10 lietas, ko izdarīt vēl pirms mazulis nācis pasaulē

10 lietas, ko izdarīt vēl pirms mazulis nācis pasaulē

26. Jul 2018, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad būs laiks satikties ar mazulīti, gribēsies visu spēt izdarīt ar mieru. Skaistas un harmoniskas dzemdības, vieglu, bez sarežģījumiem krūts ēdināšanas uzsākšanu, kā arī mieru it visā, kas apkārt – gan mājās, gan attiecībās. Tāpēc – apkopojām 10 svarīgas lietas, kas paveicamas vēl pirms došanās uz dzemdību iestādi, lai dzemdības, došanās mājās un pirmās kopīgās dienas, būtu pēc iespējas mierīgākas.

1. Topošo vecāku sagatavošanas kursi.

Svarīgākais, ko iegūsti šādās nodarbībās, būs nepieciešams jau pavisam drīz. Elpošanas vingrinājumi un spēja atpūsties laikā, kad ķermeni pārņēmušas dzemdību sāpes. Ir ārkārtīgi svarīgi, ka topošā mamiņa dzemdību laikā spēj “savākties” un justies droši par to, kas ar viņu notiek. Šādu drošības sajūtu un mieru varam iegūt, ja zinām, kas notiek ar mūsu ķermeni un zinām kā sevi kontrolēt. Māmiņu kluba Vecāku skolā jūlijā un augustā dzemdību sagatavošanas kursus var apmeklēt ar 20% atlaidi. ŠEIT atradīsi vairāk info.

2. Krūtsēdināšanas pamatu apgūšana.

Lai gan mazulītis krūti paņem instinktīvi, ar nelielu mammas vai dzemdību speciālista iesaisti, negaidiet, ka viss notiks pats no sevis. To kā pareizi paēst, paņemt krūti, kādās pozās to labāk darīt var iemācīties un uzzināt, konsultējoties ar krūts zīdīšanas speciālistu un svarīgi tas ir tāpēc, ka ne vienmēr viss notiek kā grāmatās rakstīts. Reizēm mazais nemāk pareizi satvert krūtsgalu, reizēm māmiņa pārdzīvo, jo viņai šķiet, ka pieniņa ir pārāk maz. Speciālists var ielikt krūts ēdināšanas pamatus, uz kuriem tad jaunā māmiņa var turpmāk veidot savus un sava jaundzimušā bērniņā ēšanas un krūts zīdīšanas pamatus.

3. Istabas vai guļvietas iekārtošana mazulītim.

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande, reizēm savās nodarbībās norāda uz to, ka pirmajās dienās mazulis varētu gulēt kaut atvilktnē, jo galu galā, kas viņam ir vajadzīgs? – drošības sajūta un mamma. Viņš nespēs novērtēt nedz gultas krāsainās apmalītes, nedz baldahīnus. Viņam tas viss patiesībā nav vajadzīgs. Bet tomēr, skaidrs, ka vecāki grib savam mazulim iegādāties gultiņu vai šūpulīti, tad grūtniecības laiks tam ir krietni piemērotāks, nekā tad, kad mazulītis jau būs piedzimis. Atbrīvojam sevi no lieka stresa un pamatlietas, sarūpējam vēl gaidību laikā. Ieskaties, bērnu māsas Elitas Svarenieces ieteikumi un topošās māmiņas Melānijas ieteikumos. 

4. Apzini dzemdību iestādes,izlem, kur pasaulē nāks mazulītis.

Lai gan, pilnīgi droši, neatkarīgi no atrašanās vietas, Tu dzemdēt drīksti jebkurā dzemdību nodaļā, būtu labi apzināt tās, kas ir vistuvāk dzīvesvietai. Atrodi speciālistus, kuri var Tev pastāstīt un parādīt dzemdību nodaļu, dodies ekskursijā, iepazīsti dzemdību vietu un ar mierīgu sirdi, dodies uz dzemdībām, kad ir pienācis laiks. Ir māmiņas, kas izvēlas dzemdēt ar līgumu, proti, izvēloties kādu konkrētu dzemdību speciālistu, vecmāti, kas būs ar viņu kopā dzemdībās, bet tas nav obligāti. Tā ir brīva izvēle. Ja dzemdības pieņem jau pazīstama vecmāte, Jūs vienkārši būsiet mierīgāka, vecmātei būs zināma Jūsu grūtniecības vēsture, kādas īpašas vajadzības vai vēlmes un ar līgumvecmāti, droši vien jau pirms tam būsiet izrunājušas arī Jūsu dzemdību plānu vai vēlamās dzemdību pozas.

5. Dzemdību soma.

Katrā dzemdību iestādē ir izveidots saraksts, ar lietām, kas jāņem līdzi dodoties uz dzemdību iestādi. Lielākoties, galvenais, kas jāatceras- dokumenti, gan personu apliecinoši, gan mātes pase, kurā fiksēta visa grūtniecības norise. Vari ieskatīties šeit – ko Laimīgā mazuļa Kārlīša mamma Melānija lika  dzemdību somā.  Parasti dzemdību somā tiek sagatavots viss, kas nepieciešams mazulītim tā pirmajās dienās, kā arī vajadzīgais māmiņai, lai tā justos komfortabli. Ir dzemdību iestādes, kurās stājoties stacionārā, ir jau sagatavots arī speciāls komplekts topošajām māmiņām un mazulim, kurā atrodamas arī dažādas noderīgas higiēnas un aprūpes lietas.

