Vitamīni un uzturs ziemā: ginekologa padomi

Vitamīni un uzturs ziemā: ginekologa padomi

22. Feb 2014, 00:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemā vairāk kārojas uzēst kaut ko, kas kalorijām pilns, bet grūtniecības laikā to nebūtu vēlams darīt. Šis ir viens no ginekoloģes Oksanas Babulas ieteikumiem par to, kāds uzturs topošajai māmiņai būtu piemērots gada aukstajā laikā.

 

Iesaku ēst gaļu, bet ne cūkgaļu, labāk - liellopa gaļu.

Ēdienkartē obligāti jābūt zivij, turklāt - treknai zivij, piemēram, lasim, to ēdiet, kā minimums, 1-2x nedēļā.

Iekļaujiet ēdienkartē arī biezputras - rīsu, griķu, auzu pārslu.

Bet kartupeļus ēdien pēc iespējas retāk, tāpat arī makaronus, labāk pērciet vairāk dārzeņu un augļu. To pašu iepriekšpieminēto gaļu labāk ēdiet, piemēram, ar salātiem, nevis kartupeļiem.

Vislabāk dzert svaigi spiestas sulas, nevis tās, kas nopērkamas iepakojumos. Ja Jums garšo piens, grūtniecības laikā lietojiet pienu, kas ir ar zemu tauku saturu, piemēram, 2% pienu, tas pats attiecas uz krējumu - pērciet tādu, kam tauku saturs ir 15%, bet ideālā variantā to var aizstāt ar jogurtu bez piedevām.

Visām topošajām māmiņām ginekologi iesaka bērniņa gaidīšanas laikā uzturu papildināt ar vitamīniem. Izvēloties, kādus pirkt, pievērsiet uzmanību tam, vai to saturā ir folskābe (tā nepieciešama nervu sistēmas attīstībai) un omega-3 (omega-3 uzņemšana pazemina priekšlaicīgu dzemdību risku, kā arī labvēlīgi ietekmē bērniņa attīstību). Ja šie abi ir Jūsu izvēlētajos vitamīnos, viss kārtībā - tas ir tieši tas, kas vajadzīgs!

Pārējais ir praktiski visos vitamīnos: dzelzs, vitamīns C, B grupas vitamīni utt.

Ziemā es iesaku C vitamīnu uzņemt arī papildus, jo cilvēka organismam bieži ziemā šī vitamīna trūkst, un tāpat iesaku lietot arī probiotiķus.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs