10 grūtības, ar ko var nākties saskarties grūtniecības laikā

10 grūtības, ar ko var nākties saskarties grūtniecības laikā

26. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir sarežģīti novērtēt grūtniecības nozīmi topošajai mammai un bērnam. Kopā ar patīkamām rūpēm un prieku, ko rada bērniņa gaidīšana, uz māmiņu gulstas arī dubulta atbildība, jo no tā, kā viņa rūpēsies par sevi, būs atkarīga ne tikai viņas, bet arī mazulīša veselība. Ar kādām problēmām iespējams saskarties grūtniecības laikā?

Pārāk daudz lieko kilogramu

Šķiet, galvenā katras topošās māmiņas problēma - nepieņemties svarā vairāk, kā viņai vajadzētu. Ārsti nosaka robežu, kas vidēji ir ap 12kg visas grūtniecības laikā, bet tomēr, pastāv arī individuālie rādītāji, kas vairāk piemēroti katrai topošajai māmiņai. Nevajadzētu aizmirst, ka šajos 12kg, ir iekļauts mazuļa svars - ap 3kg, augļūdens apjoms - ap 3kg, krūtis un neliels tauku slānītis. Viss pārējais būs kilogrami, no kuriem jāatbrīvojas pēc grūtniecības. Bet tas nenozīmē, ka nevis uzreiz pēc atgriešanās no dzemdību nodaļas, jāsēžas uz diētas, bet vienkārši jāpadomā par savu uzturu.

Saldumu vietā ēd augļus, uz nakti, ja gribas ēst, uzēd kādu dārzeni, baltmaizi nomaini pret pilngraudu vai rupjo, uzturā iekļauj biezputras, jo arī gaidāmajam mazulim vajadzīgas šķiedrvielas. Centies gatavot ar tvaiku, cepta vietā var izvēlēties ko sautētu. Bez ierobežojumiem uzņemsi tik daudz svara, cik vajadzīgs.

Kāpēc nevajadzētu svarā pieņemties par daudz? Pirmkārt, tas dabīgu dzemdību laikā tev nekādi nepalīdzēs. Otrkārt, preeklampsijas risks, pārlieku liela slodze uz organismu.

Krampji kājās

Jau grūtniecības otrajā trimestrī topošās māmiņas var saskarties ar tādu problēmu kā krampji kājās, ikru muskuļos. Sāpes ir neizturamas. Parasti tas notiek tieši naktī, un dari, ko vēlies, nākas pamosties. Tas tā parasti notiek, ja trūkst kalcijs. Tātad - arī mazulim šis svarīgais elements trūkst, jo viņam nākas aizņemties no māmiņas resursiem. Uzturā jāiekļauj biezpiens, piens. Daudzi ārsti iesaka dzert kalcija preparātus un arī Magni B6. Vislabāk palīdzēs, ja piecelsies kājās, pamasēsi tās ikros, uzliksi siltu kompresi.

Miega traucējumi

Patiesībā grūtniecības laikā sievietes kļūst miegainākas, bet uz grūtniecības beigām viņas moka bezmiegs. Tas tāpēc, ka māmiņas organismā notiek daudz un dažādu pārmaiņu. Kādai ir vemšana, slikta dūša, kādai krampji kājās, kāda vienkārši cīnās ar negatīvām emocijām, nervozitāti. Un, jo ilgāk esi stāvoklī, jo vairāk satraukuma, tātad -garantēts arī bezmiegs. Labākais līdzeklis - mēģināt atslābināties un nomierināties. Pirms miega var ieiet siltā vannā, izvēdināt telpu, kurā guli. Var palīdzēt arī spilveni, lai ērtāk vari iekārtoties. Pirms miega svarīgi ir nepārēsties. Var izdzert glāzi silta piena, ja māc izsalkums.

Dedzināšana un slikta dūša

Diemžēl, lielākā daļa grūtnieču saskaras ar tādām grūtniecības laika nejaukajām pazīmēm kā slikta dūša vai dedzināšana kuņģa apvidū. Parasti tas ir grūtniecības sākumā, kad organisms pārkārtojas, un pašās beigās, kad mazulis spiež uz iekšējiem orgāniem, arī uz kuņģi, saprotams. Kā sev palīdzēt? Mēģiniet izvairīties no trekniem, asiem ēdieniem. Kādam palīdz piena iedzeršana pirms ēšanas, kādam citam - ķīselis, rieksti. Sliktu dūšu var izraisīt arī pazemināts spiediens, augsts hormonu līmenis, cukura trūkums asinīs. Te palīdzēt var āboli vai cepumi, negāzēts minerālūdens, zaļā tēja ar piparmētrām un citrona šķēli.

