Kas var izraisīt spontāno abortu?

Kas var izraisīt spontāno abortu?

27. Jan 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ne vienmēr noris kā tas gribētos un reizēm nākas šķirties no tik ilgi gaidītā bērniņa, piedzīvojot spontāno abortu. Kādi ir riska faktori spontānajam abortam? 

Ir tik daudz jautājumu par to,kāpēc sievietes piedzīvo spontāno abortu. Patiesībā riska faktori ir ļoti sarežģīts jautājums, jo ir sievietes, kuras piedzīvo spontāno abortu bez riska faktoriem, savukārt sievietes, kurām ir bijuši iespējami riski grūtniecības pārtraukšanai, iznēsā bērniņu bez problēmām.  

Izņemot dzīvesveidu ietekmējošos faktorus, piemēram, veselīga uztura lietošana, nesmēķēšana, alkohola nelietošana, parasti citādā veidā nav iespējams ietekmēt grūtniecības iznākumu.

Pirms noskaidrot spontānā aborta riska faktorus, jāsaprot atšķirība no spontānā aborta simptomiem, jo šo jēdzienu neizpratne var būt maldinoša. Tomēr jāatceras, ka sievietei ar spontānā aborta simptomiem arī pastāv spontānā aborta risks, lai gan lielākā daļa simptomu nav galīgi un jāpaļaujas uz ārsta viedokli.

Tāpat vēlreiz vēlamies atgādināt, ka lielākā daļa grūtniecību arī sievietēm ar paaugstinātu risku spontānajam abortam beidzas kā normāla grūtniecība un ar bērniņu viss ir kārtībā.

Medicīnisku iemeslu saistība ar spontānā aborta draudiem

Lielākā daļa spontāno abortu ir hromosomālu anomāliju rezultāts un šis risks mazulim ir augstāks, kad māmiņa paliek vecāka, t.i., jo vēlākā vecumā bērniņš tiek ieņemts, jo lielāks risks. Dažos gadījumos noteikti medicīniski iemesli var nozīmēt lielāku spontānā aborta risku nekā parasti:

-          māmiņas vecums (jaunākas māmiņas par 15 gadiem un vecākas par 35 gadiem)

-          problēmas iepriekšējās grūtniecībās

-          bērniņa ieņemšana pēc neauglības ārstēšanas

-          pārāk liels vai pārāk mazs svars

-          hroniskas saslimšanas

-          seksuāli transmisīvas slimības

-          vīrusu vai baktēriju infekcijas grūtniecības laikā

Dzīvesveida faktoru saistība ar spontānā aborta draudiem

Reizēm noteikts sievietes dzīvesveid var paaugstināt bērniņa pazaudēšanas risku. Šie faktori paši par sevi neizraisa spontāno abortu, bet šie faktori konkrētai sievietei var paaugstināt spontānā aborta draudus.

-          smēķēšana

-          atkarību izraisošu vielu lietošana

-          alkohola lietošana

-          darbs ar ķīmiskām vielām

-          medikamentu un pretsāpu līdzekļu lietošana grūtniecības laikā

-          noteiktu garšaugu lietošana

Faktori, kas, iespējams, saistīti ar spontānā aborta draudiem

Tā kā pētījumi nemitīgi tiek veikti dažādās jomās, tai skaitā faktoru noteikšanā, kas izraisa spontāno abortu, daži faktori, iespējams, pēc kāda laika vairs netiks uzskatīti kā iemesli spontānam abortam. Šie faktori pašreiz ir diskusiju krustugunīs par to, vai tie izraisa spontāno abortu:

-          pastiprināta kofeīna lietošana

-          stress un uztraukums

-          zema līmeņa radiācijas izplatība

-          augstas intensitātes sporta nodarbības

Faktors, kas netiek saistīts ar spontānā aborta izraisīšanu

Diskusijas par spontānā riska draudiem nebūtu pilnīgas, ja netiktu minēt arī mīts un priekšstats par to, kas var izraisīt spontāno abortu. Tālāk esošais faktors lielākajai daļai sieviešu abortu neizraisa, tomēr vienmēr vajadzētu ieklausīties ārsta viedoklī un rekomendācijās.

-          sekss grūtniecības laikā

Māmiņu Klubs