Kā izvairīties no plīsumiem maksts rajonā?

Kā izvairīties no plīsumiem maksts rajonā?

31. Jan 2012, 11:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Apmeklējot ginekologu, ārsts atklāja nelielu plīsumu maksts ārpusē. Vai tas ir slikti? Ko tas var nodarīt gaidāmajam mazulim?" taujā Māmiņu Kluba topošā māmiņa. Komentē medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe Kristīne Ķempe.

 

Jautājums:

 

Man ir neziņa par izdalījumiem 38. grūtniecības nedēļā.
Šodien apmeklējot savu ginekologu, tika paņemta uztriepe uz streptokoku. Apskates laikā ārste atklāja nelielu plīsumu maksts ārpusē, un teica, ka no mazajām kaunuma lupām esot asiņaini izdalījumi. Uz manu jautājumu vai tas ir kas slikts viņa atbildēja, ka neesot. Arī nekādas zāles neizrakstīja. Vai tiešām nav pamata satraukumam? Un no kā tas varētu būt?

 

Atbild ginekoloģe Kristīne Ķempe:

 

Man grūti komentēt Tavu jautājumu, pašai neredzot situāciju. Tomēr pieļauju domu, ka Tevis minēto plaisiņu un sārtos izdalījumus varētu saistīt ar maksts gļotādas un starpenes rajona iekaisumu.

 

Kādēļ tādas problēmas rodas? Sievietes maksts ir vide, kurā atrodas daudz dažādu baktēriju kopums, tomēr galvenā un noteicošā ir pienskābā baktērija, kas ir maksts vides veselīguma pamats un sievietes galvenais aizsargs pret pārējām, ne tik draudzīgajām baktērijām. Situācijās, kad pienskābo baktēriju ir par maz (to daudzums samazinās stresa, palielinātas slodzes apstākļos, saaukstēšanās vai vīrusu saslimšanu gadījumos, pēc antibiotiku lietošanas, arī grūtniecības laikā u.c. iemeslu pēc), rodas iespēja aktīvi vairoties pārējām maksts vidē esošām baktērijām. Tās rada iekaisumu gļotādās. Tu vari pamanīt lielākā apjomā izdalījumus, var būt diskomforta sajūta, sūdzības par sūrstēšanu, niezi. Galveno vaininieku var noteikt, paņemot uztriepi, tas ļauj arī precīzāk nozīmēt terapiju, ja tāda ir nepieciešama. Līdz tam var bagātināt uzturu ar pienskābiem produktiem, kā arī iegādāties aptiekā pienskābās lodītes, kuras lietot maksts vides bagātināšanai.

 

Vizīti pie dr. Kristīnes Ķempes varat pieteikt pa tālruni 67201007

 

Uzdod savu jautājumu ginekologam vai citiem speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!