Pagrabā tukšums, bet vitamīnus vajag

Pagrabā tukšums, bet vitamīnus vajag

20. Apr 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris ir laiks, kad pēc ziemas atpūtas liela daļa māmiņu meklē, kā papildināt savu un ģimenes uztura ar pēc iespējas veselīgākām ēdamlietām. Ko darīt, ja pagrabā tukšums, bet dārziņā vēl nekā nav, uz šādu un vēl dažiem kādas māmiņas jautājumiem, atbildi sniedz uztura speciāliste Inese Siksna.

JAUTĀJUMS

Ko pašlaik, kad pagraba krājumi izsīkuši, bet dārziņā vēl neko izaudzēt nevar, likt uz šķīvja?

Kādus produktus izvēlēties grūtniecēm? Cik svarīga ir vitamīnu loma šajā laikā?

Kādi būtu ieteikumi dīgstu, graudu diedzēšanai savās mājās?

Atbild uztura speciāliste Inese Siksna:

Agrs pavasaris ēšanas jomā ir viens no grūtākajiem posmiem, jo ziemas krājumi vairumā gadījumu ir beigušies, bet jaunie vēl nav nākuši vietā. Kaut gan - jau šobrīd droši var likt uz palodzes ūdenī sīpolus, lai redzētu mostamies jau pirmos zaļumus. Arī graudu, kas paredzēti diedzēšanai, klāsts veikalos ir kļuvis krietni vien plašāks , un šī pavasara saulainās dienas ir labs iemesls to uzsākt.

Noteikti iesaku pārbaudīt visus krājumus, kas vēl saglabājušies vai sataupīti ,piemēram, saldētavā un droši ķerties pie to izmantošanas, jo šobrīd jau vairs tiešām nav kam taupīt, jo tūlīt viss svaigais nāks vietā. To varētu pat saukt par tādu kā pavasara tīrīšanu un revīziju ledusskapī, jo mest ārā taču negribēsies.

Veikalos jau parādās arī pirmie šīs sezonas gurķi. Tūlīt būs redīsi un citi svaigumi.

Kā viens no maniem pavasara gardumiem - ir skābeņu zupa dažādās variācijās - gan ar grūbām vai miežiem, gan bez, gan papildinot ar spinātiem un vabūt pat jūras veltēm.

Arī pēdējie ķirbju krājumi jāizmanto - var pievienot to svaigi spiestajām sulām.

Grūtniecēm svarīgi nodrošināt adekvātu dzelzs daudzumu organismā un arī šeit skābeņu/spinātu zupa būs tieši laikā. Pavasarī organisms var būt prasīgāks pēc kādām noteiktām vitamīnu vai minerālvielu grupām, bet tas būs individuāli katram, ko tieši organisms prasīs. Tāpēc noteikti jāieklāusās savā organismā, lai saprastu, kā tam palīdzēt.

Diedzētie graudi noteikti būs pavasara vērtīgākais uztura papildinājums, jo dīgstošā graudā ir daudz vitamīnu, kas palīdz no grauda veidoties augam, un līdz ar to arī mūsu organismam kļūt spēcīgākam. Diedzēt var visu, kas kārojas, bet svarīgi, lai sēklas paredzētas diedzēšanai (nebūtu kodinātas), jo citādi tās var būt apstrādātas ar ķīmiskām vielām, kas nav vēlamas cilvēka organismā.

Māmiņu Klubs

Eksperts