Faktori, kas ietekmē topošās māmiņas miega kvalitāti

Faktori, kas ietekmē topošās māmiņas miega kvalitāti

11. Dec 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā sievietēm mēdz pasliktināties miega kvalitāte, un kā atzīst speciālists, tam var būt dažādi iemesli. Kādi, to skaidro Miega laboratorijas vadītājs Juris Svaža. 

Kas ietekmē miega kvalitāti?

Viens no iemesliem, kādēļ topošās māmiņas miega kvalitāte var pazemināties, ir lielais vēders, kurš palielinoties grūtniecības laikam, kļūst arvien lielāks un spiež uz iekšējiem orgāniem, tostarp, urīnpūsli. Tas rada grūtības, un nakts laikā topošajai māmiņai liek biežāk mosties.

Vēl viens iemesls tam, ka gaidību laikā pazeminās miega kvalitāte, ir hormonu līmeņu izmaiņas.

Tāpat nozīmīgs faktors, kas ietekmē miegu, ir grūtnieces psiholoģiskais noskaņojums.

„Tad, ja grūtniecības periods sievietei ir mierīgs, bez kādām nopietnām bažām par nākotni, dzemdībām vai gaidāmo bērniņu, arī viņas miegs būs mierīgāks.

Turpretī, ja grūtniece ir no tām topošajām māmiņām, kuras ļoti satraucas, protams, ka tas var atsaukties arī uz miega kvalitāti! Tāpat to nelabvēlīgi var ietekmēt arī kādas sadzīviskas problēmas,” skaidro Juris Svaža.

Kā nodrošināt kvalitatīvu miegu?

Lai maksimāli nodrošinātu kvalitatīvu miegu, grūtniecei nepieciešams radīt labvēlīgus dzīves un sadzīves apstākļus, un rūpēties par to, lai viņa nepiedzīvotu nekādus lielus kreņķus un uztraukumus.

„Tad, ja topošās māmiņas dzīvē viss būs sakārtots, par viņu šajā dzīves posmā rūpēsies un gādās, grūtniecei būs skaidri zināmas nākotnes perspektīvas un tās būs pozitīvas, tas labvēlīgāk ietekmēs gan gaidāmo mazulīti, gan miega kvalitāti. Turpretī, ja to nav iespējams nodrošināt, diemžēl arī miegs var būt nekvalitatīvāks,” stāsta Miega laboratorijas vadītājs.  

Kā uzlabot miega kvalitāti?

Pastāv dažas likumsakarības, kuras ievērojot, miega kvalitāti iespējams uzlabot jebkuram, arī topošajai māmiņai.

1. Ir jāievēro pareizs gulēšanas režīms un, tā saucamā, miega higiēna.

2. Lai labi izgulētos, ir jāguļ pietiekams stundu skaits. Katram tas ir individuāls, tomēr mūsdienās miegā iesaka pavadīt, vidēji, septiņas, astoņas stundas.

3. Vislabāk, ja gulēšanai atvēlēta atsevišķa telpa, proti, guļamistaba, kas ir klusa un vēsa, un paredzēta tikai miegam un seksam.

4. Ja zini, ka tevi nomoka miega traucējumi, vakarā, tuvojoties gulētiešanas laikam, vismaz pāris stundu pirms tā, vajadzētu izvairīties veikt nogurdinošas emocionālas aktivitātes.

5. Pirms gulētiešanas nav vēlams pārēsties, tādēļ, ja gribas paēst, vislabāk izvēlēties vieglas uzkodas.

Speciālists atgādina, ka miega traucējumi atsevišķos dzīves periodos ir bijuši pilnīgi visiem cilvēkiem. „Nu, kuram tad nav bijuši eksāmeni vai kādi nopietnāki kreņķi?!

Arī grūtniecības laikā dažādu apstākļu dēļ miegs var būt trauslāks un sapņi sliktāki, bet jāsaprot, ka tā ir normāla organisma atbildes reakcija uz to, kas šajā brīdī notiek sievietes dzīvē,” tā Juris Svaža.

Māmiņu Klubs

Kāds visbiežāk ir tavs miegs, vai mierīgs? 

 20131119112902-71853.jpg