Puncī meitenīte vai tomēr puisītis?

Puncī meitenīte vai tomēr puisītis?

24. Feb 2010, 23:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienmēr, gaidot bērniņu gan sieviete, gan visi apkārtējie minēs – kas tad gaidāms? Tēti it kā vēloties parasti dēlus, mammas – meitas. Par to, vai pastāv kāda droša metode, kā ieplānot bērniņa dzimumu, stāsta vecmāte Dina Ceple un folkloras kopas "Budēļi" vadītāja Liena Teterovska.

 

Ko darīt pirms bērna ieņemšanas

Pirms bērniņa ieņemšanas par viņa dzimumu parasti aizdomājas pārsvarā tie pāri, kuriem jau ir kāds bariņš viena dzimuma bērni un gribas „to otru”, vai arī cilvēki, kuriem vienkārši ir sapnis – pirmo noteikti gribu meitiņu/puisīti! Tad nu tiek pielietotas arī dažādas metodes.

Pie tautā izplatītajiem „ticējumiem” pieder šādas pazīmes:

-    ja grib meitenīti, jāēd sārmains ēdiens kā biezpiens, piens

-    ja grib puisīti, jāēd skābs un stiprāks ēdiens.

Pastāv arī tā saucamais ķīniešu kalendārs, kas balstās uz asiņu atjaunošanās cikliem cilvēka organismā. Vīriešiem asinis organismā atjaunojoties ik pēc 7 gadiem, sievietēm – ik pēc 5. Tad nu kuram no pāra būs jaunākas asinis, tā dzimuma bērns piedzimšot.

Vēl ir izpētīts, ka veģetārietēm un sievietēm ar samazinātu ķermeņa svaru ir lielāka iespēja dzemdēt meitenīti, nekā zēnu.

Mūsu senčiem turpretī bija svarīgi, ka sieviete vispār ir auglīga, kā arī, ka mazulis ir vesels. Tieši tādēļ tika izpildīti dažādi auglību veicinoši rituāli, kā arī rituāli, lai dzemdības noritētu viegli un bez sarežģījumiem.

Joprojām kāzās saglabājies ticējums likt zem jauno pāru gultas noteiktus priekšmetus  - ja vēlas meitu, tad liek vāli, ja dēlu – tad cirvi. Tātad – arī dzimuma jautājums mazsvarīgs nebija!

Kad mazulis jau pieteicies

Varētu domāt, ka ir pazīmes, kas liecinātu par to, kas dzīvo puncī: puika, vai meitene,  bet nevienā vecmāšu grāmata tādas neapraksta. Tāpat arī latviešu tautas dziesmās un ticējumos nav sastopamas tiešas norādes uz to, kā tad pēc grūtnieces izskata vai paradumiem varētu noteikt, ko tad stārķis atnesīs.

Tautas mūsdienu folklorā, kas gan nav tautasdziesmas, bet gan no paaudzi paaudzē pārmantots viedoklis, ir sastopami novērojumi, pēc kā tad varētu noteikt bērniņa dzimumu. Piemēram, ja māmiņai ir kādas pumpiņas vai pleķīši, būs meita, ja garšo sāļas lietas, tad  - dēls. Protams, tās visas ir tikai uzvedinošas pazīmes, nevis 100% droša metode.

 

Tomēr, tā kā cilvēkiem nepieder ne dzīvības, ne nāves atslēgas, arī bērna dzimums joprojām ir tikai Dieva rokās. Protams, cilvēki dažādi cenšas tuvināties iespējai pašiem noteikt gaidāmā mazuļa dzimumu, pagaidām gan visi mēģinājumi ir ar izdošanās koeficentu 50%.

 

Vai Tu instinktīvi juti, kura dzimuma mazulis Tev gaidāms?

23. Aug 2010, 16:32

Man reiz bēbīšu skolas vadītāja teica, ka pēc viņas novērojumiem pirmie bērni pasakot priekšā, kas piedzims nākamais. 😀 Ja mazais pirmo izrunā ''mamma'', tad nākamais būšot meita, ja ''tētis'', tad - puika. Nekāda zinātniska pamatojuma tam neesot, bet parasti šis ''joks'' nostrādājis. Tad nu sanāk, ka es gaidu puiku. Dzīvosim, redzēsim 😀

21. Aug 2010, 12:26

Man visi teica, ka būs puika, arī pēc te visiem parametriem man sanāk puika 😃 Bet ir meitiņa..

21. Aug 2010, 11:54

no pasha saaakumaa gribeeju puiku, un dabuuju ar😀 Ljoti prasiijaas citronu😃

taschinka taschinka 21. Aug 2010, 10:27

ES jutu jau no pirmajam nedelam,ka ir puika.Tad ari USG pateica,ka iespejams puika.Es pat nesaubijos,ka bus puika,kaut bija vienalga kada dzimuma,ka tik mazulis.
Es ne tikai jutu,ka bus puika,bet jutu,ka bus teta kopija.Visu laiku bija sajuta,ka piedzims dels un bus loti lidzigs savam tetim.Un ziniet,piedzima teta kopija 😀