Aminoskābēm bagāti produkti topošās māmiņas matu veselībai

Aminoskābēm bagāti produkti topošās māmiņas matu veselībai

01. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā gaidāmais mazulis sev nepieciešamo saņem no māmiņas organisma. Kas gaidību laikā tiek atņemts sievietes matiem un kā parūpēties, lai pēc grūtniecības tie būtu veselīgi, stāsta Clear Consulting valdes priekšsēdētāja, matu kopšanas speciāliste Jolanta Reihmane. 

Kā atklāj speciāliste, grūtniecība pārsvarā ietekmē sēra saites. „Mats sastāv no 51 dažāda atoma. No pieciem atomu veidiem: skābekļa, slāpekļa, sēra, ūdeņraža un oglekļa tieši sērs ir tas, kas tiek zaudēts visvairāk,” skaidro Jolanta Reihmane.

Sērs nodrošina mata elastību, bet sēra saite ir tā starpmolekulu saite, kas matu ļauj nedaudz pastiept, pirms tas plīst.

Sēra saitēs esošās keratīna molekulas, kas nodrošina mata stingrību, satur aminoskābes. Tā kā grūtniecības laikā tās zūd, topošajai māmiņai uzturā būtu jālieto ar aminoskābēm bagāti pārtikas produkti.   

„Aminoskābes ir kā tiltiņi starp keratīna molekulām. Gaidību laikā no sievietes ķermeņa aminoskābes tiek atdotas auglim, līdz ar to sievietes organisms tās zaudē,” atklāj matu kopšanas speciāliste.

Rezultātā, mats zaudē elastību un, kad tas tiek stiepts, piemēram, tinot uz ruļļa, tas vieglāk lūst.

Ar neaizstājamām aminoskābēm bagāti produkti ir:

Sojas pupiņas,

Ķirbju sēklas,

Siers,

Šķeltie zirņi,

Lēcas,

Parastās pupiņas,

Cūkas fileja un šķiņķis,

Vistu stilbiņi, un citi.

 

Tādēļ, lai uzlabotu matu veselību, savā ēdienkartē noteikti vēlams iekļaut kādu no šiem vai citus, aminoskābēm bagātus produktus! 

Māmiņu Klubs

Kāda bija tava matu veselība pēc grūtniecības? Kādus pārtikas produktus lietoji, lai to uzlabotu?