10 jautājumi par cukura diabētu grūtniecēm

10 jautājumi par cukura diabētu grūtniecēm

31. Jul 2015, 19:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir cukura diabēts grūtniecēm?

Cukura diabēts grūtniecēm ir ogļhidrātu apmaiņas traucējumi, kas pirmo reizi parādās vai pirmo reizi tiek atpazīti tieši grūtniecības laikā. 

Kas ir cukura diabēts?

Cukura diabēts ir saslimšana, kas noris pastāvīgi ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs.

No kurienes asinīs rodas cukurs?

Ir divi veidi, kā tikt pie cukura asinīs: 
1) ar pārtikas uzņemšanu, kura satur ogļhidrātus
2) Caur aknām, kurās uzglabājas glikozes krājumi, kas tiek saukti par glikogēnu.

Kāpēc grūtnieču cukura diabēts attīstās?

Sākot no 20.grūtniecības nedēļas, sievietes organismā pieaug grūtniecības hormonu līmenis, kas bieži vien bloķē insulīna darbību. Lai uzturētu cukuru asinīs vajadzīgajās normās, veselas grūtnieces aizkuņģa dziedzeris izstrādā paaugstinātu insulīna daudzumu (2-3 reizes vairāk kā sievietei, kas nav stāvoklī!). Ja aizkuņģa dziedzeris netiek galā ar savu paaugstināto noslogojumu, tad sākas sievietes ķermenī insulīna deficīts, kas attīsta grūtnieču cukura diabētu.

Kādēļ grūtnieču cukura diabēts neskar visas grūtnieces?

Grūtnieču cukura diabēta attīstībā ir priekšnosacījumi, kas realizējas vairāku riska faktoru gadījumos.

Pie grūtnieču cukura diabēta riska faktoriem pieskaitāmi šie:

· palielināta ķermeņa masa, liekais svars, aptaukošanās
· cukura diabēts tuviem radiem
· vecums virs 25 gadiem
·  piederība noteiktai etniskai grupai (aziāti, afrikāņi, islandieši)
-  iepriekšējais bērniņš piedzimis ar lielāku svaru par 4000g, kā arī ar lielu vēdera apkārtmēru un jostasvietas apkārtmēru
- cukura diabēts iepriekšējā grūtniecībā
-  neizstaigātas grūtniecības (vairāk kā 3 spontānie aborti 1.vai 2. grūtniecības trimestrī)
- miruša bērniņa dzimšana
- attīstības traucējumi iepriekšējiem bērniem

Ja ir vairāk kā 3 no šiem grūtnieču cukura diabēta riska faktoriem un esat stāvoklī, ir steidzami jāgriežas pie endokrinologa. Ja Jūs plānojat grūtniecību, tad jau pirms tās, ir jākonsultējas ar endokrinologu.

Cukura diabēts grūtniecēm atpazīstams pēc dažādu analīžu rezultātiem

Visām grūtniecēm jau pirmajā tikšanās reizē ar sieviešu konsultantu, ginekologu, jāizmeklē cukura līmenis asinīs uz parastas diētas fona, ņemot vērā arī ikdienas aktivitātes, kas bijušas 3 dienas pirms izmeklējumu veikšanas. Tas ir, Jums ir jāēd visi produkti, ko parasti ēdat, neizslēdzot tīšām kādu no savas ēdienkartes!

Noteikti ir jāveic asins analīzes. Grūtniecēm, kam ir grūtnieču cukura diabēta riska faktori, glikozes testus jāsāk veikt uzreiz pēc pirmā ārsta apmeklējuma.

Grūtnieču cukura diabēta diagnoze

Ja pirmo izmeklējumu rezultāti atbilst normai, tad atkārtoti izmērīt cukura līmeni asinīs vai veikt glikozes testu vajag 24.-28.grūtniecības nedēļā. Tieši kurā, to izlemj ārsts. Agrākā grūtniecības periodā bieži vien grūtnieču cukuru diabēta pazīmes nav iespējams pamanīt, bet pēc 28.grūtniecības nedēļas ne vienmēr var paspēt novērst augļa attīstības traucējumus.

Vai grūtnieču cukura diabēts ietekmē bērniņa attīstību pēc tā nākšanas pasaulē? Jā!

Paaugstināts cukura līmenis māmiņas asinīs var novest pie augļa attīstības traucējumiem.

Uz šiem traucējumiem attiecas:

Liels auglis (svarā virs 4kg). Pie tam liels bērniņš nenozīmē – vesels. Vairums jaundzimušā orgānu no mātes cukura diabēta var būt neattīstījušies līdz galam, kas var nozīmēt, ka sākotnēji tie var nespēt pildīt pilnvērtīgi savas funkcijas. Tāpēc bērnam pēc dzimšanas var būt elpošanas, neiroloģiski, sirds un asinsvadu traucējumi, pazemināts cukura līmenis asinīs. Tādiem jaundzimušajiem ir vajadzīgs uzņemt papildus glikozi un speciālus līdzekļus uzreiz vai dažas stundas pēc dzimšanas, tāpat arī ir jāārstē viss augstākminētais, ja ir kaut viens no sarežģījumiem. 

Vai grūtnieču diabēts ietekmē grūtniecības norisi? Jā!

Sievietēm ar paaugstinātu šī diabēta risku ir iespējama arī vēla grūtnieču toksikoze (paaugstināts arteriālais spiediens, nieru funkciju traucējumi, smadzeņu asinsrites traucējumi), atšķirībā no veselām sievietēm – grūtniecēm. Tāpat arī šīs saslimšanas laikā ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām dzemdību ceļu, urīnpūšļa infekcijām, un ir risks arī dzemdēt pirms noteiktā termiņa.

Vai ir iespējams cīnīties ar grūtnieču cukura diabētu?  Jā!

Pamata metode ir grūtnieču diabēta pastiprināta kontrole, regulāri pārbaudot grūtnieces cukura līmeni asinīs jau no pirmās diagnozes uzstādīšanas dienas. Ar mērķi uzturēt normālu cukura līmeni asinīs, ārsts nosaka arī atbilstošu diētu un ārstēšanu.

Vai arī Tu grūtniecības laikā esi saskārusies ar grūtnieču diabētu?