Par dzemdībām Preiļos - vai šāda iespēja vēl būs?

Par dzemdībām Preiļos - vai šāda iespēja vēl būs?

26. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Preiļu, Līvānu, Aglonas, Vārkavas un Riebiņu novadu pašvaldības šogad piešķīrušas Preiļu slimnīcai 30 000 latu papildu finansējumu dzemdību palīdzības pakalpojumu nodrošināšanai -  ar šo atbalstu medicīnas iestādei šogad ir izdevies nodrošināt dzemdētājām minēto pakalpojumu.

Slimnīcas vadītājs pagaidām nemācēja pateikt, kā dzemdību palīdzības pakalpojuma sniegšana tiks finansēta nākamgad un vai Preiļu slimnīcas Dzemdību nodaļa spēs darboties arī nākamgad.

Problēmas ar Preiļu slimnīcas Dzemdību nodaļas pastāvēšanu radās pērn, kad Veselības ministrija apsvēra iespēju liegt ārstniecības iestādei sniegt minēto pakalpojumu.

Šobrīd Preiļu slimnīcā patlaban strādā dzemdniecības speciālisti spēku briedumā, ik gadu šeit tiek pieņemtas aptuveni 300 dzemdības, pēdējo desmit gadu laikā šis skaitlis saglabājas nemainīgs, un sniegto dzemdību palīdzības pakalpojumu kvalitātes rādītāji Preiļu slimnīcā ir augstāki nekā daudzviet citur valstī.

Dzemdību palīdzības pakalpojuma augstās kvalitātes dēļ Preiļu slimnīcu par dzemdību vietu izvēlas grūtnieces arī no citiem Latvijas novadiem. Statistikas dati liecina, ka aptuveni trešdaļa - 32% - dzemdētāju ir iebraucējas.

"Ja Preiļu slimnīcai tiktu liegta iespēja sniegt dzemdību palīdzības pakalpojumu, darbu zaudētu trīs pieredzējuši ārsti, viens jaunais speciālists, kā arī pieci līdz seši vidējā medicīniskā personāla pārstāvji. Gandrīz desmit bez darba palikuši cilvēki tik nelielai pilsētai kā Preiļi ar tik lielu bezdarbu kā Latgalē, būtu smags trieciens," iepriekš aģentūrai LETA uzsvēra Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Jau ziņots, ka no 2012.gada Preiļu slimnīcai no valsts budžeta līdzekļiem bija plānots neapmaksāt dzemdību palīdzību. VM bija aicinājusi Preiļu iedzīvotājus turpmāk izvēlēties saņemt šo pakalpojumu Jēkabpils slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā vai arī Daugavpils slimnīcā, kur nesen veikta rekonstrukcija par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

Ivars Soikāns 
LETA 

Jautājums Māmiņu Kluba mammām:

Vai kāda no jums ir dzemdējusi Preiļos un kādas ir atsauksmes par šo dzemdību nodaļu?