Daži atklāti jautājumi par dzemdībām. 2.daļa

Daži atklāti jautājumi par dzemdībām. 2.daļa

03. Oct 2010, 09:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen varēji iesākt lasīt par jautājumiem, kas saistīti ar dzemdībām. Ieskaties raksta turpinājumā!


Atklāti jautājumi par dzemdībām. 1.daļa

 

Kas notiek ar māmiņas zarnu saturu, bēbītim laužoties pasaulē?



Līdz ar bēbīti, arī māmiņas zarnu saturs tiek izstumts ārā. Izklausās nepatīkami? Nesatraucies, vecmātēm topošās māmiņas vēdera izeja ir pierasta parādība, tas piederas pie darba specifikas, gluži kā darījuma vēstules rakstīšana sekretārei. Lai izvairītos no neērtas situācijas, vari pirms dzemdībām izdarīt klizmu. Kādreiz šī procedūra bija obligāta, bet tagad tas tiek atstāts katras sievietes ziņā. Klizmas pluss - tā ir piemērota, ja Tu esi no kautrīgajām, un Tev nav patīkami, ka dzemdību laikā nespēsi kontrolēt savu zarnu funkcijas ( jo to tu nespēsi). Gadās arī, ka dzemdības norit lēnāk, jo māmiņa nevar atbrīvoties un spiest, tādēļ, ka baidās, ka nesanāk neērtas situācijas. Priecīgā ziņa - apmēram 20% sieviešu pirms dzemdību sākšanās ir caureja, kas arī atrisina jautājumu - vajag, vai nevajag klizmu! 

 

Ko iesākt, ja mana istabas biedrene būs neciešama?


Tā patiešām būs muļķīga situācija, jo tad pirmās, tik īpašās stundas pēc dzemdībām Tev būs jādala ar pilnīgi svešu cilvēku. Vislabāk ir izvēlēties ģimenes palātu, tomēr, pat ja Tev ir līgums vai esi gatava maksāt lielu summu, lai pie tās tiktu, iespējams tas ir gadījumos, ja ģimenes palātas tiešām ir brīvas. Tomēr, ja tā nav, centies iedraudzēties ar savu istabas biedreni, varbūt no šīm kopā pavadītajām dienām izveidojas draudzība uz mūžu? Ja nē, centies š personu ignorēt, vari palūgt personālam pārvietot Tevi uz citu istabiņu, tiklīdz kāda atbrīvosies, vai galējā variantā izrakstīties ar mazuli no slimnīcas ātrāk. 

 

Vai to, kā māmiņa kliedz dzemdību zālē var dzirdēt arī ārpus tās sienām? 


Pavisam godīgi runājot - jā, to var dzirdēt. Kaut arī dzemdību zāļu durvis ir gana biezas, tomēr tās nespēj noslāpēt šīs skaņas. Ir māmiņas, kuras dzemdību laikā lamājas ar visiem zināmajiem lamuvārdiem, citas vaino visu pasauli savās ciešanās, citas atkal sauc mammu. Tomēr mierinājums ir viens - dzemdību nodaļas personāls ir tik ļoti pieradis, ka šī procesa laikā sievietes zaudē saikni ar realitāti, ka Tavi emociju uzplūdi nespēs viņus pārsteigt. Tāpat blakus istabā meitenes Tevi sapratīs un nedusmosies. Tikai vīrieši bieži vien ir pārsteigti par to, cik skaļi var noritēt dzemdību process. Atceries - pat nedomā nekliegt un nevaidēt, ja to vēlies! Atcerot muti, atvērsies arī pati! 

Ko dara tētis pēc dzemdībām? 


Ļoti daudzās dzemdību nodaļās ir ģimenes palātas, tātad - ja tētis vēlās, viņš pirmās dienas ar mazulīti un māmiņu var būt kopā! Protam, neviens nedzīs nakts vidū ārā laimīgo tēti, kad mazulis beidzot ir sagaidīts, risinājumus var atrast vienmēr - vai nu iestumt istabiņā papildus gultu, vai saspiesties vienvietīgajā palātas gultā. 

 

Ja dzemdību laikā sagribas pačurāt...? 


Neskatoties uz to, ka Tev ir kontrakcijas, iet Tu vari - tātad arī uz tualeti! Ja vēnā ir sistēma, statīvs tiek ņemts līdzi uz labierīcībām. Pārsvarā visām pirmsdzemdību palātām tualete ir vai nu istabiņā, vai arī pavisam tuvu tai, nesatraucies, Tev nebūs jāmaršē pa garu gaiteni turpu un atpakaļ. Tava vecmāte vai partneris Tevi pavadīs un ja būs nepieciešams, palīdzēs, piemēram, piecelties no podiņa. 

 

Ko iesākt, ja dzemdību laikā nevaru atrast kopēju valodu ar vecmāti? 


Šādā gadījumā vari apjautāties, vai nav kāda cita brīva vecmāte, kura varētu pieņemt dzemdības. Protams, tas ir viegli pasakāms, bet grūtāk izdarāms, jo tādam solim nepieciešama liela drosme. Vislabāk šos jautājumus lai nokārto Tavs pavadonis! Tomēr ņem vērā - pirmais iespaids var maldināt, pat ja tev šķiet, ka vecmāte noteikti nekad nebūtu tava labākā draudzene, viskarstākajās dzemdību fāzēs tieši viņa var būt vislabākā izvēle, jo sniegs skaidrus norādījumus. Spiešanas fāzē lietišķums un tieši norādījumi palīdz māmiņai daudz vairāk, nekā „rociņas turēšana“. 

 

Vai dzemdību zālē ir jāizslēdz mobilais telefons? 


Daudzās slimnīcās mobilo telefonu lietot nav atļauts, jo tā viļņi var ietekmēt medicīnas iekārtas. Tomēr, ja telefons atrodas no sirdstoņu pieraksta iekārtas vismaz metra attālumā, tā darbība netiek iespaidota. Tomēr mobilais telefons Tev visvairāk būs vajadzīgs, kad mazulītis būs ieradies pasaulē, lai priecīgo vēsti paziņotu saviem mīļajiem! Šādam nolūkam, iepriekš pajautājot, Tu vienmēr varēsi ieslēgt telefonu!