Tetovējums grūtniecības laikā: kā tas var ietekmēt gaidāmo mazuli?

Tetovējums grūtniecības laikā: kā tas var ietekmēt gaidāmo mazuli?

16. Jan 2012, 11:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tetovējumi sen jau vairs nav tikai vīriešu modes lieta, bet arī sievietes arvien biežāk izvēlas sevi izrotāt ar šādu rotu. Ko par tetovējumu iegūšanu grūtniecības laikā saka ginekoloģe Margarita Puķīte, lasi tālāk!

 

Jautājums:

Mēs pašreiz gaidām ģimenē ierodamies mūsu pirmdzimto un mums ar partneri radās dulla ideja uztaisīt vienādus tetovējumus par godu šim gaidību laikam. Vai grūtniecības laikā drīkst taisīt tetovējumu, piemēram, uz pleca? Gaidīšu atbildi!

 

Atbild ginekoloģe Margarita Puķīte:


“Nav ieteicams tetovējumus taisīt grūtniecības laikā,” atzīst ginekoloģe. “Pirmkārt, ja instrumenti nav pareizi sterilizēti, ir liels risks, ka asinīs iekļūs kāda infekcija, piemēram, B, C hepatīts, HIV. Turklāt grūtniecības laikā topošās māmiņas āda mainās un tas var izmainīt arī tetovējuma izskatu pēc bērniņa piedzimšanas.”

 

Lūk, pāris pamatoti iemesli, kāpēc labāk tetovējuma izveidi atlikt uz laiku, kad mazulis būs jau piedzimis:

 

  • B hepatīts, aknām bīstama infekcija. B hepatīts un HIV/AIDS ir divas no daudzām slimībām, kuras var tikt pārnestas caur asinīm. Tas nozīmē, ka Tu vari saņemt šīs slimības infekciju, ja Tevi tetovē kāds, kurš lieto netīru adatu. Ja Tu reiz esi inficējusies, ir liela iespējamība, ka mazulis arī inficēsies ar šo slimību, kamēr gaidi bērniņu.
  • Nav zināms, kā tetovējuma krāsvielas ietekmē gaidāmo mazuli. Neliels daudzums ķīmisku vielu, kas pieaugušajam ir nekaitīgs, var atstāt daudz lielāku ietekmi uz augli.
  • Izmantojot dzemdībās epidurālo anestēziju kā atsāpināšanas metodi, tā tiek ievadīta muguras lejas daļā. Ja sievietei ir nesen veikts tetovējums, iespējams, anesteziologi var atteikties veikt anestēziju, jo nav skaidru pierādījumu, kā tas var ietekmēt mazuli.

 

“Jānomierina tās māmiņas, kurām tetovējumi ir bijuši pirms mazuļa pieteikšanās,” stāsta Margarita Puķīte. “Tie nekādā veidā neietekmēs gaidāmo mazuli, bet gaidāmais mazulis gan var ietekmēt Tavus tetovējumus. Ja āda pārāk izstiepjas, tetovējumi var izplūst un kļūt neskaidri.”

 

Lai izvairītos no tā, ieteicams divas reizes dienā mitrināt ādu. Protams, noderēs ikviens mitrinošs losjons vai ķermeņa krēms, bet vēl labāks būs līdzeklis, kas veido aizsargbarjeru, piemēram, šī sviests vai ķermeņa eļļiņa. Pēc dušas lēni iemasē izvēlēto produktu vēderam, gurnos un augšstilbos. Ja arī strijas parādīsies, Tu būsi izdarījusi labu darbiņu tāpat- āda būs mitrināta.

 

Kāds ir Tavs viedoklis par tetovējumiem grūtniecēm? Varbūt arī Tev ir kāds tetovējums? Padalies pieredzē, vai tas neizmainījās grūtniecības laikā!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

 Reģistrējies topošo māmiņu klubam!

taschinka taschinka 09. Mar 2011, 17:03

Uzskatu,ka tomēr ar to var pagaidīt uz uztetovēt pēc bērna dzimšanas.
Es tetovejumu taisīju vietā,kur it kā nekas nevar to izmainīt mazliet virs potītes.Uz vēdera nu noteikt netaisītu.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Mar 2011, 13:00

Nu Tavā gadījumā viss ir labs, kas labi beidzas un jāpriecājas, ka sašuva kopā smuki tetovējumu 😀