42-ā nedēļa, bet mazulis vēl nesteidzas

42-ā nedēļa, bet mazulis vēl nesteidzas

06. Nov 2014, 11:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ratiņi jau ir nopirkti, tāpat kā gultiņa. Tu gaidi, kaut drīzāk varētu pie krūtīm piespiest savu mazulīti....Pienāk 40. nedēļa, paiet 41-ā un pēc tam 42-ā, bet bērniņš nesteidzās dzimt. Šādi gadījumi nemaz nav tik reti. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, pārnēsātas grūtniecības sastāda 10% no visām. Kādēļ tā notiek?

Grūtniecība – nav bezgalīga

Pārāk ilgi gaidot dzemdības, kopā jaucās gan satraukums, gan vilšanās, ka viss velkas tik ilgi un arī īgnums. Īpaši kaitina neskaitāmie jautājumi „Tu vēl neesi dzemdējusi?”. Tādos mirkļos nāk prātā visādas domas, vai tiešām grūtniecībai nekad nepienāks gals?Nesatraucies, kā mamma varu Tevi nomierināt, ka neviena grūtniecība neilgst mūžīgi. Agrāk vai vēlāk pat visgarākajai grūtniecībai pienāk beigas, bez tam šīs beigas ir maza, simpātiska bērniņa izskatā!

Tomēr ārsti apgalvo, ka ne visas grūtniecības, kas ilgst vairāk kā četrdesmit nedēļas, ir pārnēsātas. Vairums gadījumu pie vainas ir vienkārši nepareizi aprēķini. Aprēķināt embrija precīzo vecumu un līdz ar to noteikt precīzu dzemdību datumu, ir diezgan grūti, bez tam – nemaz ar ne tik vienkārši. 

Ja sievietes menstruālais cikls ir apmēram 30 dienas, tad auglis nobriest lēnām un grūtniecība var ilgt ilgāk nekā parasti.
Īsti pārnēsāta grūtniecība ir tad, ja piedzimst pārnēsāts bērns. Šādi bērni ir tievi, ar sausu, krunkainu ādu, kas lobās, bez sierveida ziedes, kas parasti sedz laikā dzimuša bērniņa ādu. Šādiem bērniem ir garāki mati un nagi, atvērtas acis un viņi ir daudz aktīvāki. Pārnēsātu bērnu ādai un nabassaitei bieži vien ir zaļgana vai dzeltenīga nokrāsa. 

Vai pastāv arī risks?

Apmēram 95% bērnu, kuri dzimuši 42-44 nedēļā nav nekādas problēmas ar veselību, ko varētu izraisīt pārnēsāšana. 

Padalīšos ar savu pieredzi: noteiktais datums bija 27. jūnijs, spriežot pēc bērna, un 29. jūnijs pēc pēdējo menstruāciju garuma. Pēdējā vizītē mana ginekoloģe  Mārīte Pukste teica, ja līdz jūlijam nebūs piedzimis, nāksies doties uz slimnīcu, jo būs vajadzīga stimulācija. Uzreiz pasacīšu, ka mans dēliņš tomēr izrādījās ļoti precīzs  un piedzima tieši starp abiem liktenīgajiem datumiem, proti – 28. jūnijā. 

4. jūlijā man jau ritētu 42. nedēļa. Jautāju ārstei, kādēļ nevarētu pagaidīt vismaz līdz 42. nedēļas beigām, jo daudzas sievietes dzemdē tieši šajā laikā ( bez tam, tik ļoti negribējās stimulāciju, jo biju dzirdējusi ne pārāk labas atsauksmes par šādām dzemdībām). Ārste minēja vairākus argumentus, kādēļ nevajadzētu pārāk ilgi nogaidīt dzemdības. Pārnēsātā grūtniecībā ietilpst arī riska momenti, piemēram: 

1.    Ideālā dzemdes vide sāk pasliktināties. „Novecojošā” bērna  mājvieta vairs nespēj mazuli pietiekoši apgādāt ar barības vielām un skābekli, kā arī augļūdens ražošana samazinās. Šādos apstākļos bēbja attīstība ir apgrūtināta.

2.    Laikā nepiedzimis bērns sāk „pārgatavoties”: uzkrāj lieko svaru, galvas kauli sāk saaugt un galviņa vairs nespēj mainīt formu, slīdot cauri dzemdību ceļiem. Līdz ar to var rasties dzīvībai bīstami sarežģījumi gan mātei, gan bērnam. 

3.    Samazinās augļūdeņa daudzums, kas var izraisīt bērna sapīšanos nabassaitē. 

4.   Arī māmiņai var rasties veselības problēmas; dzemdību darbības vājums, asiņošana. Paaugstinās ķeizargrieziena operācijas risks. Īpaši bīstami pārnēsāt grūtniecību ir mātēm, kurām ir rēzus nesaderība ar bērnu. 

Kā uzzināt, vai grūtniecība ir pārnēsāta?

