Bērns - vienpersonisks lēmums

Bērns - vienpersonisks lēmums

29. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja vīrs nevēlas iesaistīties bērniņa gaidīšanā, un kāpēc tas tā notiek? Uz šādiem jautājumiem atbildes palīdzēs atrast psiholoģe Diāna Zande. 

Jautājums

Drīz jādzimst mūsu mazulim, bet vīrietis atsakās piedalīties jebkādās aktivitātēs,kas saistās ar grūtniecību vai mazo - Iepirkšanās, plānošana, topošo vecāku kursi, nerunājot jau par dzemdībām. Un arī jau laicīgi esmu brīdināta,ka nekādās aprūpēšanas lietās viņš neiesaistīsies (autiņbiksīšu mainīšana, vannošana, ģērbšana, pastaigas, pieskatīšana, spēlēšanās utt) līdz tam laikam, kamēr mazais nebūs daudz maz patstāvīgs - 1-1,5g. Jau apmeklējot topošo vecāku kursus jutos skumīgi - kā vientuļā māmiņa, jo citi nāca pāros, laimīgi, un arī speciālisti, kas lasīja lekcijas pieminēja - tētim jādara tas un tas, jāiesaistās, jāpalīdz, jālutina arī sieviete utt. Bet man nekā no tā visa nav...

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

Izskatās, ka bērns ir sievietes vienpersonisks lēmums, vīrs jau sākumā pateica, ka viņš neiesaistīsies. Šobrīd viņš turas pie tā, ko ir teicis. Var jau cerēt, ka "viss mainīsies", tomēr - gaidas par to, cik tētis aktīvi iesaistīsies, rada vilšanos. Var teikt, ka šobrīd topošās māmiņas problēmas sakne ir ar atpakaļejošu datumu. Bet augļi būs redzami, kad mazulis piedzims.

Nezinu, kādēļ vīrietis tik ļoti norobežojas no mazuļa - varbūt, ka viņa paša ģimenē vīrieši nav iesaistījušies bērnu audzināšanā, varbūt, viņam ir stipri vīrieša lomas stereotipi, man nav informācijas, lai to apgalvotu. 

Būtu svarīgi pārrunāt ar vīru, ka bērniņam ir ļoti svarīgi saņemt abu vecāku mīlestību un arī aprūpi, lai viņš augtu emocionāli veselīgs un laimīgs un māmiņai ir svarīgi saņemt viņa atbalstu.

Tālākais jau ir vīra ziņā.

Vai tev ir pieredze šajā jautājumā? Padalies tajā!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.