10 produkti, kuriem noteikti jābūt topošās māmiņas šķīvī

10 produkti, kuriem noteikti jābūt topošās māmiņas šķīvī

08. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, kā topošā māmiņa gaidību laikā ēdīs, var ietekmēt gan viņas pašas fizisko un garīgo pašsajūtu, gan palīdzēt nodrošināt mazuļa veselīgu attīstību. Turpinājumā uzzini, kuriem 10 produktiem grūtniecības laikā jānokļūst tavā šķīvī!

Zaļās lapas

Grūtnieces ēdienkartē noteikti būtu jāiekļauj dažādus, zaļo lapu produktus, piemēram, kāpostus un spinātus, kas ir labs dzelzs, folijskābes un C vitamīna avots.

Dažkārt topošajām māmiņām, grūtniecības dēļ organismā rodas dzelzs deficīts. Tādēļ noteikti jālieto ar dzelzi bagāti produkti, kas nepieciešamo dzelzs daudzumu palīdzēs nodrošināt.

Vēl zaļo lapu produkti palīdzēs novērst aizcietējumus. Grūtniecības svarīgāks kā jebkad ir arī tajos esošais C vitamīns, bet folijskābe, ko satur šie produkti, nepieciešama bērniņa veselīgai attīstībai.

Tā kā nepieciešamās folijskābes daudzumu uzņemt ar pārtikas produktiem vien ir grūti, papildus, līdz grūtniecības 12.nedēļas beigām būtu jālieto uztura bagātinātājus (400 mcg).

Pilngraudi

Pilngraudu maizē, graudaugos un makaronos, brūnajos rīsos un auzās ir daudz šķiedrvielu, dzelzs un B vitamīna.

B grupas vitamīni svarīgi veselai nervu sistēmai, kā arī sarkano asinsķermenīšu ražošanā.

Ogas

Ogām ir augsta uzturvērtība, tādēļ tās grūtniecēm svarīgi iekļaut savā ēdienkartē. Ogas satur antioksidantus, folijskābi, šķiedrvielas un C vitamīnu.

Jaunākie pētījumi liecina, ka sievietēm, pirms grūtniecības un grūtniecības laikā, uzturā lietojot antioksidantus, savam gaidāmajam bērniņam samazina 2. tipa diabēta un aptaukošanās risku bērnībā.

Kāda cita pētījuma rezultāti, savukārt, uzrāda saikni starp antioksidantu lietošanu un augsta asinsspiediena riska samazināšanu grūtniecības laikā. Šī pieņēmuma apstiprināšanai gan vēl nepieciešami pētījumi, tomēr palielināta antioksidantu deva un ogu lietošana uzturā jebkurā gadījumā būs tikai labvēlīga.  

Treknas zivis

Saskaņā ar Lielbritānijas Uztura fonda pētījumiem, topošajām māmiņām būtu jāuzņem ne vairāk kā divas 140 gramu (ceptas/vārītas zivs svars) trekno zivju, piemēram, sardīņu vai siļķu porcijas nedēļā, jo tās var saturēt ūdenī esošo piesārņojumu, kas, savukārt, varētu kaitēt augošajam bērniņam.

Tomēr uzņemt uzturā iepriekšminētās zivs porcijas ir būtiski, jo treknajās zivīs esošās omega 3 taukskābes palīdzēs tava mazuļa veselīgai acu un nervu sistēmas attīstībai.

Banāni

Banāni ir ļoti labs kālija avots, kas var novērst šķidruma aizturi un krampjus.

Banāni ir bagāti ar lēnas iedarbības cukuriem un šķiedrām, tādēļ tie ilgāku laiku ļaus justies paēdušai, turklāt tie novērsīs arī vēdera aizcietējumus.

Rieksti

Lai gan grūtniecības laikā vajadzētu izvairīties no zemesriekstu ēšanas, jo tas saistīts ar risku, ka bērnam varētu attīstīties zemesriekstu alerģija, kopumā rieksti ir laba un veselīga uzkoda. Ar noteikumu, ka nevienam radiniekam agrāk nav novērota astma vai kādas alerģijas.

Pākšaugi

Pākšaugi, piemēram, zirņi, lēcas, pupas un sviesta pupiņas, ir fantastisks olbaltumvielu avots, tādēļ pākšaugi ir laba izvēle visām topošajām māmiņām. Īpaši svarīgi šos produktus būtu iekļaut veģetāriešu uzturā!  

Tie palīdz novērst arī aizcietējumus.

Sarkanā gaļa

Liesa sarkanā gaļa ir labs dzelzs avots. Grūtniecība laikā dzelzs uzņemšana ir īpaši nepieciešama, jo topošās māmiņas vairāk pakļautas anēmijas riskam.  

Gaļa ir arī lielisks proteīnu avots.

Gaidību laikā gan jāizvairās no aknu lietošanas uzturā, jo tās satur daudz retinola – dzīvnieku izcelsmes A vitamīna formu, kas varētu būt kaitīga vēl nedzimušajam bērniņam. Tieši tā paša iemesla dēļ jāizvairās arī no aknu izstrādājumu lietošanas uzturā, piemēram, pastētes un aknu desas!

Kivi

Kivi ir barojoša uzkoda, kas satur vismaz uz pusi vairāk C vitamīna, nekā apelsīns.

Kivi ir bagāts arī ar antioksidantiem un folijskābi, kas ir svarīga veselīgai, augošā bērniņa attīstībai.

Kartupeļi

Šis ir universāls dārzenis, kuru var cept, vārīt vai saputot biezenī. Tas ir bagāts ar antioksidantiem, vitamīniem B un C, kā arī šķiedrvielām.

 Māmiņu Klubs