Vecmāte Iveta Bērziņa par mājdzemdību un stacionāro dzemdību salīdzinājumu

Vecmāte Iveta Bērziņa par mājdzemdību un stacionāro dzemdību salīdzinājumu

05. Feb 2010, 09:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību salīdzinājumu dažādās vietās vecmāte Iveta Bērziņa izvēlējusies tā iemesla pēc, ka tās ir kā divas pasaules ar dažādiem skatījumiem, bet tomēr mērķis ir viens – bērniņa nākšana pasaulē.

 

Kā uzskata vecmāte Iveta Bērziņa, sieviete stacionārā:

 

  • ir nepārliecināta par saviem spēkiem;
  • ir nobijusies;
  • māc šaubas par spēju dabiski dzemdēt;
  • slikta sagatavošanās dzemdībām;(vai nav vispār tādas)
  • būtisku lomu spēlē sabiedrības iedibinātais negatīvais priekšstats par dzemdībām.

 

Dzemdības stacionārā

 

Lai gan dzemdībām stacionārā ir arī pozitīvās iezīmes, piemēram, mediķu personāls, kurš jebkurā mirklī var sniegt palīdzību, tomēr vecmāte Iveta dod priekšroku mājdzemdībām.

 

Kā uzsver vecmāte Iveta Bērziņa, dzemdībās stacionārā ir limitēta iespēja akceptēt sievietes pozu un vietu izvēli dzemdību procesā, jo katrai sievietei tiek ierādīta tikai pirmsdzemdību un dzemdību zāle. Arī iekšējie dzemdību iestādes regulas un iekšējās kārtības ierobežo gan vecmātes, gan dzemdētājas vēlmes un iespējas.

 

Pēc noteikumiem ir noteiktas robežas laika ziņā pirmdzemdētājām un atkārtotajās dzemdībās- slimnīcā ir pie tām jāpieturas.

 

Savukārt mājdzemdībās galvenais rādīts ir bērna un mātes labsajūta, un katram mazulim tiek dots tik daudz laika, cik viņam tas ir nepieciešams, jo mēs katrs šajā pasaulē esam vienreizējs un neatkārtojams. Nevienam cilvēkam taču nepatīk, ja viņu ieliek vispārpieņemtās normās, piemēram, visiem cilvēkiem normāli ir jābūt no 160-170 cm sievietēm un 170-180cm vīriešiem, pārējie nav normāli.

 

Lai gan tiek veicinātas dabīgas dzemdības, Iveta Bērziņa atzīst, ka, dzemdējot stacionārā, iejaukšanās dzemdību darbībā ir biežāka nekā gribētos, ko var izskaidrot arī vecmātes iekšējās trauksmes atbalsošanos sievietē.

 

Dzemdības mājās

 

Kāpēc sievietes izvēlas dzemdēt mājās? Kā uzskata vecmāte, lielākoties tas notiek tādos gadījumos, ja sievietei ir dabisks pasaules skatījums un fizioloģiska grūtniecība. Tomēr visbūtiskākā ir pašas sievietes pārliecība par saviem spēkiem- jā, es varu dzemdēt mājās, savā vidē.

 

Sagatavošanās mājdzemdībām ir tikpat nopietns solis kā pati izvēli dzemdēt mājās, jo mājdzemdībām ir jāgatavojas patstāvīgi un nopietni, tomēr sieviete nav viena- nepieciešamības gadījumā padomu sniedz izvēlētā vecmāte.

 

Izvēloties dzemdības mājās, jābūt stabilām partnerattiecībām un izteiktai ģimenes kopības izjūtai ar vecākajiem bērniem.

 

Iveta Bērziņa kā vecmāte, asistējot mājdzemdībās:


  • akceptē sievietes izvēli;
  • jūtas iedrošināta un pārliecināta sievietes ķermeņa izjūta un pārliecība par saviem spēkiem;
  • pielāgojas sievietes dzīves un dzemdību videi;
  • nopietni psihiprofilaktiski gatavo sievieti dzemdībām, kurās nebūs pieejama medicīniska atsāpināšana;
  • akceptē vecāko bērnu līdzdalību dzemdībās;
  • apzinās, ka vajadzības gadījumā ārsta ginekologa pieejamība ir tikpat laikietilpīga kā stacionārā reģionālās slimnīcās;

 

Par ko vecmātei sāp sirds, sievietēm dzemdējot stacionārā:


  • vide – bieža telpu maiņa;
  • ierobežotām izstumšanas pozu iespējām;
  • reglamentējoša jaundzimušā bērna traumatiska/agresīva aprūpe, svēršana, mērīšana, acu pilieni, tūlītēja ārsta apskate, vakcinācija utt.;
  • ierobežota tēva un vecāko bērnu līdzdalība jaundzimušā bērna aprūpē.
princesemince princesemince 27. Jul 2011, 14:30

es gan būtu varējusi mierīgi dzemdēt mājās, jo ne kliedzu, ne arī bija kādi sarežģījumi - viss notika gana mierīgi (lai gan sāpes tāpat bija, bet kunkstēšanas, vaidēšanas un bļaušanas vietā es ļoti izteiksmīgi elpoju), arī izstumšanas laikā man nebija iekāriens bļaut, mazliet rūcu 😃

princesemince princesemince 27. Jul 2011, 11:23

tiešām - vakardienas raksts bija tikpat galējs, cik šis 😀
es pilnībā piekrītu, ka ir regulējošās normas attiecībā uz to, cik stundās jāpiedzemdē, tāpat piekrītu par bezpersoniskumu, bet šo var labot ar līguma slēgšanu, jo šajā situācijā ar vecmāti iepazīstas pirms dzemdībām (ja tā padomā - cik gan personisks var būt kontakts starp 2 cilvēkiem, kuri iepazīstas tikai dzemdību brīdī), BET es tāpat zinu, ka sirsnīgas un pēc aicinājuma vecmātes ļauj dzemdībām noritēt, kā tās norit, neiejaucas nenieka, tikai atrodas blakus, pozas atļauj dažādas. nu labi, telpu maiņa - tas taču tāds sīkums. gan jau arī mājās dzemdētājas pastaigājas pa istabām, kamēr dzemdības norit 😉