, kā gribētos vai māmiņai ir citas neskaidrības, obligāti nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Kā Tu rūpējies par ķeizargrieziena rētu?

 Māmiņu Klubs 

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ PALĪDZĒS SAGATAVOTIES ARĪ ĶEIZARGRIEZIENA OPERĀCIJAI!

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā