Novērs miega traucējumus gaidībās

Novērs miega traucējumus gaidībās

13. Jun 2013, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laika sākumā periodā topošā māmiņa parasti var izgulēties labi un no bezmiega necieš, drīzāk pat  otrādi – šķiet, ka gulēt varētu vēl vairāk. Bet pēdējā trimestrī miega traucējumi ir visai izplatīti. Kā tos uzveikt, stāsta ginekoloģe Zane Krastiņa.

  • Mazulis ir jau liels un dzemde atvēl mazāk vietas urīnpūslim, tādēļ māmiņai vajadzība apmeklēt tualeti kļūst biežāka. Nereti nākas celties pat naktī. Lai no tā izvairītos, šķidrums galvenokārt jāuzņem dienas pirmajā pusē, bet pirms gulētiešanas jācenšas dzert mazāk.
  • Nekādā gadījumā vakarā nevajadzētu dzert kafiju vai citus kofeīnu saturošus dzērienu. Tie gan traucēs miegu, gan liks biežāk skraidīt uz tualeti, jo kofeīns veicina pastiprinātu šķidruma izvadi no organisma.
  • Bieži vien grūtnieces naktī cieš no krampjiem kājās. Iespējams, tos izraisa nelieli asinsrites traucējumi, bet tos var samazināt, regulāri pastaigājoties svaigā gaisā, vingrojot,  peldot. Māmiņa var apmeklēt grūtniecēm piemērotu masāžu un valkāt kompresijas zeķes. Ja problēmu šādā veidā atrisināt nav iespējams un krampji atkārtojas regulāri, jākonsultējas ar ārstu! Iespējams, iemesls ir kalcija vai magnija trūkums.
  • Jācenšas atrast gulēšanai ērtākā poza. Ieteicams gulēt uz sāniem, īpaši uz kreisā sāna, lai nodrošinātu labāku asinsapgādi auglim, kā arī dzemdei un nierēm. Guļot uz muguras, reizēm topošā māmiņa sajūt diskomfortu un pat tādu kā vieglu galvas reiboni. Tas tāpēc, ka mazulis šādā pozā vairāk spiež uz asinsvadiem, traucējot skābekļa apgādi. Trešajā trimestrī uz muguras gulēt būtu jāizvairās, it sevišķi pilnīgi horizontālā pozā.
  • Tā kā gaidību laikā mainās ķermeņa sajūtas, kā arī daudz kas tiek uztverts sevišķi jutīgi, iespējams, jāpārdomā, vai gulta un spilveni ir gana ērti. Varbūt matracis ir izgulēts un nenodrošina nepieciešamo balstu ķermenim? Vai arī līdz šim ir paticis cietāks matracis, bet nu šķiet, ka ērtāks būtu mīkstāks? Gulta nav jāmet āra un nav jāpērk jauna. Šo problēmu var atrisināt, iegādājoties atbilstošu virsmatraci.
    Gaidību laikā ērtāk būs gulēt uz ortopēdiskā spilvena. Bet gurnu atbalstam var izmantot lielo pakaviņu, griķu spilvenu, kā arī sarullētu segu.
  • Pirms miega nevajadzētu skatīties satraucošas televīzijas pārraides vai strādāt pie datora.
  • Miegu var traucēt arī pārēšanās.
  • Silta vanna un izklaidējoša lasāmviela palīdzēs pievilināt miegu. Jāatceras, ka miegs būs labāks, ja telpa būs izvēdināta un tumša.

Ja, neskatoties uz ieteiktajiem risinājumiem, ir grūtības iemigt, grūtniecei pie miegu veicinošiem preparātiem ķerties nevajadzētu - arī tad, ja tie ir homeopātiski vai vienkārši zāļu tējas. Vispirms jākonsultējas ar ārstu!

Māmiņu Klubs 

Kāds bija Tavs miegs gaidību laikā?