Veicamās analīzes grūtniecības 1.trimestrī

Veicamās analīzes grūtniecības 1.trimestrī

29. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saņemot apstiprinājumu tam, ka iestājusies grūtniecība, papildus priekam, topošo māmiņu nereti māc arī satraukums un neziņa par to, kādas veselības pārbaudes būs nepieciešamas turpmākajos mēnešos. Viens no būtiskiem medicīniskajiem jautājumiem, ar kuru nākas saskarties, ir dažādas analīzes.

Kādas veicamas pirmajā trimestrī, stāsta Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmāte Inese Kampusa. 

Grūtniecības 1.trimestrī ierasti, topošajai māmiņai veic visas standartanalīzes.

Tiek veikta pilna asinsaina, noteikta asinsgrupa, rēzus faktors, iespējamās hepatīta infekcijas, tiek noteikts feritīna līmenis, Austrālijas antigēns, glikozes līmenis asinīs, ar grūtnieces atļauju – veiktas arī HIV un SED analīzes.

Galvenie analīžu rezultāti, kas tiek noteikti pirmajā grūtniecības trimestrī (no 9. līdz 12. grūtniecības nedēļai), skrīninga ietvaros, ir PAPP-A un brīvais beta hCG. Šie analīžu rezultāti uzrāda ģenētiskās izmaiņas.

Vēl grūtniecības pirmajā trimestrī veic arī urīnanalīzes un ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

Liela nozīme tiek likta uz prenatālo diagnostiku. Ar to saprot augļa attīstības anomāliju noteikšanu grūtniecības laikā. Diagnostikas metodes, kas var radīt draudus grūtniecības attīstībai, veic tikai noteiktu indikāciju gadījumā vai riska grupas pacientēm.

Viens no biežāk veiktajiem sijājošās diagnostikas veidiem ir augļa attīstības anomāliju jeb ģenētiskā sijājošā diagnostika. Ģenētiskās sijājošās diagnostikas mērķis ir iespējami agrāk, bet ne vēlāk kā līdz 22.nedēļai atklāt augļus, kam ir strukturāli defekti (piemēram, nervu caurulītes defekti) vai hromosomu anomālijas (Dauna sindroms jeb 21.hromosomas trisomija, Edvardsa sindroms jeb 18.hromosomas trisomija, Patau sindroms jeb 13.hromosomas trisomija u.c.), un šādas atrades gadījumā pastāv iespēja grūtniecību pārtraukt.

Māmiņu Klubs