Ģimenes dzemdības - ar zīmodziņu vai bez?

Ģimenes dzemdības - ar zīmodziņu vai bez?

25. Sep 2012, 15:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apmēram 20 gadus atpakaļ ģimenes dzemdības mūsu valstī šķistu kas šausmīgs. Tagad reti kura māmiņa dzemdību iestādē ierodas viena. Visbiežāk viņu pavada topošais bērniņa tētis. Un ļoti bieži pirms šī svarīgā lēmuma pieņemšanas ģimenei ir jautājums: cik maksā ģimenes dzemdības un vai šim mirklim ir jāgatavojas.

 Agrāk bija tāda sistēma: jaunie vecāki pierakstījās uz dzemdību sagatavošanas kursiem, ieguva mātes pasē zīmodziņu kā apliecinājumu par to, ka viņi ir gatavi ģimenes dzemdībām. Tie, kas uz kursiem negāja, bet tik un tā vēlējās bērniņu sagaidīt kopā, maksāja par šo pakalpojumu.

Tagad situācija ir krasi mainījusies pēc tam, kad kāda jaunā māmiņa, divus gadus atpakaļ ar sūdzību vērsās Valsts veselības inspekcijā. Valsts, saskaņā ar likumdošanu, apmaksā gan fizioloģiskās, gan ģimenes dzemdības. Dzemdības ar vīru vai mammu nav nekāds bonusa pakalpojums, par kuru slimnīcas ir tiesīgas pieprasīt 30-50Ls.

Kā paskaidroja Nacionālajā veselības dienestā, patiesībā, nekādas atzīmes, zīmodziņi par izietiem dzemdību sagatavošanas kursiem, lai noritētu ģimenes dzemdības, nav vajadzīgas. Gan sievieti, gan viņas vīru dzemdībām būtu jāsagatavo ginekologam, pie kura sieviete ir uzskaitē. Faktiski, ja laimīgie vecāki ieradušies dzemdību iestādē, un nekādi nav gatavojušies, bet vēlas kopā būt arī dzemdībās, nekas papildus nav jāmaksā. Bet šajā situācijā ir daudzi "BET".

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa stāsta, ka jaunajiem vecākiem ir jāsaprot, ka valsts viņiem apmaksā tikai dzemdības, nevis, piemēram, ģimenes palātu, ēdināšanu tētim vai vēl kādas papildus ekstras, kā, piemēram, tēta nakšņošanu palātā. Pie tam, ir noteikti iekšējās kārtības noteikumi, kas katrā slimnīcā atšķiras, un tie būtu jāievēro. Par visu jāparūpējas savlaicīgi, nevis dzemdību dienā. Kam jābūt mugurā tētim, kā palīdzēt sievai, kā pašam nekrist izmisumā un izvairīties no noģībšanas negaidīto iespaidu rezultātā - par visu to stāsta tieši kursos, nevis ginekologa kabinetā, kurā vizīte ilgst vien 20 minūtes.

"Jā, dzemdības apmaksā valsts un zīmodziņam mātes pasē nav nekāda juridiska spēka. Bet man, kā vecmātei, tāds zīmodziņš ir signāls - pāris ir sagatavojies, viņi zina, kā noritēs process. Un, galu galā, topošie vecāki uz kursiem dodas nevis dēļ zīmodziņa, bet lai iegūtu zināšanas," uzskata Latvijas Vecmāšu asociācijas prezidente Kristīne Embure - Zapoļska.

Pēc viņas vārdiem topošo vecāku kursi noder ne tikai jaunajiem vecākiem, bet arī vecākiem, kas gaida otro vai pat trešo bērniņu. Jā, jaunās māmiņas daudz lasa - gan internetā, gan dažādos drukātos izdevumos. Bet kursi - tā ir arī komunikācija ar sev līdzīgiem, ar speciālistiem (ir iespēja daudz ko noskaidrot aci pret aci!). Pats dzemdību process gadsimtiem nemainās, bet mainās periodiski pabalstu izmaksa, slimnīcu darbs, dzemdību iestādēs sniegtie pakalpojumi un daudz kas cits. Zināšanu atsvaidzināšana nekad nenāk par ļaunu. Katru gadu ir kas jauns. Piemēram, tagad, kad globālu rekonstrukciju piedzīvojis Rīgas Dzemdību nams vai arī tiek gaidītas izmaiņas pabalstu izmaksā sākot no 2013.gada.

Bet, kā uzsver Kristīne Embure - Zapoļska, gadās arī tā, ka ģimene kursus ir izgājusi, bet tam nav piešķīrusi nekādu nozīmi: topošais tētis kursos nav īpaši klausījies to, ko kursos stāsta, ir bijis aizņemts ar savām lietām. Tad vispār nav skaidrs, kāpēc viņš ir piekritis ģimenes dzemdībām, un nav arī skaidrs, ko viņš tajās taisās darīt - tikai nofotografēt procesu, sēdēt stūrīti un lasīt avīzi vai reāli palīdzēt savai mīļotajai šajā grūtajā darbā.

"Iespējams, daudzi vecāki kursu laikā saprot, kā noris dzemdību process, un izlemj, ka vīrs tomēr nepiedalīsies dzemdībās. Arī tas ir ļoti svarīgi. Daudzi tikai kursos uzzina, ka gandrīz visās dzemdību iestādēs no topošajiem tēviem tiek pieprasīta plaušu fluorogramma (veikta ne senāk kā gadu atpakaļ!)," uzskata vecmāte.

Tā, ka zīmodziņš mātes pasē no vienas puses ir lieks, no otras puses - garantija, ka topošais tētis patiešām zina, kā atvieglot dzemdību ciešanas savai otrajai pusītei, un kā kopā bez lieka stresa un šoka sagaidīt ilgi gaidīto bērniņu.

Māmiņu Klubs

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 16:03

Bet Tu vari piedalīties kā zinoša topošā māmiņa! Valsts iestādi raidījumā kā viešņu mēs nemaz negribam. Mēs sazvanīsimies ar iestādi.

25. Sep 2012, 15:21

atkāpjoties atpakaļ.... nu labi, varbūt man ir uztveres problēmas, bet neatradu noteikumos definīciju "ģimenes dzemdībām", no kā secinu, ka nav pamata prasīt maksu par vīrieša uzturēšanos pirmsdzemdību palātā (jo tā ir vieta, kur dzemdību process ir jau sācies).

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 15:16

nākamotrdien būs radio raidījums par šo! Kura mamma grib piedalīties?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 15:09

paldies par ieteikumiem.
Es nodevu tālāk šo lietu redaktoriem

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 15:05

Gaidiet tuvākajā laikā MK TV vai radio raidījumus par šo tēmu!

25. Sep 2012, 14:45

pepiite, vai ir vēl kādi MK noteikumi (bez Nr.611) par dzemdību aprūpi?

25. Sep 2012, 14:23

atvainojos, vainīga - neesmu kārtīgi izlasījusi tos noteikumus, bet man tad ir jautājums - vai noteikumos ir atsevišķi nodefināts "dzemdību process" un "ģimenes dzemdības"?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 14:21

Tikai es zinu, ko par to pateiks Veselības ministre - ka mediķu algām naudas nav un nav arī tagad jēgas veikt šādas represijas, jo tas situāciju neizmainīs - būs šīs sūdzības,vai nebūs

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 14:20

Lūdzu! Taisam Māmiņu Klubs +NVD kopīgu aptauju un akciju, kur var ziņot, kur kam par ko ir bijis vai nav bijis jāmaksā. ~Dabūsiet gan sūdzības, gan momentālu feedback

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 14:19

Tur jau tā lieta, ka bērna dzemdēšanai nevajadzētu izvērsties paralēli par kašķi ar valsti vai dzemdību iestādi. Tam jābūt mierīgam un skaistam notikumam!

