Ārstējam topošo māmiņu no saaukstēšanās!

Ārstējam topošo māmiņu no saaukstēšanās!

01. Dec 2014, 15:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saaukstēšanās grūtniecības laikā ir jāārstē uzmanīgi, lai nekaitētu mazulim!

Protams, topošās māmiņas ideālā gadījumā grūtniecības laikā vispār varētu neslimot, bet aukstajā sezonā izvairīties no saaukstēšanās, gripas, izdodas reti kuram. Pat, ja kontaktus ar ārpasauli uzturētu minimālus, mājās vīrusus var atnest kāds cits ģimenes loceklis.

Vēl vairāk! Šad un tad vīrusi mums uzbrūk no iekšpuses, bez visādām iepriekšējām pazīmēm, tā kā tie guļ šūnu ģenētiskajā aparātā un gaida labvēlīgu momentu, lai par sevi paziņotu. Grūtniecība ir tieši tas laiks, uz kuru visvairāk attiecas šādi gadījumi.

Saaukstēšanās ārstēšana 

Nekādu ķīmiju grūtniecības laikā uzņemt nedrīkst (jā, un vairums aptiekā pieejamo preparātu tomēr ir bezspēcīgi pret vīrusiem), ja izvēlaties fitoterapiju kā ārstniecību, arī tai jāpieiet uzmanīgi: zālītes (tējas utml.) reizēm ir noderīgākas par medikamentiem!

Fitomikstūras

Pamatā aizliegtie preparāti satur spirtu (pat nelielā daudzumā tas auglim ir kaitīgs), īpaši imūnsistēmu stiprinošie stimulatori – eihināceja, žeņšeņs, rozā rodiola utml. Tie paaugstina arteriālo spiedienu un paātrina pulsu, tādējādi radot papildus slodzi topošās māmiņas sirdij un tāpat arī mazuļa sirds vārstuļu sistēmai.

Viņa mazā sirsniņa jau tā sitas ļoti strauji, izdarot vairāk kā 200 sitienus minūtē. Paātrināt šo tempu – nozīmē lieki noslogot mazuļa sirds muskuli, tādējādi darot draugus mazulim pašam.

Padoms: izmantojiet imūnsistēmas stiprinātāju, kas neizpaužas ar nevēlamām blaknēm. Tas ir mārrutks, kas jau sen pieskaitāms pie tautas medicīnas receptēm, ko lieto pret saaukstēšanos grūtniecības laikā. Sīki un smalki sarīvējiet mārrutka sakni, ar tādu pašu daudzuma cukura to sajauciet un atstājiet siltā vietā uz 12 stundām. Pēc tam ik pēc stundas uzņemiet vienu tējkarotīti šā maisījuma saaukstēšanās periodā.

Grūtniecība un iesnas

Deguna pilienu lietošana pret iesnām grūtniecības laikā

Tādus preparātus, kas satur galazolīnu un naftizīnu labāk lietot ir tikai, kad iesnas ir sasniegušas pašu kulmināciju, stingri ievērojot zāļu lietošanas instrukciju (1-2 pilienus, nevis ceturtdaļu flakona uzreiz!), un arī ievērojiet periodiskumu, kādā zāles ir jālieto. Vieni preparāti ir jālieto 1-2 reizes dienā, citi 4-4 reizes dienā, tāpēc uzmanīgi, pirms lietošanas, izlasiet zāļu instrukciju!

Jo mazāk lietosiet tādus deguna pilienus, jo labāk. Kāpēc?

1. Ja Jūs zāles lietojat pārāk bieži, pilienus pilinat pārāk daudz, to sastāvs var negatīvi iedarboties uz placentas artērijām, bojājot augļa asinsriti. Kāda pilienu daļa uzsūcas caur acs asaru kanāliem, un kāda ietek barošanas sistēmā, un  caur to nonāk asinsritē.

2. Tādiem deguna pilieniem ir nepatīkama tieksme izsaukt spazmas. Lietošanas iedarbība sāk parādīties vien 3.-5. Slimošanas dienā, izraisot pat tādu kā atkarību no preparāta. Iepilinājāt degunā – elpot kļuva vieglāk, bet jau pēc stundas deguns atkal ir aizlikts, un iespējams pat vairāk, kā iepriekš, un ko Jūs? Protams, roka tā vien pastiepjas atkal pēc pilieniem – tāpēc nereti mūsdienīgi mediķi tos pat sauc par deguna narkotikām.

