Kas sagaida pēcdzemdību periodā?

Kas sagaida pēcdzemdību periodā?

03. Dec 2014, 00:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis beidzot ir piedzimis un tu esi sajūsmināta, tomēr tajā pašā laikā jūties iztukšota, emocionāla un prāto,  cik drīz vai vispār varēsi uzvilkt drēbes, kas derēja pirms grūtniecības. Dzemdību sagatavošanas kursi sagatavo tevi dzemdībām, tomēr pēcdzemdību periodam netiek pievērsta tik liela uzmanība! Ko vari sagaidīt pēcdzemdību perioda pirmajās nedēļās,  stāsta psiholoģe Diāna Zande un vecmāte Inese Kampusa.

Pēc bērniņa piedzimšanas var novērot gan fiziskas, gan emocionālas izmaiņas.

Sāpes krūtīs un krūšu galos. Ja bērniņš neprot satvert pareizi krūti, tad jau pirmās krūts barošanas reizes var būt visai sāpīgas. Tāpat pirmajās dienās pēc atbraukšanas mājās, kad pirmpienu krūtīs nomainīs īstais piens, vari sajust smaguma sajūtu un justies kā Pamela ar milzīgām krūtīm. Varam nomierināt- piena daudzums krūtīs nostabilizēsies un krūtis vairs nebūs tik sāpīgas! Tomēr krūtsgala satveršanai pievērs uzmanību, lai krūtsgali nesāktu asiņot vai sasprēgāt.

Aizcietējumi. Vēdera izeja var būt pāris dienu laikā pēc dzemdībām, tomēr pievērs uzmanību,ka tas var būt visai sāpīgi sāpīgo muskuļu dēļ un gadījumos, ja tev bijuši hemoroīdi vai dzemdībās bijušas šuves. Šādos gadījumos varētu palīdzēt klizmas veikšana.

Šuves. Ja dzemdībās bijuši plīsumi vai veikta epiziotomija, šuvju vietas varētu būt diezgan sāpīgas pirmo dienu un nedēļu laikā pēc dzemdībām, tāpēc parasti iesaka 7-10 dienas nesēdēt, bet vairāk atrasties guļus vai pusguļus stāvoklī. Šuvju vietas sadzīšanas laikā var sagādāt arī sāpes brīžos,kad klepo, šķaudi vai staigā.

Hemoroīdi. Ja grūtniecības laikā jau saskāries ar hemoroīdiem, ir liela iespējamība, ka šī problēma atkal sagādās nepatīkamas sajūtas pēcdzemdību periodā.

Aukstuma un karstuma viļņi. Tavs ķermenis pielāgojas jaunam hormonālajam stāvoklim un tas ir pavisam normāli, ja tavs ķermenis sajūt karstuma vai aukstuma viļņus.  

Urīna vai fekāliju nesaturēšana. Muskuļu izstiepšanās dzemdību laikā var radīt nekontrolētas urīna noplūdes smejoties vai klepojot, kā arī grūti kontrolējamas zarnu kustības, sevišķi, ja dzemdības ir ieilgušas.

Atsāpes. Pāris dienas pēc dzemdībām dzemde turpina sarauties tāpat kā kontrakciju laikā. Šīs atsāpes ir izteiktākas brīžos, kad tiek barots mazulis  vai arī laikā, kad tiek iedzerti medikamenti, kas samazina asiņošanu.

Vaginālie izdalījumi jeb lochia. Pēc vaginālām dzemdībām vienmēr ir recekļaini izdalījumi,kas parasti ir vairāk nekā menstruāciju laikā. Sākumā izdalījumi ir asiņu krāsā, pēc tam paliekot gaišāki un izzūdot 6-8 nedēļas pēc dzemdībām.

Svars. Pēc dzemdībām parasti svara zudums ir aptuveni 6-7 kilogrami,kas ietver bērniņa svaru, placentas un augļūdeņu svaru. Pārējais grūtniecības laikā uzņemtais svars kritīsies pakāpeniski un ir pierādīts, ka, barojot ar krūti, tas notiks ātrāk, jo zīdīšanas laikā māmiņa dienā var uzņemt papildus 500kcal.

Svārstīgs garastāvoklis. Daudzas jaunās māmiņas piedzīvo uzbudināmību, skumjas, raudāšanu vai nemieru dažu dienu laikā pēc dzemdībām. Parasti šādas sajūtas ir saistītas ar fiziskām izmaiņām, ieskaitot hormonālās izmaiņas, spēku izsīkumu un negaidītu dzemdību pieredzi, kā arī emocionālām pārmaiņām un pielāgošanos jaunai lomai. Šādas pēcdzemdību sajūtas ir normālas un parasti izzūd nedēļas vai divu nedēļu laikā.

Pēcdzemdību depresija. Daudz nopietnāks un ilgstošās svārstīgs garastāvoklis rezultējas pēdzemdību depresijā, ar ko saskaras 10-25% jauno māmiņu, piedzīvojot kardinālas garastāvokļa svārstības, aizkaitināmību, vainas sajūtu un pastāvīgas skumjas. Pēcdzemdību depresija var parādīties pat gada laikā pēc dzemdībām un biežāk ar to saskaras sievietes,kurām jau bijusi depresija, ir stresains dzīvesveids vai ģimenē ir novērotas depresijas epizodes.

 

Kā tu juties pēcdzemdību periodā?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā