Mati un matiņi grūtniecības laikā

Mati un matiņi grūtniecības laikā

22. Nov 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas grūtnieces priecājas, ka gaidību laikā viņu mati kļūst apjomīgāki, biezāki. Tomēr mati nekļūst ne kuplāki, ne arī biezāki mata resnumā. Kas tad īsti notiek?

 

Mati vienkārši izkrīt mazāk kā parasti.

 

Parasti 85-95 procenti mati uz jūsu galvas aug un pārējiem 5- 15 procentiem ir atpūtas posms. Pēc atpūtas perioda šie mati dabīgi izkrīt (visbiežāk tad, kad jūs ķemmējat vai mazgājat matus), un to vietā sāk augt jauni mati. Vidēji sieviete zaudē ap simts matiem dienā.

 

Grūtniecības laikā hormons estrogēns paildzina mata augšanas fāzi, kā rezultātā mati izkrīt mazāk, un matu cirtas kļūst kuplākas. Dažām grūtniecēm mati kļūst arī spīdīgāki vai arī maina savu struktūru, piemēram, cirtaini mati kļūst taisnāki.

 

Diemžēl pēc dzemdībām arī matu augšana/izkrišana, tāpat kā visas pārējās norises sievietes ķermenī, atgriežas vecajās sliedēs, līdz ar to sievietei var likties, ka viņai pēkšņi apstiprināti izkrīt mati. Neuztraucieties- izkrīt tie mati, kas grūtniecības laikā aizkavējušies uz jūsu galvas.

 

Tomēr ne visām grūtniecēm novērojasmas krasas izmaiņas saistībā ar matiem. Visizteiktāk tas manāms grūtniecēm ar gariem matiem.

 

Sejas un ķermeņa apmatojums

 

Augšanas hormona androgēna ietekmē jūsu sejas un ķermeņa apmatojums var augt ātrāk. Atbrīvoties no tā jūs varat tos noskujot, vaksējot vai izraujot ar pinceti. Izvairieties no balinātājiem, skūšanās krēmiem un želejām, kas var uzsūkties asinsritē.

 

Lāzera metodes tiek uzskatītas par drošām, taču hormoni, kas rada pārmērīgu pigmentācija grūtniecības laikā var izraisīt tumšākus ādas laukumus pēc šīs kosmētiskās procedūras. Pie tam lāzera vai elektrolīzes metodes ir sāpīgas, kas jums, visticamāk, nav nepieciešams grūtniecības laikā.

 

Tomēr tas viss piederas pie grūtniecības un izzudīs trīs līdz sešu mēnešu laikā pēc dzemdībām.

 

Nedaudz arī par nagiem

 

Grūtniecības laikā iespējamas izmaiņas arī nagu struktūrā un augšanā. Jūs varat pamanīt, ka nagi aug ātrāk un ir spēcīgāki, vai, gluži otrādi- nagi kļūvuši mīkstāki un trauslāki. Tomēr arī šīs izmaiņas pēc dzemdībām izzudīs un jūsu nagi kļūs tād paši, kā pirms grūtniecības, ja vien jūs pēc bērna piedzimšanas uzņemsiet visus nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Jāpiebilst, ka kāju nagu struktūras atjaunošanai nepieciešami pat 9-12 mēneši pēcdzemdību periodā.

 

Uzkopjot māju vai mazgājot traukus, izmantojiet gumijas cimdus, kas pasargās jūsu nagus.

22. Nov 2009, 23:50

Man mati krita ar kušķiem tieši pāris mēnešus pēc dzemdībām....likās vienkārši šausmīgi....
tagad mazai pāri gadiņam un viss ir nostabilizējies un atkal palikuši biezi un kupli...urrāāāā!!!!
😀😀😀

22. Nov 2009, 18:15

man visu laiku krit it seviski kad tos mazgaju.ari nagi loti trausli kluvusi☹

22. Nov 2009, 11:26

Šobrīd, gaidot mazulīti, mani mati man nekādas raizes nesagādā - burvīgi un pakļāvīgi kā vienmēr, bet nagi - ohoo! Tiešām aug griezdamies un ir tik spēcīgi. Paskaties, un atkal jau prasās pēc manikīra.

22. Nov 2009, 10:37

man arī grūtniecības laikā mati nekrita ārā,bet pēc dzemdībām vienu menesi gan ļoti krita..bet tagad viss ir ok😉

22. Nov 2009, 00:20

Interesants raksts...nemaz nezināju, ka grūtniecības laikā mati kļūst stiprāki un vairāk, jo tik bieži neizkrīt...😀😀😀