Grūtniecēm šāda atkarība pielīp ātrāk, kā citiem: hormonālais fons ir tāds, ka deguna aizlikums ir iespējams pat visu 9 mēnešu garumā, bet pēc dzemdībām deguna aizlikums brīnumainā kārtā pazūd. Tas ir vēl viens iemesls būt uzmanīgākām ar pilieniem – ir taču tik daudz mūsdienu zinātnes atklāti un tautas medicīnā zināmi citi līdzekļi pret iesnām!

Padoms: paskalojiet degunu ar vāju sālsūdeni, un degunā piliniet pilienus, kam pamatā ir jūras ūdens.

Saaukstēšanās – grūtniecība - vitamīni

Vitamīnu nepieciešamība jau tā grūtniecības laikā ir liela, bet, vai saaukstēšanās gadījumā būtu jāuzņem dubulta vitamīnu deva?

Viss atkarīgs no grūtniecības laika un slimošanas īpatnībām: noteikti konsultējaties ar ārstu! Bez viņa atļaujas papildus vitamīnu devu nelietojiet. Iespējams, ārsts jums ieteiks uzturēt organismu ar askorbīnskābi, kura ir spēcīga pret infekcijām, vai arī askorutīnu (nostiprina deguna sieniņas un mazina deguna asiņošanas gadījumus gripas laikā).

Galvenais – ievērot smalku robežu: neradīt sevī hipervitaminozi, radušos vitamīnu deficītu organismā, papildinot ikdienas devu ar vēl vienu devu vitamīnu. A vitamīna trūkums grūtniecības pašā sākumā var radīt negatīvas sekas, bet pārlieku daudz C un D vitamīna pēdējos grūtniecības mēnešos var novest pie pārāk ātras placentas novecošanās.

Padoms: vairāk lietojiet svaigus augļus un dārzeņus, dzeriet svaigi spiestas sulas, izņemot burkānu. Organisms no tām pats radīs sev nepieciešamos vitamīnus bez pārdozēšanas.

Grūtniecība – saaukstēšanās un sildošās procedūras

Vairums sildošo procedūru grūtniecības laikā nav ieteicamas. Iespējams, jūs esat pieradusi saaukstēšanās laikā iet karstā vannā, kas pildīta ar dažādām zālītēm un sāli. Bet grūtniecības laikā noteikti par šādu procedūru jāaizmirst! Karsēt kājas arī nav ieteicams: pastāv reāli draudi reflektori stimulēt tādā veidā dzemdi, izraisot pat grūtniecības draudus vai pāragras dzemdības.

Bet pat, ja nekas tāds nenotiks, slikti jau ir tas vien, ka karsēšanās laikā pieplūdīs asins daudzums kāju vēnās, tādā veidā vēnas paplašinot, kas nozīmē, ka tiks papildus asins daudzums noņemts no placentas: šādas procedūras laikā mazulis var ciest no skābekļa trūkuma.

Padoms: Protams, topošā māmiņa rokas ar karsto ūdeni var  ne tikai mazgāt,  bet arī tās tā kā pamērcēt karstākās ūdens vanniņās, tas ir lielisks līdzeklis pret iesnām un kakla sāpēm. Sauss karstums arī nenāks par skādi. Varat ap kaklu apsiet šalli, vilkt kājās vilnas zeķes, ietērpties siltā pidžamā un likties guļus: nav izslēgts, ka uz rīta pusi jutīsities jau labāk.

Grūtniecība – saaukstēšanās ārstēšana ar homeopātiskiem līdzekļiem

Atšķirībā no tradicionāliem aptiekā nopērkamiem līdzekļiem, grūtniecei homeopātiskie līdzekļi nekaitēs.

Ir sūkājamās tabletes kaklam, kas ir homeopātiskas, un tikko jūtat niezēšanu, kņudēšanu kaklā, tās pat var sūkāt ik pēc 15-30 minūtēm, bet, ne vairāk kā 5 gab.  Var lietot antigripas līdzekļus, kas ir homeopātiski.

Noteikti vērsieties pie ārsta: 

  • ja nav pilnīgi nekādu uzlabojumu 2-3 dienu laikā.
  • Ja temperatūra ir virs 38 grādiem, it īpaši, ja tā ir kopā ar intoksikācijām – noguruma sajūtu, nespēku, galvas sāpēm, vemšanu.
  • Ja parādās krēpas kaklā, strutas mandeļu rajonā.
  • Mitrums no deguns vai arī iesnas ir dzeltenzaļā krāsā, un/vai tajās ir arī neliels asiņu piejaukums.
  • Pēkšņas, stipras galvassāpes pieres un acu rajonā pie jebkādas acu piepūles.
  • Ja Jūs uztrauc tas, kāds tieši Jums ir klepus, krēpas, ir apgrūtināta elpošana.

