Kā tev būs darīt?!

Kā tev būs darīt?!

18. Jul 2012, 00:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Virsraksts ir tikai provokācija - es te mazliet provokatīvā stilā uzskaitīšu vispārzināmas „patiesības”, kuras ir nācies dzirdēt no manu nodarbību apmeklētājām. 

 

Patiesībā es gribēju padalīties ar dažu labu svētīgu informāciju, kas man ir noderējusi un kas varētu mazināt šādas tādas problēmas. Varbūt tev ir kāds labs padoms, ar kuru vēlies padalīties?

 

Grūtniecei nevajag uztraukties. Bieži tas nav iespējams, tādēļ ir svarīgi mācēt nomierināties. Kā var nomierināties? Ar labām domām, ar elpu (speciāliem pranajamas vingrinājumiem). Soļojot un ne par ko citu nedomājot jeb domājot tikai un vienīgi par soļošanu un par ritmu (un neskatoties skatlogos a’la „vai, cik es smuki šajā mētelī izskatos!”). Var iedzert glāzi vēsa ūdens. Un noteikti vajadzētu bērniņam pastāstīt, kas notika, kāpēc tu uztraucies un ka tagad tas ir beidzies.

 

Grūtniecei vajag vingrot. Ne vienmēr tam var atrast laiku, „vietu” un naudu, daudzām galīgi negribas. Jogi Badžans ir teicis, ka grūtniecei vingrošana nav nemaz tik ļoti nepieciešama (lai arī ieteicama, JA grūtniece to vēlas). Nekādā ziņā tā nav obligāta. Tomēr, lai izkustētos, paelpotu svaigu gaisu, izvēdinātu galvu, padomātu un pasapņotu par nākotni, gatavotos dzemdībām, grūtniecei ir ieteicams katru dienu pastaigāties. Sešus līdz astoņus kilometrus dienā, lēnā garā, nepārpūloties, nepārgurstot, tikai tik daudz, kamēr ir spēks, interese un prieks to darīt. Ideāli, ja šīs pastaigas ir kopā ar bērna tēvu veicamas, bet tikpat labi tas var būt gājiens uz vai no darba ar kājām.

 

Velti laiku vīram. Vai zini, kādēļ viņš tevi mīl? Vai esi to viņam prasījusi? Un vai neesi aizmirsusi viņam pateikt, kādēļ mīli viņu? Jogi Badžans ir teicis, ka vīrietis sievieti mīl tādēļ, ka viņa viņu iedvesmo. Un stiprina. Nu un varbūt vēl tādēļ, ka liek viņam justies labi un varbūt pat tādēļ, ka viņš tad vispār jūtas labāks. Izrādās, ka 15 minūšu ilgs acu kontakts ir absolūtais minimums, ar ko vīrs ikdienā būs laimīgs, ja tev nebūs ne laika, ne spēka kam vairāk. Vēl, kamēr jūs vēl esiet divatā, forša lieta ir tā saucamās spilvenu sarunas – kad abas galvas ir uz spilvena, bet vēl nav aizmigušas, var papļāpāt par šo un to. Neko būtisku vai sarežģītu, bet par kādām dienā gūtām atziņām, labām lietām vai atklājumiem. Esi pārsteigta, ka te nekas nav minēts par seksu?

 

Sekss, kā zināms, ir labs. Tas ir veselīgs, ne ar ko citu nesalīdzināms, tā ir daļa no attiecībām (daļa!)... nu tu jau zini visas tās labās lietas. Iz jogas zinību apcirkņiem varu padalīties, ka sekss starp laulātajiem (vai ilglaicīgiem, stabiliem partneriem) var nodrošināt arī iesaistīto personu garīgo izaugsmi. Turklāt orgasma laikā sieviete ir spējīga iegūt jebko, ko viņa vēlas (ja vien tas, ko viņa vēlas, ir saskaņā ar viņas pareizo dzīves ceļu; vēlme „gribu sarkanu džipu!” te nestrādās). Bet jogi uzskata, ka pēc 120.grūtniecības dienas dzimumakts nav ieteicams un ka pāris savu intimitāti var īstenot savādāk. Kā? Piemēram, elpojot „trijatā” – kopā ar bērniņu un priekš bērniņa. Ļoti intīmi.

