Zivtiņa – tavai un mazuļa veselībai!

Zivtiņa – tavai un mazuļa veselībai!

03. Dec 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zivis tiek uzskatītas par veselīgu produktu, kam, laiku pa laikam, noteikti jāparādās arī topošās māmiņas pusdienu šķīvī. Ko tad grūtnieces veselībai un mazuļa attīstībai dod zivis, skaidro uztura speciāliste Inese Siksna. 

Labās taukskābes

„Zivis ir nozīmīgs omega 3 taukskābju (eikozapentēnskābes un dokozaheksēnskābes) avots. 

Omega 3 taukskābes māmiņas organismā nepieciešamas, lai mazulim nodrošinātu pietiekamu enerģiju un barības vielas normālai fiziskai un garīgai attīstībai. Tās svarīgas arī nervu sistēmas, acs tīklenes un smadzeņu attīstībai. Ja mazulim kādu uzturvielu trūkst, arī taukskābju, tad tās tiks paņemtas no māmiņas organisma rezervēm.

Vēl pie omega 3 taukskābju pozitīvajām īpašībām jāatzīmē, ka tās grūtniecēm samazina priekšlaicīgu dzemdību risku un iespējamību nonākt pēcdzemdību depresijā. Omega 3 taukskābēm piedēvē arī pretiekaisuma iedarbību, kā arī pretvēža darbību. Taukskābēm liela nozīme ir arī sirds un asinsvadu veselības nodrošināšanā.

Kuras zivis izvēlēties?

Visvairāk „labo”, nepiesātināto taukskābju  būs tajās zivīs, kas dzīvo aukstākos un dziļākos ūdeņos. No pazīstamākajām un ierastākajām, tās būs siļķes un laši, arī tuncis (jāņem gan vērā, ka tunča konservos būs mazāk omega 3 kā svaigā tuncī), mencas, skumbrijas un vēl citas zivis. Savukārt, upju zivīs, omega 3 taukskābju būs mazāk, jo to ūdens ir siltāks. 

Tomēr upēs nav novērots tāds piesārņojums ar smagajiem metāliem (dzīvsudrabu), kāds jūrā. Šī iemesla dēļ grūtniecēm noteikti neieteiktu uzturā lietot mencu aknas, kas būs viens no piesārņotākajiem jūras produktiem, jo tieši caur aknām tiek filtrētas visas kaitīgās vielas.

Labāk izvēlies pagatavot kādu no Latvijas upju zivīm, kuras, salīdzinājumā ar okeānā vai Baltijas jūrā mītošajām, ir mazāk piesārņotas!

Vēl viens riska faktors, no kura īpaši vajadzētu izvairīties grūtniecības laikā, ir tieši Baltijas jūrā ķertās zivis. Tā kā tajā ir pietiekami vērā ņemams dzīvsudraba piesārņojums, Baltijas jūrā iegūtos produktus, uzturā vajadzētu lietot ierobežotā daudzumā.

Bez zivju lietošanas, ikdienas uzturā varētu arī iztikt, tomēr tad ieteiktu padomāt par ēdienkartes papildināšanu ar uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir zivju eļļa.

Neaizstājamās taukskābes vari uzņemt arī ar linsēklām (alfalinolēnskābe) un citiem augu izcelsmes taukiem. Tomēr zivju sastāvā esošajiem taukiem ir pierādīts vairāk, veselību uzlabojošu efektu.”

Māmiņu Klubs

Kādas zivis tu lieto uzturā?

03. Dec 2014, 13:20

Mūsu ģimenē arī zivis ir lielā cieņā Vislabāk mums garšo lasis un forele, bet no upju zivīm visgaršīgākais šķiet līnis 😀
Šad tad ēdam arī tunci, šprotes.