20180726110328-34676.jpg

6. Mazulis ir klāt, sveiciena sagatavošana.

Ikviena māmiņa, jaunā ģimene, mirklīti pēc dzemdībām, priecīgo vēsti nosūta saviem tuvajiem un mīļajiem. Grūtniecības pēdējās dienas ir tas laiks, kad māmiņa var izdomāt to, kāds būs šis sveiciens, izveidot šo ziņu ne tikai SMS formātā, bet īpaši priekš tiem mīļajiem, kas neatrodas tajā pašā pilsētā vai dzīvo kādā citā valstī, sagatavot pa pastu sūtāmas kartiņas. Tas varbūt šķiet muļķīgi, jo ātrāk to var izdarīt ar SMS palīdzību vai ievietojot ziņu sociālajos tīklos, tomēr, ikviena omīte būs ārkārtīgi laimīga, saņemot savā paskastītē no slimnīcas sūtītu vēstulīti, kurā noteikti būs ieliktas Jūsu pirmās sajūtas.

7. Parūpējies, lai pēc dzemdībām, mājās, ledusskapī būtu atrodamas veselīgas maltītes.

Lai gan mēs varam paļauties uz to, ka atgriežoties no dzemdībām, metīsimies pie ierastajiem ikdienas pienākumiem un ar visu lieliski tiksim galā, tomēr patiesībā reizēm mēdz būt nedaudz savādāk. Rūpes par jaundzimušo pārņem it visu un ir tik ļoti labi, ja vari veltīt laiku vairāk mazulītim, ne maltītes gatavošanai. Iespējams, ka Jums mājās ir brīnišķīgs dzīvesbiedrs, kuram patīk un padodas gatavošana. Tad pastāstiet, kas ir tas, ko jūs vēlētos, lai viņš pagatavotu. Un atļaujiet kādam par Jums parūpēties. Par supermammu kļūt paspēsiet. Jums nevienam nekas nav jāpierāda.

8. Autosēdeklīša ievietošana automašīnā.

Šobrīd, lai ievietotu autokrēsliņu automašīnā, nav vajadzīgs iziet nekādus speciālus kursus vai apmācības. Sistēmas, kas bieži jau ir iebūvētas automašīnā, paredz arī samērā ērtu to lietošanu. Tomēr, zinot to kā notiek, nevadājiet autosēdeklīti automašīnas bagāžniekā līdz pat mājās došanās laikam, jo ticiet man, kad stāvēsiet ārā pie dzemdību nama ar mazulīti rokās, mazākais, ko Jums gribēsies darīt, stāvēt un gaidīt, kamēr dzīvesbiedrs mēģina automašīnā “ieriktēt” tikko no bagāžnieka izņemtu autokrēsliņu.

9. Mazuļa aprūpes lietu un apģērba sagatavošana.

Grūtniecības laiks, sevišķi pēdējās nedēļas, ir īpaši piemērots, lai sakārtotu mazulim sarūpētās drēbītes, tās izmazgātu un saliktu, lai atbraucot mājās vairs nebūtu jādomā un jāmeklē, kur, kas ir nolikts, vien atliks paņemt to, kas vajadzīgs. Vienīgā lieta, ko ļoti svarīgi atcerēties – jaundzimušā drēbes nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt ar ķīmiskajiem mazgāšanas līdzekļiem. Jaundzimušā āda ir ārkārtīgi maiga un li izvairītos no netīkamām alerģijām, izvēlieties drēbīšu mazgāšanai bioloģiskus un dabīgus kopšanas līdzekļus.

10. Atrodiet sava mazuļa pediatru.

Ļoti bieži, ģimenēs ir pieņemts par ģimenes ārstu mazulim izvēlēties to pašu, kas ir bijis arī iepriekšējiem bērniem vai ģimenes locekļiem, tomēr tas ne vienmēr ir iespējams. Tas saistīts gan ar ģimenes ārstu noslogotību, gan kompetencēm un specializāciju. Pediatrs specializējas tieši bērnu jautājumos, tāpēc – atrodiet savai dzīvesvietai tuvāko medicīnas iestādi un iepazīstiet tur pieejamās iespējas. Aptaujājiet sev zināmās jaunās māmiņas, kuras var dalīties savā pieredzē, iesakot speciālistu.

Kad speciālists ir atrasts, noteikti sazinieties ar viņu, sagatavojiet Jūsu interesējošos jautājumus un nepārdzīvojiet, ja gadījumā pirmo vizīšu laikā saprotat, ka šis pediatrs tomēr nav Jūsu īstais. Vienmēr ir iespēja atrast arī citu speciālistu.

Lai pozitīvs dzīves sākums kopā autiņbiksītēm Huggies Elite Soft - maigas kā māmiņas pieskāriens

20180726110233-83939.jpg

Māmiņu klubs, 2018