5 lietas, ko gaidīt no dzemdībām

5 lietas, ko gaidīt no dzemdībām

26. Mar 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs mazulis pasaulē ierodas unikālā veidā. Tieši šī iemesla dēļ nākas dzirdēt tik daudz un dažādu dzemdību stāstu. Bet kā pateikt, kādas būs gaidāmās dzemdības? Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbild Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu vecmāte Inese Kampusa.

Cik ilgas būs dzemdības un vai es jutīšu sāpes visu dzemdību laiku?

Lielākā daļa dzemdību norisinās atvēršanās fāzē. Šajā fāzē topošajai māmiņai vislabāk atrasties mājās, kur var staigāt, gulēt vai uzēst. Aktīvajā dzemdību fāzē kontrakcijas kļūst regulārākas un sāpīgās, jo saīsinās dzemdes kakls. Normāls dzemdību ātrums ir viens centimetra atvērums stundas laikā ar izspiešas fāzi; tāpēc parasti dzemdību ilgums ir 6-12 stundas.

Kā es zināšu, kad ir laiks doties uz slimnīcu?

Ideāli, ja uz dzemdību nodaļu var doties aktīvājā dzemdību fāzē, kad kontrakciju ilgums ir jau reizi 4-5 minūtēs vismaz stundu un kontrakcijām jākļūst stiprākām, garākām un  ar īsākiem starplaikiem. Ja kontrakcijas kļūst tik stipras, ka topošajai māmiņai ir grūti runāt, pēdējais laiks meklēt atslēgas.

Ja esmu ieradusies dzemdību nodaļā, vai varu staigāt apkārt?

Lielākajā daļā dzemdību nodaļās ļauj staigāt apkārt, bet tāpat ir ir nepieciešams regulāri pārbaudīt mazuļa sirdstonīšus. Tāpat dzemdētāja var vēlēties ieiet dušā, lai relaksētos vai izmantot dzemdību bumbu, lai atvieglotu sāpes. Ja dzemdētāja ir izvēlējusies veikt epidurālo anestēziju, var būt apgrūtināti staigāt.

Vai epidurālā anestēzija palēlina dzemdību norisi?

Ja izspiešanas periodā sievietei joprojām ir stipras iedarbības epidurālā anestēzija, var būt grūti sajust, kas notiek. Anesteziologi lēš, ka epidurālā anestēzija vidēji palēlina dzemdību norisi par 40 minūtēm. Tomēr kā ikvienā gadījumā ir izņēmumi, tāpēc ir iespējami gadījumi, kad anestāzija var palielināt dzemdību ātrumu, jo māmiņa jūtas relaksēta sāpju laikā.

Kādas ir citas atšpaināšanas iespējas bez epidurālās anestēzijas?

Ir māmiņas, kuras mēģina tikt galā ar dzemdību sāpēm, izmantojot nemedicīniskas stratēģijas, uzsverot vizualizāciju un izpratni par dzemdību procesu.

Māmiņu Klubs

20170323120626-80354.jpg

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā