Plānojam bērniņu! Ar ko jāsāk?

Plānojam bērniņu! Ar ko jāsāk?

11. Sep 2012, 09:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja sieviete lietojusi kontracepciju, ar ko jāsāk, lai tiktu pie bērniņa? Ieteikumos dalās medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna.

 

Jautājums: 

Gribēju palūgt padomu. Ar draugu sākam domāt par bērniņu. Tikai mani uztrauc vairākas lietas. Līdz šim diezgan ilgu laiku, kopš nepilnu 18 gadu vecuma, lietoju kontracepcijas tabletes Marvelon, pa vidu nepilnu gadu tabletes biju pārstājusi lietot. Tagad man ir 24 gadi. Kad atsāku lietot kontracepciju, ārste izrakstīja citas, jaunāka tipa zāles Marcilon. Diemžēl pie tām nevarēju pierast, trīs mēnešus nomocījos ar pumpām uz sejas. Pārgāju atpakaļ uz Marvelon. Tāpēc gribēju jautāt – kā labāk pārtraukt tablešu lietošanu? Kad izbeidzas kārtējais iepakojums? Un vai šajā gadījumā grūtniecības plānošanā man ir vērts izmantot ovulācijas testus? Kad pirmo reizi biju pārtraukusi lietot kontracepciju, cikls bija ļoti neregulārs. Kad pēc tablešu lietošanas vēlams domāt par bērniņu, vai tas nekaitēs man vai plānotajam mazulim, ka uzreiz pēc tablešu lietošanas arī mēģināšu tikt pie bērniņa? Paldies!

 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna:

 Apsveicu jūs abus ar šāda lēmuma pieņemšanu! Noteikti labākais variants ir pārtraukt tablešu lietošanu ar pēdējo tableti iepakojumā. Jāatzīmē, ka ir pagājuši vairāki gadi, kopš Jūs vairs nepazīstat savu dabisko ciklu – kāds tas ir bez hormonālās kontracepcijas. Tāpēc nenovērtēsim to par zemu priekšlaicīgi – iespējams, tas būs mainījies uz labo pusi! Kas attiecas uz nogaidīšanu pēc hormonālas kontracepcijas atcelšanas, tad rekomendēti tiek 3 mēneši, kuru laikā atjaunojas dzemdes iekšējais slānītis – endometrijs – un tas iegūst kvalitatīvu struktūru, kas nepieciešama grūtniecības ieligzdošanai, taču arī tad, ja grūtniecība iestājas pirmajā vai otrajā mēnesī, tas nav nekas ārkārtēji bīstams. Tāpēc ieteiktu šim bērniņa plānošanas procesam pieiet harmoniski, lietot folijskābi pa 400 mikrogramiem dienā līdz grūtniecības 12.nedēļai un gatavoties grūtniecībai! Lai veicas!

 

Vizīti pie dr. Ievas Baidekalnas varat pieteikt pa tālruni 67201007

Uzdod savu jautājumu ginekologam, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!