Psiholoģe:  85% sieviešu izjūt bailes no dzemdībām

Psiholoģe: 85% sieviešu izjūt bailes no dzemdībām

07. Feb 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa bija gatavojusies dzemdībām, kas būs ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību, bet, kā jau parasti tas notiek, neatkarīgi no viņas vēlmēm, bērniņš ir sagriezies puncī tā, lai mamma varētu viņu laist pasaulē pati. Tikai viena problēma - māmiņa ļoti, ļoti baidās no dzemdībām. Par bailēm no dzemdībām sīkāk pastāstīs psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

 

Man ir ļoti bail no dzemdībām. Vēl nesen man teica ārsti, ka bērniņš puncī guļ nepareizi, un būs ķeizargrieziens, un es, atklāti sakot, sapriecājos, ka nebūs jāmokās pašai. Bet – pēdējā grūtniecības mēnesī mazais apgriezās, un tagad no dzemdībām baidos vairāk kā jebkad..

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Tuvojoties dzemdībām, 85% sieviešu izjūt bailes. Tas ir gluži normāli!Baidīties no nezināmā ir tik dabiski - kā būs, kas būs, vai es tikšu galā? turklāt, ja esat salasījusies visu, kas VAR NOTIKT! Jā, var notikt, viss, bet - cik liela ir REĀLĀ iespēja, ka notiks? Dzemdību sāpes ir dabiskas, un daba sievieti ir radījusi tādu, lai mēs ar to spētu tikt galā (ja nespētu, būtu izmirusi cilvēce...).

 

Pat, ja ir bail, māmiņa var tikt cauri šīm dažām stundām, turklāt, dzemdību sāpes jau nav nemitīgas, tās pamazām pieaug, un starp tām ir arī atpūtas brīži. Pat izspiešanas fāzē ir sievietes, kuras pamanās īsajās atpūtas sekundēs pasnaust, lai uzkrātu spēkus. Lai dzemdības būtu pēc iespējas sekmīgas, būtu ļoti vērtīgi doties uz elpošanas nodarbībām - elpošana ir LABĀKĀ atsāpināšana, turklāt, veicina procesa virzīšanos uz priekšu.

 

Nelasīt "briesmu stāstus " par šausmīgo dzemdību pieredzi - cienot jebkuru sievieti, atļaujos teikt, ka vairumam šo stāstu ir ļoti mazs sakars ar realitāti.Māmiņai jāatceras, kā kārtoja eksāmenus skolā vai autoskolā - bija bail, un daudzi teica, ka tas ir kaut kas šausmīgs, bet - TIKA GALĀ!

 

Jāatceras visas situācijas, kurās ir izdevies! Māmiņa dzemdībās nebūs viena, jāpaļaujas uz cilvēkiem, kuri būs līdzās. Ķeizargrieziens nebūt nav vieglāka izvēle - dzemdības ir dažas stundas, bet rēta pēc operācijas sāp krietni ilgāk, turklāt, mazulim arī labāk ir dzimt fizioloģiskās dzemdībās (protams, ja ķeizars nav absolūti nepieciešams).

 

Daudzām mammām ir ļoti būtiski, lai dzemdībās būtu klāt pazīstama vecmāte, ja tā ir māmiņai- noteikti, jānoslēdz līgums.

 

Ja bailes ir pārmērīgi lielas, vērts sameklēt psihologu un aiziet uz pāris konsultācijām.

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.