Gribas gulēt, bet neizdodas. Ko darīt?

Gribas gulēt, bet neizdodas. Ko darīt?

30. Apr 2015, 00:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc kārtīgas darba dienas organismam ir svarīgi labi atpūsties, lai mostos atkal ar jauniem spēkiem. Īpaši šie spēki vajadzīgi topošajām māmiņām, tikai parasti ir tāda situācija: gulēt gribas, bet nekādi nevar izgulēties.

Ja ieskatāmies Grūtniecības kalendārā ir skaidrs, ap 35.grūtniecības nedēļu var sākties bezmiega laiks: modīsieties, grozīsieties un nevarēsit atkal iemigt. 

Kopumā, kā rāda prakse, tāda problēma ir iespējama arī agrāk. 

Reiz Mamin Klub portālā savā blogā māmiņa Ļena, kas tobrīd bija 27.grūtniecības nedēļā, sūdzējās, ka pusi nedēlas jau mokās dēļ bezmiega: "Tāds murgs. Tūliņ jau nakts. Visi guļ, bet es viena te sēžu ar tējas krūzi līdz trijiem naktī un vienkārši nezinu, ko lai iesāku. Ap trijiem eju gulēt, bet miegs - nevienā acī, tā vēl kādu stundu pavārtos pa gultu, līdz iestājas ilgi gaidītais miegs. O, brīnums! Es aizmigu. Dabīgi - no rīta ir grūti galvu atraut no spilvena, kaut arī tas ir jādara". 

Tajā pat blogā viņa izstāstīja, ka nolēmusi veikt eksperimentu un iet gulēt agrāk - ap 22:00. "Liekos gultā, nepaiet ne pusstunda, kā esmu iemigusi. Un nogulējusi būtu līdz pat rītam. Bet, kas tev deva? Tieši divos naktī man acis vaļā un nekādi nekrīt ciet. Ko lai dara? Pavārtījos stundiņu, nolēmu - iešu iedzert tēju, un rezultātā - ap pieciem tikai iemigu". 

Bezmiega iemesli grūtniecības laikā var būt dažādi. 

Pirmkārt, vēders aug, un jāizvēlas ērtāko miega pozu. Un saprotams - vieglāk pateikt, nekā izdarīt. Nav ērti, ne tā, ne šitā. Jā, un gulēt vienā pozā visu nakti ir grūti - ķermenis nogurst, tirpst, gribas pagriezties, bet tas nozīmē - pamosties un meklēt jaunus veidus kā iemigt komfortā stāvoklī. 

Pamēģiniet zem vēdera vai starp ceļgaliem nolikt pakaviņu, tagad tādus var iegādāties arī lielā izmērā. 

Otrkārt, šajā periodā ir jāiet vairākas reizes uz tualeti arī naktī - gribam mēs to, vai negribam. 

Centieties pirms miega mazāk dzert, ja vien tas ir iespējams. Bet neierobežojiet sevi tik ļoti, lai nevarētu iemigt tā dēļ, ka gribas dzert, jo grūtniecēm dzert gribas daudz, un tas ir normāli, jo tā vajag. 

Treškārt, citas moka krampji kāju muskuļos: tikai pamēģini ieņemt citu pozu, kā kāju sarauj krampī, un kāds tur vairs miegs..

Centieties caur visām sāpēm izstiept kāju taisni un pavilkt pēdu uz savu pusi. 

Ceturtkārt, var būt smacīgs gaiss, var šķist, ka trūkst gaisa, tāpēc gulēt droši var arī pie atvērta loga. Protams, atkarībā no gadalaika. Bet vēdināt telpu, kurā guļat, ir ieteicams jebkurā gadalaikā pirms došanās pie miera. 

Piektkārt, topošā māmiņa dažkārt nevar aizmigt, jo viņas galvu aizņēmušas domas par gaidāmajām dzemdībām, uztraukumi par mazuli.

"Protams, lai nu kā tur būtu, bezmiega iemeslu vislabāk palīdzēs noteikti tieši jūsu ārsts", iesaka vecmāte Inese Kampuse. 

"Tikai nekādā gadījumā nedzeriet miega zāles. Labāk tad baldriāna pilienus. Bezmiega gadījumā var dzert arī baldriāna tabletes pa 2 tabletēm 3 reizes dienā - tas nekādi neietekmēs augļa attīstību", - pārliecināta ir I.Kampuse. 

Ir vēl viens efektīvs variants: lietot preparātus, kas satur magniju. 

Tas ir svarīgs efektīvai nervu sistēmas un muskuļu funkcionēšanai, svarīgs arī, lai asinīs esošo cukuru pārvērstu enerģijā. Un, bez tam, magnijs palīdz zobiem būt veselākiem, palīdz izvairīties no nierakmeņiem, žultsakmeņiem, kā arī palīdz izvairīties no krampjiem un tikt galā ar bezmiegu. 

Magnijs nav nekāds brīnumslīdzeklis, viņš vienkārši ietekmē vairumu procesus, kas noris organismā un organisms pateicas jums, ja aizpildāt magnija trūkumu organismā. 

Vēlam saldus sapņus un mierīgas naktis!

Māmiņu Klubs