Ginekoloģe: Arī 47 gadu vecumā "var ielekt pēdējā vagonā"!

Ginekoloģe: Arī 47 gadu vecumā "var ielekt pēdējā vagonā"!

10. Jul 2012, 15:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba ekspertei ginekoloģei Evai Barkānei uzdod jautājumu par bērniņa ieņemšanu. Vai 47 gados vēl ir iespēja "ielekt pēdējā vagonā"?

 

Jautājums:

 

Esmu pati mediķis. Man nav jāapraksta, ka esam sevi veltījuši citiem, domādami, varbūt, par sevi ārkārtīgi maz, arī par vēlu, diemžēl utt.

Neesmu jauna, man ir 47 gadi, taču faktiskais vecums neatbilst bioloģiskajam, arī pēc konstitūcijas, jūtos jauna, kā es saku - mūžīgais students, tā man parasti saka arī citi ...

Doma par otru bērniņu rādās pakāpeniski, taču nespēju, lai arī kā to mēģinu ar mediķa prātu „aizvirzīt”, nu nekādi nespēju, un mokos.

Man ieteica dzert Prednacare, pārbaudīja estradiola un progesterona līm., attiecīgi -39 un o,64, bet mērījumi man sanāca tieši pirms menstruācijām, kuras joprojām vēl turpinās. Rādītāji zemi. Bet visu mūžu ar to esmu dzīvojusi, jo arī jaunākai man bija šī M.neregularitāte, ieteica lietot hormonus, bet toreiz tie bija citādi..., es atteicos.

Vai tiešām neko un nekādi man nav iespējama palīdzība, lai „ielektu tajā pēdējā vagonā” - kā man teica.

 

 

Atbild „ARS” ginekoloģe-endokrinoloģe Eva Barkāne:


Olnīcu hormoni estradiols un progesterons sintezējas olnīcās katrs savā olnīcu cikla fāzē: estradiols pirmajā jeb ovulatorajā, bet progesterons - otrajā jeb luteālā fāzē. Ja abus hormonus esat nodevusi īsi pirms menstruācijām, to rādītāji nav korekti, un par olnīcu funkciju jeb par to, vai notikusi ovulācija (esat auglīga), spriest nevar. Ja patiešām vēlaties plānot grūtniecību šajā vecumā, tad nepieciešama precīza hormonu noteikšana konkrētās cikla dienās, lai izvērtētu olnīcu rezerves un spēju nodrošināt pilnvērtīgu folikulu attīstību. Noteikti jāveic arī olnīcu un dzemdes ultrasonogrāfiska izmeklēšana un jāizvērtē partnera spermogrammas rādītāji.

 

Arī 47 gadu vecumā "var ielekt pēdējā vagonā", tomēr tas jādara, precīzi sagatavojoties, un visdrīzāk ar ārsta palīdzību.

 

Labprāt Jums palīdzēšu, ja griezīsieties pie manis pēc padoma vizītē.

 

Vizīti pie dr. Evas Barkānes varat pieteikt pa tālruni             67201007      

 

Uzdod sev interesējošos jautājumus ginekologam, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!


nosiguldas nosiguldas 21. Sep 2011, 10:01

Noteikti vajag mēģināt, šis mazulis, kas redzams bildītē ir nācis pasaulē tikai pateicoties dakterei Barkānai, un ar'imans vecums bija pie 40 un rādītāji bija pavisam neieprieciņoši.