10 grūtniecības jautājumi,kurus kautrējies(!!!) uzdot

10 grūtniecības jautājumi,kurus kautrējies(!!!) uzdot

16. Nov 2022, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir jautājumi, kurus kautrējamies uzdot pat ārstam vizītē aci pret aci.Lūk, uzdevām diezgan mulsinošus jautājumus mūsu Vecāku skolas speciālistiem un saņēmām atbildes,lai Tev vairs nebūtu jākautrējas!

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

1. Vai tiesa, ka dzemdību laikā iespējams apkakāties sev pat to nejūtot?

Patiesi, dzemdību izstumšanas fāzē iespējams, ka līdz ar gaidāmo mazulīti iznāk arī fekālijas. Tas notiek gadījumos, ja zarnas ir pilnas un tā kā taisnā zarna atrodas zem dzemdes, līdz ar spiedienu var iznākt arī fekālijas. Tomēr atcerieties, ka dzemdību laikā personāls ir tavam atbalstam, tāpēc nevajadzētu fokusēties uz taisnās zarnas iztukšošanos,bet gan uz skaisto notikumu- dzemdībām. Drošības labad vari izmantot mikroklizmu, kas palīdzēs izvadīt lieko saturu no zarnām.

2. Vai dzemdību laikā tur lejā man viss saplīsīs?

Principā: nē. Vagīna ir ļoooooti elastīga,lai pielāgotos dzemdībām un pēc tam atgūtu iepriekšējos apmērus. Tomēr atceries, ka vagīnai ir arī atmiņa, tāpēc Kēgela vingrinājumi pirms un pēc dzemdībām noderēs šī muskuļa stiprināšanai: aizturi urīnu čurāšanas laikā un tad atlaid. Ideāli, ja varēsi šos vingrinājumus veikt 10 reizes pēc kārtas piecas reizes dienā.

3.Vai mans svara pieaugums grūtniecības laikā ir pārāk liels?

Ļoti diskutabls jautājums- cik topošo māmiņu,tik iespēju pieņemties svarā- kāda vairāk,kāda mazāk. Tomēr atceries- pārāk liels vai pārāk mazs svara pieaugums var būt kaitīgs Tavai un gaidāmā bērniņa veselībai.

4. Vai tiesa, ka pēc dzemdībām var nākties sastapties ar urīna nesaturēšanu?

Ja būsi nodarbojusies ar Kēgela vingrinājumiem pirms un turpināsi to arī pēc dzemdībām, Tava sieviešu veselība redzami uzlabosies 6 nedēļas pēc bērniņa piedzimšanas.  Tomēr, ja jūti- šis intīmais jautājums sagādā diskomfortu- noteikti griezies pie ārsta.

5.Ko bērniņš jūt seksa laikā? Vai grūtniecības laikā sekss ir drošs?

Dzimumdzīve jāturpina arī grūtniecības laikā, par to šaubu nav, jo grūtniecība nav slimība un, nē, bērniņu partneris nevar traumēt seksa laikā. 

6. Sekss pēc dzemdībām. Esmu dzirdējusi,ka tas varētu būt sāpīgāks.

Iespējams, te pie vainas būs hormoni, īpaši estrogēns, kas var novest pie mazākas slīdamības. Šādos gadījumos dzimumakta laikā var noderēt lubrikants, kā arī neliela atelpa pēc dzemdībām, atjaunojot seksuālo dzīvi. Ja arī pēc vairākiem mēnešiem neredzi uzlabojumus, tad gan labāk konsultēties ar ārstu.

7. Es bez ieliktnīšiem vairs nespēju izturēt ikdienu. Vai izdalījumi grūtniecības laikā ir normāli?

Jā. Gaidību laikā sievietes hormoni sajūk prātā. Papildus tam ir arī asins pieplūdums dzemdei, tāpēc visticamāk gaidību pēdējos mēnešos novērosi izdalījumus. Ja izdalījumi ir sāpīgi, niezoši, ar smagu, iespējams, tā ir kāda infekcija,kura būtu jāārstē- parunā ar ārstu.

8. Man ir kauns, bet grūtniecības laikā mani ir jāpurkšķina un nemitīgi sastopos ar gremošanas traucējumiem. Ko iesākt?

Hormonālās izmaiņas grūtniecības laikā samazina kuņģa-zarnu trakta darbības efektivitāti, kas var rezultēties ar sliktu dūšu, vēdera pūšanos, kas ir pilnīgi normāli kā grūtniecības sākumā, tā beigu posmā.

9. Palīgā! Nevaru pakakāt! Kā atvieglot šo procesu?

Hemoroīdi un aizcietējumi- ierasti sabiedrotie gaidību laikā. Ieteikums: uzņemt šķiedrvielas, dārzeņus, augļus, dzert daudz ūdens. Ja topošā māmiņa mokās ar grēmām, palīdzēs mazākas un biežākas maltītes, kā arī gulēšana spilvenos,lai galvgalis būtu pacelts augstāk. Tāpat nevajadzētu ēst skābu vai pikantu pārtiku. Ja arī pēc šiem ieteikumiem situācija neuzlabojas, ieteicama konsultācija pie ārsta,kas ieteiks medikamentus ar kalcija karbonātu.

10. Hmmmm, vai dzemdības ir iespējams nogulēt?

Nav iespējams nezināt, ka noiet ūdeņi vai sākušās kontrakcijas, tāpēc, nē, Tu noteikti nepalaidīsi garām savu lielo dienu- DZEMDĪBAS.

Māmiņu Klubs

SAGATAVOJIES DZEMDĪBĀM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ!

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā