Kā grūtniecības pirmajā trimestrī mainās topošās māmiņas noskaņojums

Kā grūtniecības pirmajā trimestrī mainās topošās māmiņas noskaņojums

18. Oct 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir trīs grūtniecības trimestri un katrā no tiem atšķirīga ir gan hormonālā darbība, gan topošās māmiņas noskaņojums. Psiholoģe Diāna Zande atklāj, kādas izjūtas var pārņemt topošo māmiņu grūtniecības pirmajā trimestrī. 

"Pirmais trimestris ir pielāgošanās laiks. Tas ir periods, kad ļoti aktīvi darbojas un pārkārtojas hormoni, un topošajai māmiņai var būt garastāvokļa svārstības. Nereti sievietes pat vēl neapzinās, ka ir stāvoklī, bet jūt, ka mainās garastāvoklis.

Tas ir līdzīgi, kā hormonālās svārstības, kuras daudzas sievietes piedzīvo pirms mēnešreizēm. Ir sievietes, kuras tuvojoties mēnešreizēm garastāvokļa izmaiņas nejūt, bet citām, tā saucamais premenstruālais sindroms, ir labi pazīstams. Var redzēt, ka šajā laikā rodas aizkaitināmība un sieviete vairāk orientēta uz negatīvām izjūtām.

Pat, ja sieviete jau ir gaidījusi bērniņu, vienalga katra grūtniecība ir jauna fiziskā slodze ķermenim. Kaut arī pirmajā trimestrī gaidāmais bērns vēl nav liels, ķermenis šajā posmā pārkārtojas, un grūtniecei jāpierod gan pie fiziskās, gan garīgās slodzes. Viņu var pārņemt gan prieks, gan satraukums, ja bērniņš nav plānots, un, manuprāt, vairums bērnu (vismaz pirmie), joprojām mums ir neplānoti, viņi piesakās paši.

Arī tad, ja pāris bijis bērniņam gatavs, vienalga pirmajā trimestrī bieži vien šis fakts izraisa tādus jautājumus, kā: „vai tiešām bērniņu vēlamies tagad, varbūt tomēr vēlāk”, un tas ir gluži normāli! Arī ar trešo un piekto bērniņu var būt tieši tādas pašas izjūtas.

Vēl grūtniecības pirmajā trimestrī sievietes var piedzīvot depresīvas izjūtas, tādu kā nomāktību un nogurumu. Lielais nogurums rodas hormonālo svārstību un ķermeņa pielāgošanās grūtniecībai dēļ. Tāpēc dažkārt pirmajā trimestrī daudzas grūtnieces var sastapties gan ar nogurumu, gan ar raudu lēkmēm, gan aizkaitināmību.

Paliekot stāvoklī, pirmajā trimestrī grūtnieces mēdz izjust krasus emocionālos stāvokļus arī tādēļ, ka viņām ir pagrūti pieņemt bērniņu, jo sieviete viņu vēl fiziski nejūt. Grūtniecības un mazuļa pieņemšana dažkārt vairāk notiek ar prātu, un arī tas ir normāli.

Vēl garastāvokļa svārstības un topošās māmiņas emocionālo noskaņojumu pirmajā trimestrī var ietekmēt sievietes iepriekšējā pieredze. Piemēram, kādi sarežģījumi ar iepriekšējām grūtniecībām. Šajā posmā topošā māmiņa var atsaukt atmiņā piedzīvoto spontāno abortu, mirušos bērniņus (arī mammas vai māsas). Šis ir tas laiks un situācija, kad noteikti ir jāmeklē psihologa atbalsts!

Grūtniecei ir jāsakārto „māju”, kurā bērniņš aug, jo tas palīdzēs labāk justies gan sievietei, gan gaidāmajam mazulim. Pretējā gadījumā iznāk, ka bērniņš attīstās stresainā vidē.

Māmiņu Klubs

Kādas emocijas pirmajā grūtniecības trimestrī visbiežāk izjūti tu? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā