Kavējas mēnešreizes, bet grūtniecības testi ir negatīvi

Kavējas mēnešreizes, bet grūtniecības testi ir negatīvi

05. Jan 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Esmu veikusi trīs  grūtniecības testus un tie visi ir negatīvi, tomēr es joprojām neesmu sagaidījusi menstruācijas, kas kavējas vairāk kā 2 nedēļas. „ Atbildi uz šo jautājumu lasi turpinājumā!

Atbild ginekoloģe Margarita Puķīte.

„Ja visi trīs grūtniecības testi pēc 2 nedēļu menstruāciju kavēšanās ir negatīvi, ir visai maza iespējamība, ka sieviete ir stāvoklī, tomēr kaut kāda procentuāla iespējamība pastāv, tāpēc visprātīgāk būtu sazināties ar savu ārstu, lai noskaidrotu atbildi uz šo jautājumu,” stāsta ginekoloģe.

Ja ārste noliedz grūtniecības esamību, esam apkopojuši iespējamos menstruāciju kavēšanās iemeslus.

Sievietēm var iztrūkt menstruācijas vairāku iemeslu dēļ, tai skaitā stress un pārlieku liela slodze. Pirmsovulācijas fāzē sievietes organisms gatavojas ovulācijai- kad olnīcas atbrīvo vienu olšūnu un aptuveni 14 dienas pēc olšūnas atbrīvošanas, ja tā netiek apaugļota ar spermatozoīdu, dzemdes gļotāda sabiezē, atslāņojas un sākas menstruācijas.

Ja olnīcas neatbrīvo olšūnu, dzemde nesaņem signālu, ka jāsākas menstruācijām. Reizēm sievietēm jālieto medikamenti, lai palīdzētu olnīcām un dzemdei „komunicēt” un lai noregulētu menstruāciju ciklu.

Ja iztrūkst vairāk kā trīs menstruācijas pēc kārtas un grūtniecības tests ir negatīvs, ārstam vajadzētu izmeklēt sievieti, lai saprastu problēmas cēloni.

Divi iespējamie iemesli:

-          Vairogdziedzera problēmas. Ja sievietes vairogdziedzeris, kas kontrolē organisma vielmaiņu, nedarbojas pareizi, tas varētu kavēt menstruācijas. Citi vairogdziedzeru problēmu simptomi ir nogurums, matu izkrišana, svara pieaugums un salšana aukstuma. Vienkāršs asins tests noteiks, vai sievietes vairogdziedzeris dara savu darbu.

-          Pārāk daudz prolaktīna. Menstruācijas (arī vairākas) var iztrūkt, ja smadzenes ražo pārāk augstu prolaktīna daudzumu. Sievietes ķermenis izstrādā prolaktīnu, kad viņa baro bērniņu ar krūti un tas ir viens no iemesliem, kāpēc laikā, kad tiek veikta krūts barošana, menstruācijas iztrūkst. Ja pie menstruāciju iztrūkuma vainojams prolaktīna daudzums, tad ievērosi no krūtīm pienainus izdalījumus.

Abus iepriekš minētās problēmas var risināt ar medikamentiem.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

05. Jan 2014, 14:34

parasti jau stress ir pie vainas