Ģimenes dzemdības: maksas pakalpojums vai nē

Ģimenes dzemdības: maksas pakalpojums vai nē

24. Sep 2012, 19:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai slimnīca drīkst prasīt maksu par ģimenes dzemdībām? Un vai drīkst prasīt maksu, ja pārim Mātes pasē nav atzīmes par gatavību ģimenes dzemdībām? Vai varētu slimnīca prasīt no radiniekiem, kuri grib piedalīties  ģimenes dzemdībās veikt papild izmeklējumus un analīzes, piemēram plaušu rentgenu?

Māmiņu klubam atbild Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Lapiņa:

Ģimenes dzemdības apmaksā no valsts līdzekļiem

Valsts atbalsta, ka dzemdībās sievietei blakus ir arī mazuļa tētis vai kāds cits ģimenes loceklis. Katra slimnīca, kam ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, maksu par ģimenes dzemdībām saņem no valsts.  

Pašlaik līgums ar Nacionālo veselības dienestu par dzemdību palīdzības sniegšanu noslēgts ar šādām ārstniecības iestādēm:  

- Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība

-  Cēsu klīnika

-  Daugavpils reģionālā slimnīca

-  Dobeles un apkārtnes slimnīca

-  Jēkabpils reģionālā slimnīca

-  Jelgavas pilsētas slimnīca

-  Jūrmalas slimnīca

-  Kuldīgas slimnīca

-  Liepājas reģionālā slimnīca

-  Madonas slimnīca

-  Ogres rajona slimnīca

-  Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca

-  Preiļu slimnīca

-  Rēzeknes slimnīca

-  Rīgas  dzemdību nams

-  Rīgas rajona slimnīca

-  Tukuma slimnīca

-  Vidzemes slimnīca

-  Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca

Ārstniecības iestāde, kura ir noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par dzemdību palīdzības sniegšanu, pieprasīt samaksu no grūtnieces var tikai tādā gadījumā, ja paciente papildus valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem (tajā skaitā, ģimenes dzemdībām) izvēlas saņemt kādu no iestādes piedāvātajiem maksas pakalpojumiem, piemēram, atrašanos paaugstināta komforta palātā, individuāla līguma slēgšanu ar konkrētu ārstu vai vecmāti par dzemdību palīdzības nodrošināšanu un tamlīdzīgiem pakalpojumiem.

Pirmsdzemdību kursi ginekologa kabinetā

Ministru kabineta noteikumi Nr.611,,Dzemdību palīdzība grūtniecības un pēcdzemdību periodā” paredz, ka grūtniecības 29. līdz 30. nedēļā sievietei tiek sniegta informācija par sagatavošanos dzemdībām - relaksāciju, elpošanas paņēmieniem, dzemdību pozām, partnera atbalstu, tā nodrošinot nepieciešamo pirmsdzemdību sagatavošanu. Atbilstoši šiem noteikumiem, jebkura grūtniece, kas ir bijusi grūtniecības uzskaitē pie ģimenes ārsta vai speciālista, kam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu, ir sagatavota dzemdībām.

Savukārt ārstniecības iestādēm ir iespēja piedāvāt pacientiem maksas pakalpojumus, kuru izcenojumi ir norādīti ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādī. Iestādes piedāvātie grūtnieces, viņas vīra vai citas personas psiholoģiskās sagatavošanas kursi pirms dzemdībām netiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem, bet ikkatrs pāris var izvēlēties, apmeklēt šos kursus vai nē.

Nacionālais veselības dienests uzsver, ka neviens ārstniecības iestādes piedāvātais maksas pakalpojums nedrīkst būt kā obligāts nosacījums no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai.

Gadījumā, ja pacientei rodas pamatotas šaubas par pieprasītā maksājuma pamatotību un ārstniecības iestādes darbību atbilstoši normatīvajiem aktiem, lai izvērtētu konkrēto gadījumu, paciente ar rakstisku iesniegumu var vērsties Veselības inspekcijā (www.vi.gov.lv).

Plaušu rentgenam  jābūt obligātam?

Plaušu rentgena nepieciešamību izvērtē ārsts, kurš veic grūtniecības novērošanu (pie kura grūtniece ir uzskaitē – ģimenes ārsts, ginekologs vai vecmāte). Gadījumā, ja vīram (vai citam radiniekam) pēdējā gada laikā nav veikts plaušu rentgens, tad viņam jāvēršas pie ārsta, kurš veic šo grūtniecības novērošanu vai sava ģimenes ārsta un ir iespēja saņemt nosūtījumu valsts apmaksāta rentgena saņemšanai.

Noteikumi Nr.611 „Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība” paredz plaušu rentgena veikšanas ieteikšanu - cita veida izmeklējumi tajos nav ietverti. Līdz ar to personas atteikšanās veikt izmeklējumus, kuri noteikti ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumos, nevar kļūt par iemeslu atteikumam sniegt ģimenes dzemdības.

Māmiņu klubs

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 10:53

kad tas bija?

24. Sep 2012, 11:58

Hmm, interesanti, kā valsts ginekologs, kam pieraksts pilns līdz 20.00 vakarā lai nodrošina pilnvērtīgu sagatavošanu dzemdībām (kur sarunai vajadzētu būt vismaz stundu garai)? MK noteikumi, protams, ir jauka lieta, bet ne vienmēr objektīva realitāte.

taschinka taschinka 24. Sep 2012, 11:04

Mēs vēlējāmies ģimenes dzemdības,mums iedeva atsevišķu palātu-pirmsdzemdību,bet beigās man taisīja ķeizeru,kurā vīrs nepiedalījās.Tā kā gala rezultātā nebija tās ģimenes dzemdības,vien 8 stundas pirmsdzemdību palātā.Jāmaksā bija ka par ģimenes dzemdībam.