Pastāv ārkārtīgi daudz izmeklēšanas iespējas, pateicoties kurām ir iespējams atpazīt, vai jāsāk satraukties par pārnēsātu grūtniecību. Piemēram, asins analīzes, piena dziedzeru sekrēta analīze, augļūdens analīze. Tāpat pārnēsātu grūtniecību var atpazīt ar ultrasonogrammas palīdzību. Ja placenta ir deformējusies, sievietei nozīmē hormonterapiju, lai pietuvinātu dzemdību sākšanos, vai arī, lai izvairītos no sarežģījumiem, ārsts nosūta māmiņu uz ķeizargriezienu.

Riska zonā

Pārnēsātu grūtniecību var izraisīt vesela virkne iemeslu, parasti gan viens iemesls izprovocē citu. Tādēļ tikt skaidrībā ar šiem iemesliem ir pārāk grūti. Bez tam – noskaidrot iepriekš, vai sievietei ir tendence uz grūtniecības pārnēsāšanu ir tik pat kā neiespējami. 

Ārsti uzskata, ka grūtniecību pārnēsā sievietes, kurām:

1.    ir endokrīnās sistēmas traucējumi (cukura diabēts, vairogdziedzera traucējumi);

2.    izslimotas mazā iegurņa saslimšanas un veikti aborti;

3.    ir neregulārs menstruālais cikls;

4.    ir aknu, kuņģa un zarnu trakta saslimšanas (traucēta estrogēnu apmaiņa);

5.    ir sēdošs dzīvesveids ( bērna galviņa nenolaižas mazajā iegurnī un nekairina dzemdes kakla receptorus);

6.    jāpiedzīvo smagi emocionāli pārdzīvojumi;

7.    kā riska faktors uzskatāma arī gestoze, nepareiza augļa guļa, iepriekšējās grūtniecības pārnēsāšana, vecums vairāk nekā 30 gadi.

Pasauc mazulīti!

Ja Tavs mazulītis arī ir ierindojies sliņķīšu kārtā, bet radi nomoka ar vienu un to paši jautājumu: „Nu, kad beidzot?”, necel paniku un nedusmojies, uz šo jautājumu atbildi tā vai tā zina tikai pats bēbis. Visvairāk jāpievērš ir uzmanība savām izjūtām. Vai nav organismā tūskas, šķidrumu apmaiņas problēmas. Ja kaut kas šķiet, ka nav kārtībā, noteikti doties pie ārsta. Iespējams, slimnīcā būs jāiestājas nedaudz agrāk. Ja pašsajūta ir laba, analīzes normālas, gan Tev, gan mazulim labāk palikt kādas dažas dienas mājās. 

Galvenais – nepārtrauc sarunāties ar mazulīti, kaut gan jūs vēl neesat personīgi pazīstami, jums abiem tagad komunikācija ir ļoti svarīga. Bērniņš Tevi jūt un saprot, uztver katru Tavu kustību, izjūt Tavu garastāvokli, dzird sirds ritmu, dzird izmaiņas balsī. Sauc viņu, aicini, bet nesteidzini. Lai mazulītis pats izvēlas laiku, kad dzimt!

Fakti

Kad bērniņš ir gatavs dzimt, māmiņas organismā sāk izstrādāties īpaša viela, kas mudina procesu sākties.


Fakts Nr. 1:  Izmeklējumi rāda, ka 70% gadījumu grūtniecība nemaz nav īsti pārnēsāta 

Fakts Nr. 2:  Īstenā pārnēsātas grūtniecības gadījumā USG var noteikt placentas izmaiņas, ūdeņu daudzuma samazināšanos bērniņa lielos izmērus, kā arī redzēt daudz noteiktākas galvas kaulu kontūras un galvas kaulu sabiezināšanos.

Fakts Nr. 3: Pēc dzemdībām 20-50% gadījumu bērniem var novērot  novirzes no normālas attīstības. 

Fakts Nr. 4: Nav vajadzības steigties un ātrāk doties uz dzemdību iestādi, ja grūtniecība rit normāli. Visticamāk, ka mediķi sāks bērniņu steidzināt ar stimulējošiem medikamentiem, kas ne vienmēr ir labi.

Kurā nedēļā piedzima Tavs mazulis?

Dzemdību sagatavošanas kursi

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām, kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma.

20130129113732-63076.jpg
 

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi.

SAGATAVOŠANĀS DZEMDĪBĀM I UN II DAĻA

Šajās lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz jautājumiem

  • kas ir dzemdību plāns
  • Kad un kā izvēlēties dzemdību vietu
  • Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti
  • Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs
  • Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli
  • Kāda ir partnera loma dzemdībās

Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJA

Viens no svarīgākajiem notikumiem jaunajām māmiņām ir mazuļa barošana. Lai būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka māmiņa spēs mazuli barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus.

Tāpat 2 stundu ilgā lekcijā speciāliste pastāstīs par:

  • krūts zīdīšanas tehnikām,
  • mātes piena veidošanos,
  • psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi.
  • Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem.

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJA

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušā aprūpes lekcijās.

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • visu par mazuļa ikdienas higiēnu
  • kā apkopt nabiņu
  • kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu
  • kā pareizi mainīt autiņbiksītes
  • cik bieži un kā vannot u.c.

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās.

Dzemdību sagatavošanas kursu apmeklēšana palīdzēs sagatavoties dzemdībām, apgūt spēju atbalstīt vienam otru, gūt pārliecību gan dzemdībās, gan mazuļa pirmajās dzīves dienās un mēnešos.