 

Grūtniecei ir jāpievēršas garīgām lietām. Kas tās tādas vispār ir? Tās ir pašas svarīgākās!:) Jogi Badžans ir teicis, ka sievietei ir jābūt orientētai uz savu dvēseli jeb sievietes dzīvei ir jāgriežas ap savu dvēseli. Vēl viņš uzskatīja, ka grūtniecības laikā sievietei ir jāmeditē. Meditāciju tehnikas ir visdažādākās un ir brīnišķīgi, ja sieviete ir atradusi savu.

 

Tomēr, ja tā nav, par meditāciju ir iespējams pārvērst parastas, ikdienišķas aktivitātes – soļošana, peldēšana, ēst gatavošana, lūgšanas, dziedāšana, adīšana, zīmēšana, grīdas mazgāšana, puķu kopšana... jebkas, kas uz brīdi apklusina tavu prātu, kas liek tev aizmirst visas lielās un mazās domiņas, kas katru mīļu brīdi rosās pa galvu, rada tur troksni, nogurdina un attālina tevi no šī mirkļa. Bet ir viens nosacījums. Tas ir jādara katru dienu. Vienalga, kāds ir noskaņojums, ārā laiks, vai kādi ir plāni un/ vai aizņemta diena, ir iedvesma vai nav – katru dienu vajag atrast vismaz pusstundu šim svētajam mirklim. Šim mirklim, lai „parunātu” ar savu dvēseli.

 

Režīms, grūtniecei ir svarīgi ievērot dienas režīmu. Tu jau, protams, vari viebties, bet disciplīna ir viena baigi labā lieta! Grūtniecības sākumā režīms varbūt nozīmēs to, ka veltīsi laiku elpošanas vingrinājumiem, meditācijai un pastaigai. Vēlāk būs svarīgi savā ikdienā atrast laiku arī diendusai, vēlams vienā un tajā pašā diennakts laikā (jo tad arī bēbis vēlāk šajā laikā saldi čučēs un tev būs brīvs brīdis... uzmini, kam? Jā, meditācijai!

 

Disciplīna, lai kā mums šis vārds nepatiktu, „iecentrē” dzīvi, rada drošības un stabilitātes sajūtu, iepriekšparedzamību, pārliecību, ka pēc nakts nāks diena un pēc strīda - izlīgums. Disciplīna iemāca saredzēt mežu, redzēt visu kopainu un sevi nepazaudēt. Un šīs iemaņas būs neatsveramas, kad piedzims mazais vai arī māju otrādi gāzīs daudzskaitlīgi mazie un tev būs svarīgi šajā juceklī saglabāt mieru un rāmu garu.

 

Kas tev dzīvē ir pats svarīgākais? Kas ir tas, kas sniedz mieru, laimi, piepildījumu, labklājību un saticību ģimenē? Kur slēpjas sievietes spēks? Ap ko griežas sievietes dzīve? Jogi Badžans ir teicis, ka tā ir dvēsele. Katru dienu atrodi laiku meditācijai. Tā stiprinās un nomierinās tevi, tā veidos saikni ar bērniņu un viņa dvēseli, tā ienesīs mieru un stabilitāti tavā dzīvē.

 

Katru vakaru nobeidz ar lūgšanu, kas ir kā kopsavilkums par nodzīvoto dienu – pateicība par to, kas tev ir, un dienā piedzīvotā izvērtējums, varbūt kādas savas rīcības pārvērtēšana. Viena brīnišķīga lieta, ko šāda ikvakara lūgšana dara – tā pieliek punktu šai dienai, ļauj tev gulēt saldu miegu un apsola, ka rīt būs jauna diena. Un tad iepriekšējo dienu piedzīvotais vairs nav „jānēsā” līdzi, jo ir jauna diena, jauns sākums. Tad var iztaisnot muguru, atslābināt un nolaist uz leju plecus, nomest to smagumu, kas tur laika gaitā ir sagūlis, un dzīvot savu dzīvi ar atvērtu sirdi!

 

Sākot ar šo svētdienu (2.oktobri) par šīm un citām lietām runāsim, vingrosim, meditēsim un mācīsimies elpot pareizi sev un savam bērniņam četru nodarbību ciklā „Miervidos”. Tām apzinīgajām jaunajām māmiņām, kuras apmeklēs visas četras nodarbības, līdzi došu informatīvu materiālu ar meditācijām un elpošanas vingrinājumiem, ko turpmāk veikt mājās individuāli. Katru dienu!:)

 

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

varu no sirds rekomendēt jogas nodarbības Miervidos! Pati eju un arī citiem iesaku