Kā C hepatīts ietekmē grūtniecības norisi?

Kā C hepatīts ietekmē grūtniecības norisi?

30. Mar 2010, 15:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums:

Kā ir ar C hepatītu grūtniecības laikā un pēc tam? Kā tas ietekmē mazuli, kā notiek dzemdības un ārstēšanās, apvienojot ar bērna audzināšanu (vai tas ietekmē,ja jā-tad kā).Vai arī bērniņš būs C hepatīta pārnēsātājs?

 

Atbildi sagatavojusi bijusī Sabiedrības Veselības aģentūra:

 

Runājot  par C hepatītu un grūtniecību, jāņem vērā divi aspekti:

1.      Kā C hepatīts ietekmē mātes veselību?

2.      Cik liels ir bērna inficēšanās risks.

 

Zinātniskie pētījumi ir diezgan pretrunīgi. Tomēr var secināt, ka  hepatīts var ietekmēt mātes un bērna veselības stāvokli. Hroniska hepatīta gadījumā, iespējams, ka pieaug neiznestības risks un var būt traucēti augļa attīstības procesi. Grūtniecības un dzemdību laikā mātes antivielas pret C hepatīta vīrusu var nokļūt  auglī caur placentu. Parasti tās cirkulē bērna asinīs līdz 12-15 mēnešu vecumam, vai līdz 18 mēnešu vecumam. Bet tas nenozīmē, ka bērns ir inficējies. Lai varētu apgalvot, ka bērns ir inficējies no mātes, jābūt šādiem laboratoriskiem kritērijiem:

 

- Antivielas pret C hepatīta vīrusu antigēnu bērna asinīs cirkulē arī pēc 18 mēnešu vecuma

- No 3 līdz 6 mēnešu vecumam bērnam asinīs vismaz divas reizes ir konstatēts pozitīvs  tests uz C hepatīta vīrusa RNS ( C hepatīta vīrusa antigēns)

- Ir paaugstinātas aknu proves (seruma transamināzes - ALAT, ASAT)

- Bērna asinīs cirkulējošā C hepatīta vīrusa genotips ir vienāds ar mātes vīrusa genotipu.

 

Ja grūtniecības laikā asinīs tiek konstatētas tikai antivielas pret C hepatīta vīrusu, tad inficēšanās risks ir aptuveni 1,7%.  Augstāks bērna inficēšanās risks ir gadījumos, ja mātes asinīs cirkulē C hepatīta vīrusa RNS un arī, jo lielāka tā koncentrācija, jo risks ir lielāks. Statistiskie dati liecina, ka vidēji 5% gadījumos inficētas mātes nodod savu infekciju bērnam. Ja mātei ir arī  HIV, infekcijas risks pieaug līdz 15%.

 

Tiek uzskatīts, ka lielāks inficēšanās risks pastāv dzemdību laikā, kad traumu rezultātā mātes inficētās asinis nonāk bērna asinīs. Tāpēc, lai izvairītos no mātes asins vai citu inficētu šķidrumu nokļūšanu bērna asinīs, dažreiz ārsti piedāvā dabīgu dzemdību vietā Ķeizara griezienu. Inficēšanās risks zīdīšanas laikā ir apšaubāms. Līdzīgi arī bērna kopšanas laikā inficēšanās varētu notikt ar mātes asinīm (sadzīves traumas, asiņošana, aso higiēnas priekšmetu, zobu birstu kopīga izmantošana mātei un bērnam).

 

Ņemot vērā to, ka gadījumos, kad C hepatīta infekcijai pievienojas cita vīrushepatīta infekcija (A, B hepatīts), saslimšana noris daudz smagākā formā, ieteicama vakcinācija pret A un B hepatītu. 

 

Ārstēšanās jautājums grūtniecības laikā vēl nav pamatīgi izpētīts. Mūsu rīcībā nav datu par to, vai Latvijā ir šāda prakse, tāpēc, lai saņemtu informāciju šajā jautājumā būtu vēlams sazināties ar Latvijas infektoloģijas centra speciālistiem - Linezera 4, tālrunis: 67014500, lic@lic.gov.lv;