Pauze starp ķeizargriezieniem un nedzīvs mazulis

Pauze starp ķeizargriezieniem un nedzīvs mazulis

06. Jul 2010, 15:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Retos gadījumos māmiņas puncī bēbīm var apstāties sirdsdarbība. Iespējamos iemeslus, ieteikumus par pauzi starp dzemdībām izklāsta vecmāte Signe Irša.

 

Māmiņa Ieva jautā:

 

Esmu ļoti daudz lasījusi un dzirdējusi par to, ka starp ķeizariņiem ir jābūt 2 gadu starpībai, bet vai tad ātrāk palikt stāvoklī nevar? Man 1. ķeizariņš bija 2007 martā, 2. šogad augustā, 38 nedēļā(mazā jau puncī bija bez sirds darbības)kaut kā nespēju to visu saprast, kāpēc tā notika, jo 3 dienas iepriekš USG skatījās un teica, ka viss ir ok. Bet, kad gāju uz toņiem, man pateica, ka viss un bērniņš ir miris. Sakiet, kādas varētu būt komplikācijas, ja tagad palieku stāvoklī? Ļoti gribam vēl vienu mazulīt, un lai cik dīvaini neliktos, gribu uzreiz!

Atbild Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vecmāte Signe Irša:

 

Tas, ka starp ķeizargrieziena operācijām jābūt 2 gadu atstarpei, ir diskutējami. Arī starp dabiskajām dzemdībām iesaka vismaz gadu ilgu pauzi pirms nākamā bērniņa ieņemšanas. Protams, svarīga ir arī māmiņas pašsajūta, bet gads būtu optimāls laiks, lai atkoptos un atgūtu spēkus, jo pirmais gads ir tas laiks, kad bērns paņem visu no mammas- gan pieniņu, gan enerģiju un spēku. Lai organisms pilnībā atjaunotos un varētu labi iznēsāt mazuli, droši vien vajadzētu konsultēties ar savu ārstu un ieklausīties savā pašsajūtā. Protams, ja bēbis ir pieteicies un ja šis gads starp grūtniecībām vēl nav pagājis, tā nav indikācija, lai to pārtrauktu.

 

Par to, kāpēc bēbis bija bez sirdsdarbības jau puncī, tās situācijas bieži ir tādas, ka bieži nevar pateikt, kurā brīdī sirds ir apstājusies pukstēt. Turklāt tas noteikti nav atkarīgs no tā, vai iepriekš ir bijis ķeizars un vai ir pagājis šis gads/ divi pēc iepriekšējām dzemdībām. Var būt arī starp grūtniecībām 3, 4, 5 gadi, grūtniece var justies labi un pavisam banāls iemesls var pārtraukt šo grūtniecību. Vecākiem var izskaidrot šo bēbīša aiziešanu tad, ja redz pierādījumus grūtniecības pārtraukšanai, piemēram, ir nabassaites mezgls, nabassaite daudzreiz aptinusies ap ķermeni un, kādā brīdī kustoties, nabassaitē ir pārtūkusi asinsplūsma un bērniņš ir nomiris. Dažreiz to neredz tik ilgi, kamēr nav veikti kādi papildus izmeklējumi gan pēc dzemdībām, izvērtējot nedzīvi dzimušo bērniņu, gan placentu. Dažreiz diemžēl šī atbilde par to, kāpēc bērniņš gājis bojā jau mammas puncī, tā arī paliek bez atbildes.

rita123 rita123 04. Nov 2009, 09:38

Jūtu līdz ,prieks,ka māmiņa tik ātri vēlas vēl bērniņu😀Novēlu Izturību un izdošanos😀