Padoms:  Labāk izsaukt dakteri no rīta puses uz mājām, kad slimības simptomi izpaužas visvairāk, jo ārstam tad būs vieglāk noteikt diagnozi un piemeklēt Jums vispiemērotāko ārstēšanās metodi.

Grūtniecība un spēcīgas iesnas 

Ja māmiņai ir grūti elpot, arī mazulim tiek mazāk skābekļa. Jā, un vēl Jūsu organisms iesnu laikā (ja tās ir tekošas), zaudē diezgan daudz šķidruma. Līdz pat 2,5 litriem. Dzeriet vairāk šķidruma, lai šķidruma zaudējumu organismā kompensētu.

  • Zem spilvena palieciet vēl vienu spilvenu, tādējādi nodrošināsiet sev vieglāku elpošanu iesnu laikā.
  • Ar rādītājpirkstu galiem masējiet tās vietas, kur šķiet, ka deguna aizlikums ir lielāks, tādā veidā tas tiks mazināts.
  •  Vairākas reizes dienā mazliet uzsmērējiet uz virsdegunes un vietās, kur jūtat diskomfortu, balzāmu „Zvaigznīte”, tikai jāatceras, ka ļoti tuvu acīm to neiesaka smērēt, jo acis var sākt asarot.
  • Pret iesnām labi palīdz arī karsts ceļtekas uzlējums, kurā ietilpst ne tikai ceļtekas lapas, bet arī meža zemeņu lapas. Ņemiet 2 lielās karotes šo zāļu un aplejiet ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes ļaujiet ievilkties, nokāsiet un pa pusglāzei dienā 2-3 reizes dzeriet.
  • Labi attīra deguna gļotādu un atvieglo elpošanu sodas  - ģērskābes pilieni: tējkarotīti  zāļu tējas aplejiet ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes ļaujiet tam visam tvaikot uz lēnas uguns, izkāsiet visu caur marli un pievienojiet tējkarotīti dzeramās sodas. Piliniet 2-3 reizes dienā pa 1-2 pipetēm katrā nāsī, pēc tam noteikti izšņauciet degunu.
  • Fizioterapeiti iesaka 3-4 reizes dienā ieliet katrā nāsī pa 6-8 pilieniem svaigi spiestas sulas (burkānu vai ābolu) vai arī zāļu tēju uzlējumus. Pēdējos var lietot arī kā inhalācijas – 3-4 procedūras pa 5 minūtēm:
  • 1.Sajauciet asinszāli, īves sakni un ozola mizu, liepu zietus un piparmētras (attiecība 1:1:2:2:2). Aplejiet visu ar 2 glāzēm verdoša ūdens un atstājiet uzlējumu uz 3 stundām termosā, nokāsiet un pievienojiet pirms lietošanas 3-5 pilienus dižegles (baltegles) sveķus.
  • 2. Ņemiet aptuveni vienādās daļās pelašķi un ceļtekas lapas, salvijas lapas, trejkrāsu vijolītes sakni un irbenes kātus. Aplejiet ar 2 glāzēm auksta ūdens, nostādiniet stundu, pēc tam uzvāriet, paturiet uz uguns 5-7 minūtes, atdzesējiet un nokāsiet.

Temperatūras ārstēšana grūtniecības laikā

  • Ja temperatūra strauji ceļas un jūs jūtiet drebuļus, nekādi nespējat sasildīties, rokas un kājas ir ledainas, apsedzieties noteikti ar segu, un izdzeriet pāris krūzīšu karstas tējas, silto krūzīti varat pielikt arī pie pēdas pamatnes, pie plaukstām, lai tās mazliet pasildītu. Tas palīdzēs rasties asins pieplūdumam ādā, tādējādi radot siltumu ķermenī. Kad sasildīsities, mēģiniet sākumā nodzīt temperatūru pēc tā sauktajām vecmāmiņu metodēm: iesmērējiet ķermeni ar šņabi, vai arī ar ūdeni atšķaidītu 3% etiķa uzlējumu. Procedūras laikā izģērbieties.
  • Ja ir drudzis, vāriet zāļu tēju: 2 glāzes žāvētu vai no ievārījuma burkas dabūtu aveņu ogu. 4 piparmētru lapas, 3 ceļtekas lapas , 2 raudenes. Vēl viena recepte: 1 glāzi sīki sagrieztu baltā kārkla sakni aplejiet  ar 1 glāzi verdoša ūdens, atdzesējiet un dzeriet 4x dienā pa 1 galda karotei.

 

Kā Tu ārstējies grūtniecības laikā, kad gadījās saķert kādu vīrusu?

Māmiņu Klubs