USG grūtniecības laikā

Viens no jautājumiem, kas kūleņo pa topošo māmiņu galvām, ir saistīts ar obligāto USG. Ļoti daudzas jautā, cik reižu vispār drīkst iet uz USG grūtniecības laikā, un vai šī procedūra nekaitē gaidāmajam mazulim. Izrādījies, ka nav zinātnisko pētījumu, kas pierādītu, ka USG kaut kā ietekmē mazuļa attīstību un topošās māmiņass veselību. Tātad - USG apskate jāveic tik bieži, cik tas ir vajadzīgs. Vienīgais mīnuss ir tas, ka dodoties uz USG, jādodas uz medicīnas iestādi, kur iespējams saskarties ar citiem cilvēkiem, tātad arī mikrobiem, baktērijām un vīrusiem.

Kāju tūska

Grūtniecības sākumā sievietēm jāuzņem 2-3 litri šķidruma dienā. Otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī šķidruma daudzums, kas jāuzņem, jākontrolē, jo pārlieku liels uzņemtā šķidruma daudzums var izraisīt tūstku. Tas saistīts ar to, ka uz nierēm šajā periodā ir liela slodze, un tās sāk izdalīt vairāk šķidruma, kā pirms grūtniecības. Tāpēc izdzertā ūdens daudzums jāsamazina, un jācenšas neēst sāļus ēdienus, jo sāls aiztur šķidrumu organismā.

Grūtnieču vēdera izeja

Muskuļu vājuma un nepareiza uztura dēļ topošajām mammām nereti ir problēmas ar vēdera izeju, rodas aizcietējumi. Ir daudz produktu, kas palīdz ar to tikt galā: svaigi dārzeņi, musli, melnās plūmes, augu eļļa, melones, āboli, griķi, bietes, skābpiena produkti. Tai pat laikā no uztura tādos periodos būtu jāizslēdz baltmaize, pākšaugi, rieksti un melnā tēja.

Pazemināta imunitāte, saaukstēšanās

Saistībā ar imunitātes pasliktināšanos grūtniecības laikā uzmanīgi jāseko līdzi savai veselībai. Daudzas topošās māmiņas saskaras ar saaukstēšanās slimībām, un zāles šajā laikā var dzert tikai pēc ārsta norādījumiem. Pat banāla saaukstēšanās ar iesnām var izraisīt haimorītu. Skalo degunu ar jūras ūdeni, aptiekā iegādājies speciālus pilienus, kas ir dabīgas izcelsmes.

Ja sāp kakls, palīdzēt var inhalācijas, tās var veikt gan poliklīnikā, gan mājas apstākļos, kad vienkārši elpo gaisu, ko radījis novārījums ar kartupeļiem vai zālītēm. Karsta kumelīšu tēja ar eikaliptu arī var stiprināt organismu.

Slodze uz muguru

Vēders aug, un ar to aug arī slodze uz mugurkaulu. Mūsdienās var iegādāties grūtnieču jostas, kas daļēji atbrīvo muguru no slodzes, bet tomēr, tās nedrīkst nēsāt visu laiku. Tās liekamas, kad kaut kur jābrauc vai jāiet.

Lai atbrīvotu muguru no slodzes, vislabāk būtu gulēt uz stingras gultas vai matrača un jostasvietai pielikt ko siltu. Var mēģināt apgulties uz muguras, saliekt kājas ceļgalos, pacelt tās augstāk.

Mājdzīvnieki

Ja mājās ir mājdzīvnieki, jāatceras, ka tie pārnēsā infekcijas, piemēram, toksoplazmozi, kas var kaitēt gaidāmajam bērniņam.

Un tomēr, ja dzīvnieciņš ģimenē ir jau ilgi, var droši teikt, ka visiem ģimenes locekļiem asinīs ir jau izstrādājušies antiķermenīši, tāpēc topošā māmiņa pie toksoplazmozes, tāpat kā gaidāmais bērniņš, tikt nevar. Kad mazulis piedzims, ar krūts piena palīdzību mamma viņam nodos aizsardzību pret šo infekciju. Tieši tāpēc šķirties no mājdzīvnieka nevajag, galu galā, arī par viņu esat uzņēmušies atbildību. Bet grūtniecības laikā pieņemt vēl kādu mājdzīvnieku nevajadzētu.

Māmiņu Klubs