Kāpēc rodas plīsumi dzemdībās?

Kāpēc rodas plīsumi dzemdībās?

22. Jul 2010, 11:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam drīz pasaulē nāks māmiņas Irinas otrs mazulis, bet viņai ir bail no dzemdībām, jo iepriekšējās dzemdībās bija lieli plīsumi. Vai arī šajās dzemdībās neizvairīties no plīsumiem?

Māmiņa Irina jautā:

Vai ir kāda profilakse pret plīsumiem? Man drīz būs otrās dzemdības. Pie pirmām dzemdībām bija lieli plīsumi gan ārēji, gan iekšējo. Daktere šuva 1,5 stundas. Un tagad ar iepriekšējo pieredzi man ir bail dzemdēt. Īpaši bail no tiem lielajiem iekšējiem plīsumiem.

Atbild Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vecmāte Signe Irša:

Viens variants, kāpēc rodas plīsumi ir tas, cik elastīgi ir mūsu audi. Diemžēl šo aspektu mēs nevaram ietekmēt. Protams, ka var palīdzēt krēmu vai eļļiņu lietošana, kas pabaro ādu, bet tas mazāk ietekmēs iekšējos plīsumus un tas būs vairāk uz ārējiem audiem, kas padara ādu elastīgāku. Plīsumi nav atkarīgi arī no bērniņa lieluma, tāpēc nevajadzētu baidīties, ja ārsts sola lielu bērniņu. Šo problēmu var mēģināt izrunāt ar ārstu vai vecmāti, atrodot pozu, kur ir mazāks spiediens uz dzemdību ceļiem, un mēģinot atrast līdzsvaru starp sevi un bērniņu.

Plīsumus var radīt arī māmiņas saspringums. Ja ir spriedze un māmiņa nelaiž bēbi laukā, sasprindzinot muskuļus, un paralēli notiek mazuļa spiešana, ir daudz lielāks risks, ka būs plīsumi.

Vēl viens apstāklis, kas var ietekmēt plīsumus, ir maksts infekcijas, jo tad šie audi makstī ir irdeni, ātrāk plīst un lēnāk dzīst. Ja ir šī infekcija, tad nebaidīties izārstēt līdz dzemdībām, lai neveicinātu plīsumu veidošanos.

Ja iepriekš ir bijuši lieli plīsumi un ir vairākās vietās šūts, tad, iespējams, var veidoties saistaudi, kuri ir mazāk elastīgi kā muskuļaudi un gļotāda kā tāda.

Tas, vai plīsumi otrajās dzemdībās būs tikpat, mazāk vai vairāk ir atkarīgs no tā, cik mamma ļausies dzemdībām un varbūt ir vērts izdarīt griezumu, lai mazulim iznākt vieglāk.

Atbrīvojies un ļaujies šim spiedienam!

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI