Tas, ka grūtniecība „apēd” topošās māmiņas zobu, ir mīts!

Tas, ka grūtniecība „apēd” topošās māmiņas zobu, ir mīts!

23. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pastāv uzskats, ka grūtniecības laikā, gaidāmais bērns „apēd” vienu māmiņas zobu. Tomēr zobu higiēniste atklāj, ka grūtniecība pati par sevi zobus nebojā, tā tikai var pastiprināt jau esošas zobu kaites! Tādēļ svarīgākais, kas šajā dzīves periodā sievietei jāievēro, ir mutes dobuma higiēna.

Konsultē zobārstniecības klīnikas „SIROWA” zobu higiēniste Inita Čeire.  

Kā apgalvo speciāliste, svarīgi saprast, ka grūtniecība pati par sevi zobus nebojā! „Grūtniecības laikā, hormonu aktivitātes dēļ gan var pastiprināties jau sen ielaistas zobu kaites vai smaganu problēmas, un tieši šis var kļūt par iemeslu tam, ka zobi bojājas,” pārliecināta Inita Čeire.

Tāpat grūtniecība neizsauc arī kariesa veidošanos. Tā rašanos veicina bakteriālais aplikums!

Tādēļ pamatu pamatā, pats svarīgākais, kas topošajai māmiņai jāievēro, lai efektīvi parūpētos par savu zobu un mutes dobuma veselību, ir regulāra un rūpīga aplikuma noņemšana no zobu virsmas!

Kā pareizi rūpēties par zobiem?

Lai izvēlētos piemērotāko zobu pastu, grūtniecei vislabāk doties uz individuālo konsultāciju pie sava higiēnista. Katrai topošajai māmiņai var būt citāda nepieciešamība – vienai, iespējams, tiks ieteikta zobu pasta ar sāli, kādai citai – ar fluoru.

Tā kā aplikums veidojas, vidēji, 18 – 28 stundu laikā, zobus noteikti jātīra vismaz divas reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pēc pēdējās maltītes. Šāda ikdienas kopšana samazinās kariesa veidošanās risku! Vispareizāk būtu zobus vispirms iztīrīt ar pastu, tad izdiegot ar zobu diegu un tad atkal iztīrīt ar zobu pastu.

Vēl zobu virsmu no mīkstās barības veidotā aplikuma var attīrīt, uzturā lietojot cieto barību, piemēram, burkānus vai kāpostus. „Ne velti zobu veselībai iesaka pagrauzt burkānu. Turklāt tas arī ir bagāts ar vitamīniem,” atgādina zobu higiēniste.

Mutes higiēnu svarīgi ievērot arī saaukstēšanās gadījumā! Tad, ja grūtniece saslimusi ar kādu no sezonas vīrusu infekcijām, par zobu veselību var parūpēties, piemēram, nomainot zobu birstīti brīdī, kad slimības simptomi jau sāk izzust.

Māmiņu Klubs

Kā tu rūpējies par savas mutes dobuma veselību?