25. Sep 2012, 14:19

Hmm, pirms pāris gadiem gan RDzN, gan Stradiņos dzemdības skaitījās, sākot no pirmsdzemdību palātas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 14:15

Ļoti labi, ka informējat par šo bez maksas tālruni.
Domāju, daudzām tas ir jaunums

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 14:14

Valsts dienestiem arī vajadzētu padomāt, KĀ informēt auditoriju! Par VM vispār neizteikšos - daudzu gadu garumā bija grūtības saņemt kaut preses relīzi. Ceru ka tagad kaut kas mainīsies. Es arī jaunākās ziņas uzzinu tikai pateicoties tam, ka kāds no "dienestiem" papūlas iepostēt kaut ko twitterī. Mums ir ļoti skumjš stāvoklis ar iedzīvotāju informēšanu par veselības aprūpi, izmaiņām, visām šīm niansēm. Viegli nogrūst visu vainu uz privātiem medijiem. Paši dienesti nav aktīvi iedzīvotāju informēšanā.
Ļoti labs ir tagad tas lvportāls - tikai jautājums, cik daudz par to zina? ka tāds vispār eksistē?
Un pārpublicēt neko arī nedrīkst no šī portāla - lai gan - kāpēc gan nedrīkstētu?
Es ceru, ka jaunais SKPC arī sāks aktīvāk darboties

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 13:24

Paldies par komentāru.
Redzot, cik daudz neskaidrību ir par šo procesu, lūgums VM un NVD atkārtoti par to informēt, jo:
- nepietiek, ka šī informācija kaut kur ir parādījusies vienreiz
- katru dienu "piedzimst" arī jauna mamma - viņa neko nezina par esošo kārtību un to, ka kāds kaut ko ir teicis "vakar". Šai informācijai ir jābūt pieejamai visu laiku. Arī dzemdību iestādēs visās ir priekšā jābūt nevis maksas pakalpojumu cenrādim, bet lieliem burtiem pateiktam kas par ko kam pienākas
- jāinformē arī ginekologus - ja jau ginekologi sagatavo pāri dzemdībām, pie ginekologa ir jābūt pieejamai arī kārtībai par to,kas pienākas bez maksas. Neesmu pārliecināta, ka visi ginekologi to zina

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 13:12

dzemdības tagad notiek vienotā centrā. Es tagad īsti nezinu, kā būs RDzn - bet pirmsdzemdību palātā par tēvu nav pamata maksāt, ja jau ģimenes dzemdības ir bez maksas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 25. Sep 2012, 12:59

pirmsdzemdību palātā, kas ir vienvietīga (+ kušete tēvam). Arī pirmās stundas pavada pēc dzemdībām pavada tur, vismaz man tā bija. Bet tagad varētu būt situācija pilnībā mainījusies, līdz ar jauno Dzemdību centru

taschinka taschinka 25. Sep 2012, 12:49

Mans vīrs bija ar mani pirmsdzemdību palātā,kas skaitās ģimenes,divas gultas.Dzemdībās vīrs nebija un maksājām par šo palātu tā pat kā par ģimenes dzemdībām.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 25. Sep 2012, 11:29

Jā, par kompensējamiem medikamentiem būs arī sižets šīs svētdienas raidījumā, kā arī publikācija mājas lapā.
Tā kā informācijas lauks,par kuru vajadzētu informēt, ir varen plašs.. Kā jau saki- Tev patīk informētas mammas, mums tāpat!

25. Sep 2012, 11:17

par to biznesu uz bērniem es vairāk biju domājusi nevis medijus, bet preču ražotājus. bet uz absolūto patiesību nepretendēju.

lauvinja lauvinja 25. Sep 2012, 11:14

Žurnāli vispār ir atsevišķs stāsts, jo bērnkopības auditorija latvijās ir ļoti, ļoti maza un jāspēj konkurēt ar citiem mēdijiem. Grūta šiem dzīve!

1 2 3