Anna Rozīte un Juris Žagars vēlētos iet Breda Pita un Andželīnas Džolijas pēdās

Anna Rozīte un Juris Žagars vēlētos iet Breda Pita un Andželīnas Džolijas pēdās

28. Aug 2012, 11:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Holivudas zvaigznes ziedo miljonus cilmes šūnu izpētei. Cilmes šūnas – 21. gadsimta atklājums - tiek uzskatītas par medicīnas supernākotni, jo ir atrastas metodes, kā ar šo šūnu palīdzību ārstēt dažādas slimības, kas līdz šim uzskatītas par neārstējamām, kā piemēram - ļaundabīgo audzēju, leikēmiju,  miokarda infarktu gadījumu ārstēšana.


Cilmes šūnas ir īpašas šūnas mūsu organismā, kas rūpējas par audu un orgānu atjaunošanu. Tām piemīt unikāla spēja pārveidoties specializētu šūnu veidos, piemēram, nervos un muskuļos. Cilmes šūnas visvieglāk iespējams iegūt dzemdību laikā no jaundzimušā nabas saites asinīm. Tās aizvien biežāk tiek izmantotas ne tikai medicīnā, bet arī kosmetoloģijā – dažādu krēmu sastāvā. Tie ir īpaši ekskluzīvi un slavenību iecienīti.


                          
Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka Šveices cilmes šūnu bankas īpašo klientu  vidū ir Holivudas aktieri Breds Pits un Andželīna Džolija, FIAT autorūpnīcu prezidents Džons Elkans un viņa kundze, kā arī pasaulslavenā itāļu aktrise Monika Beluči ar vīru franču kino leģendu Vincentu Kaselu.


Sabiedrībā zināmi cilvēki ne tikai izmanto šo banku pakalpojumus, bet arī ziedojuši ievērojamas naudas summas šīs medicīnas nozares izpētei. 2004. gada kampaņā ziedojumu kopējā summa sasniedza trīs miljardus dolāru, un tās ziedotāju vidū bija iepriekš minētais aktieris Breds Pits, viņa kolēģis Dastins Hofmans, ASV televīzijas leģenda Larijs Kings, kā arī zelta globusa un vairāku Emmy balvu laureāts aktieris Maikls Fokss, kas slimo ar Parkinsona slimību.
                        

„Jauki, ka mūsdienu medicīna ir tiktāl attīstījusies, ka tāda iespēja pastāv ”,- priecājas šarmantā Latvijas Nacionālā teātra aktrise, izcilā aktiera Andra Bērziņa meita un populārā TV seriāla UgunsGrēks Ritas lomas atveidotāja Marija Bērziņa.


„Ja ar to ir iespējams palīdzēt kādam citam cilvēkam vai ārstēt kādu neārstējamu slimību, tas ir visnotaļ vajadzīgi un ļoti apsveicami. Es domāju, tas ir katru vecāku kompetencē, jo ir dažādi apstākļi. Vai es šo iespēju izmantotu? Līdz šim ar to nebiju saskārusies, bet es pieļauju, ka nākotnē iespēju sasaldēt cilmes šūnas varētu izmantot arī es un mana ģimene!” – atzīst Marija.


Tikmēr slavenā latviešu Playboy modele, seksīgā TV dīva Anna Rozīte, kas nesen kļuvusi par māmiņu meitiņai Emīlijai, uzskata: „Ja ir iespēja, tad noteikti kaut vai sirdsmieram, ir vērts saglabāt cilmes šūnas. Lai Dievs dod, ka jums tās nekad nevajadzēs izmantot, bet tomēr mēs nekad nevaram zināt, kas var notikt rīt un parīt. „
Viens no populārākiem latviešu kino un teātra aktieriem, Dailes teātra galveno lomu zvaigzne Juris Žagars jauno atklājumu vērtē ļoti pozitīvi: „Noteikti esmu ieinteresēts rūpēties par savu tuvinieku veselību. Ja cilmes šūnu saglabāšana to spēj nodrošināt, es noteikti šo iespēju labprāt izmantotu”.


„Jebkas, kas nodrošina cilvēku veselību, ir vairāk kā atbalstāms”, uzskata viens no Latvijas iekārojamākajiem vecpuišiem, par Leonardo di Kaprio iesauktais aktieris Rihards Lepers. „Ticu, ka jau tagad ir atrastas zāles daudzām neārstējamām slimībām, tomēr tās netiek popularizētas, jo zem tā visa slēpjas bizness. Tomēr pirms es nolemtu izmantot cilmes šūnu iesaldēšanu, es noteikti ar piedāvājumu gribētu iepazīties tuvāk, un tikai tad to izmantotu”.
 

Izmantojot sasaldēšanas metodi – cilmes šūnas tiek uzglabātas šķidrajā slāpeklī pastāvīgā -196 C temperatūrā - tās iespējams saglabāt vismaz 20 gadus. Šā mērķa īstenošanai izveidotas īpašas cilmes šūnu bankas.


Viena no populārākajām cilmes šūnu bankām ir izveidota Šveicē. Tās pakalpojumus izmantojuši arī vairāki pasaulē zināmi pāri. Bankas VIP klientu vārdus atklājis kāds itāļu laikraksts ar mērķi mudināt cilvēkus izmantot šo unikālo medicīnas atklājumu, lai nodrošinātu savu pēcnācēju veselību. Jāpiebilst, ka banka par saviem klientiem nekādu informāciju nesniedz, saglabājot pilnīgu konfidencionalitāti.
 

Cilmes šūnu bankas kļūst aizvien izplatītākas, jo cilvēki saprot cilmes šūnu īpašo vertību un iespējas - viena no zināmākajām ir  Šveices cilmes šūnu banka (SSCB). Tā tika dibināta divu labi pazīstamu Šveices medicīnas un pētniecības iestāžu - Molekulārās diagnostikas laboratorijas un Lugano kardiocentra (Cardiocentro Ticino) – sadarbības rezultātā. Cilmes šūnas, kas tiek uzglabātas SSCB ir to cilvēku īpašums, kas tās nodevuši uzglabāšanā, tikai šiem cilvēkiem ir tiesības jebkurā laikā pašiem ar tām rīkoties. Šveices cilmes šūnu banka piedāvā saglabāt cilmes šūnas arī Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai slavenībām ārvalstīs.

 

Kādas ir Latvijas iedzīvotāju zināšanas par cilmes šūnām, to saglabāšanas iespējām, potenciālu un pielietojumu, noskaidros ar aptauju portālaVisiDati.lv palīdzību. Visi interesenti, jo īpaši topošie vecāki, tiek aicināti piedalīties aptaujā „Cilmes šūnas – bērna veselības drošības garants!”.


Aptauju var aizpildīt šeit!