Ieteikumi nesāpīgākām un vieglākām dzemdībām

Ieteikumi nesāpīgākām un vieglākām dzemdībām

19. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecmāte Inese Kampusa stāsta, kas būtu jāievēro,lai dzemdības topošajai māmiņai būtu pēc iespējas nesāpīgākas un vieglākas.

Vecmāte Inese skaidro, ka māmiņai ir jāapzinās, kāds ir dzemdību mērķis, uz ko viņa tiecās. Ir mirklis, kad ir grūti, bet ir mērķis par ko māmiņa cīnās. Tas ir šis mazais cilvēciņš, kuru viņa deviņus mēnešus ir gaidījusi, ar viņu sarunājusies, sajutusi kustības. Dzemdībās māmiņa saprot, ka tūlīt, tūlīt būs tas mirklis, kad varēs bēbīti ieraudzīt.

Topošai māmiņai ir jāvēlas, lai šis process noritētu pēc iespējas ātrāk, lai viņa gribētu pietuvināt katru sāpi, jo ar to pietuvinās paša bērniņa redzēšana. Šādā gadījumā arī dzemdību process raiti iet uz priekšu. Ja māmiņa katru sāpi gaida ar bailēm un domām, ka viņa negrib sāpes, tad process nevis rit uz priekšu, bet tiek bīdīts atpakaļ. Māmiņai dzemdībās vajadzētu būt kā skaistam rozes ziedam, kas no sākuma ir tikai pumpurā, bet dzemdību laikā izplaukst par skaistu ziedu.

Vēl ir kāds labs piemērs, kā varētu raksturot to, kas notiek dzemdībās. Sievietei vajadzētu iedomāties, ka vīrs viņai ir iedevis ļooooti lielu naudas summu, lai iepirktos, piemēram, 10 tūkstošus latu un saka, nopērs sev mīļā, visu, ko vēlies. Viņi dzīvo desmitajā stāvā. Sieviete ir kārtīgi iepirkusies saiņu saiņiem, ierodas mājās, bet nedarbojas lifts. Tagad ar visiem saiņiem ir jānokļūst dzīvoklī. Viņa kāpj un kāpj, ir grūti un smagi, pusceļā varētu būt asaras un dusmas, ir pārmetumi sev, kāpēc man vajadzēja to visu pirkt, bet atstāt arī negribas. Tā nu ar pēdējiem spēkiem viss tiek vilkts uz augšu, iestumts istabā, aizvērtas durvis un  fuuuu! Tās ir dzemdību beigas!

Emocijas dzemdības prasa ļoti daudz, bet pats svarīgākais ir ieklausīties sevī un darīt to, ko ķermenis grib darīt. Nevajadzētu uztvert galvu kā kaut ko atsevišķu un ķermeni kā atsevišķu. Jā, ir grūti, ir sāpīgi, bet tādēļ jau to var izdarīt tikai sieviete, jo viņa ir spēcīga un atbildīga. Ar īstajiem cilvēkiem blakus, kas palīdz ar labām domām, viss arī norisinās labāk.

Atceries! No visas informācijas, kuru uzzini par dzemdībām, centies atšifrēt to, kas nepieciešams tieši tev. Ja jūti, ka kaut kas ir nepatīkams, vienkārši nelaid to sev klāt! Nebaidies izklāstīt vecmātei savas izjūtas un vēlmes!

Vēl ir iespējams uzrakstīt tā saucamo dzemdību plānu, lai cilvēki paši piedalās savu dzemdību plānošanā. Šādā gadījumā pēc iespējas visas vēlmes tiek izrunātas pirms dzemdībām un „uzliktas uz papīra”.Tad var kaut dzemdību zālē nolikt šo plānu priekšā un atzīmēt, kas jau ir paveikts. Kāda māmiņa gribēs mūziku, kāda svecītes, kāda klusumu, kāpēc gan ne? Katrs cilvēks ir individuāls un tā viņam arī ir jāpieiet.

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ!

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām, kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma. 

20130129113732-63076.jpg
 

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi. 

SAGATAVOŠANĀS DZEMDĪBĀM I UN II DAĻA 

Šajās lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz jautājumiem 

  • kas ir dzemdību plāns 
  • Kad un kā izvēlēties dzemdību vietu 
  • Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti 
  • Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs 
  • Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli 
  • Kāda ir partnera loma dzemdībās 

Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām. 

KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJA 

Viens no svarīgākajiem notikumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa barošana. Lai būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka māmiņa spēs mazuli barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus. 

Tāpat 2 stundu ilgā lekcijā speciāliste pastāstīs par: 

  • krūts zīdīšanas tehnikām, 
  • mātes piena veidošanos, 
  • psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi. 
  • Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem. 

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJA 

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušā aprūpes lekcijās. 

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • visu par mazuļa ikdienas higiēnu 
  • kā apkopt nabiņu 
  • kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu 
  • kā pareizi mainīt autiņbiksītes 
  • cik bieži un kā vannot u.c. 

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās. 

Dzemdību sagatavošanas kursu apmeklēšana palīdzēs sagatavoties dzemdībām, apgūt spēju atbalstīt vienam otru, gūt pārliecību gan dzemdībās, gan mazuļa pirmajās dzīves dienās un mēnešos.

Dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā vada Latvijā zināmi un atzīti speciālisti. 

Kur notiek?

Māmiņu Kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas 

Kas vēl būtu jāzina? 

E-pastā saņemsiet apstiprinājuma vēstuli, kurai divu darba dienu laikā sekos vēstule ar lekciju grafiku! 

Sadaļā piezīmes atzīmējiet, lūdzu: lekcijas apmeklēsiet viena vai kopā ar vīru!

Uzmanību 

Ir iespējama lekciju vai speciālistu maiņa. Par jebkurām izmaiņām Māmiņu Klubs informēs, nosūtot īsziņu. 

Piezīme:

Uz lekcijām variet paņemt maiņas apavus.