Uztura speciāliste: „Pats svarīgākais organismu padarīt sārmainu!”

Uztura speciāliste: „Pats svarīgākais organismu padarīt sārmainu!”

10. Sep 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda grūtniece jautā: „Esmu pirmajā grūtniecības trimestrī un vēlos uzzināt, kādus augļus lietot uzturā, ja man ir alerģija pret citrusaugļiem?” 

Portālam www.maminuklubs.lv atbild uztura speciāliste Inga Pūce no klīnikas Premium Medical. 

Tad, ja topošajai māmiņai ir alerģija jeb kāda produkta nepanesība, nedarbojas viņas fermentīvā sistēma.

„Tātad, ja citrusaugļi netiek šķelti, tas nozīmē, ka grūtnieces ķermenis tos neatpazīst, un nonākot topošās māmiņas organismā, tie rada iekaisuma procesus – var parādīties alerģijas vai izsitumi, vai arī piemeklēt caureja,” skaidro uztura speciāliste.  

Šajā gadījumā ļoti būtiski, lai grūtniece vispirms parūpētos par sava organisma atskābināšanu, jo skābā vidē fermentīvā sistēma darbojas ļoti slikti.

„Tāpat šai topošajai māmiņai iesaku sabalansēt ikdienas uzturu un pietiekamā daudzumā lietot dārzeņus.

Jāatceras, ka daba ir parūpējusies par to, lai gaidāmais mazulis paņemtu sev nepieciešamo, jautājums ir par to, kā ar grūtniecību sadzīvo pati topošā māmiņa! Vai grūtniecības rezultātā viņai neveidosies toksikozes, vai viņai neizkritīs zobi un mati...

Tāpēc pats svarīgākais grūtniecei ir parūpēties par to, lai viņa savu organismu padarītu sārmaināku, uzturā lietojot gan sārmainus dārzeņus, gan augļus.

Tad, ja pret citrusaugļiem ir alerģija, pirmkārt, iesaku ēst vietējos – Latvijā augušos augļus, piemēram, ābolus un bumbierus. Tāpat var pamēģināt arī kivi, kas neietilpst citrusaugļu grupā, bet satur daudz C vitamīna, kā arī vīnogas, kas organismu padarīs sārmaināku,” iesaka Inga Pūce.  

Māmiņu Klubs

Kādus augļus un dārzeņus šobrīd uzturā lieto tu? 

Eksperts

Inga Pūce

Klīnikas "Premium Medical" uztura speciāliste
Inga Pūce Vecāku skolā
13. Sep 2014, 16:30 cecii

Jā, par veikala augļiem un dārzeņiem skatījos raidījumu, kur veica pētījumus un vīnogas ir tuvu "neieteicams" līmenim. Visus sliktumus nav iespējams nomazgāt.

cecii cecii 10. Sep 2014, 09:25

Gribētos gan iebilst uztura speciālistei - vīnogas nemaz nav tik sārmainas. Ja vietējās, tad protams, ka jāēd cik lien. Ar lielveikalā nopērkamajām labāk prātīgi.
Bet šobrīd ir dārzeņu laiks - gurķi, burkāni, kāposti, kāļi. Tie visi ir sārmaini un vitamīniem bagāti.