„Pietiekami labs” tēvs jau grūtniecības laikā

„Pietiekami labs” tēvs jau grūtniecības laikā

03. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Jau grūtniecības laikā redzēju, ka viņš būs labs tēvs“ – tā reizēm mēdz teikt māmiņas. Ko tas nozīmē? Ko sievietes šajā laikā gaida no vīrieša? Vai arī vīrietim nepieciešams kāds atbalsts, lai viņš varētu “pārdzīvot” grūtniecības laiku? 

Konsultē centra „Līna” psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Ilze Mizāne-Novikova.

Grūtniecība ir īpašs periods sievietes dzīvē, kad viņā vienlaikus pukst divas sirdis. Šis laiks sievietēm saistīts ar emocionālām un fizioloģiskām pārmaiņām, kurām ir jāpielāgojas gaidību laikā, kā arī pēc dzemdībām. Kad pāris gaida mazuli, ļoti bieži apkārtējie cilvēki pievēršas sievietes labsajūtai, jo viņa taču iznēsā mazuli, bet mazāk uzmanības velta vīrietim. Taču arī vīrietis, tāpat kā sievietes gaidību laikā, izjūt krāsainu emociju varavīksni – no prieka un laimes sajūtas līdz pat bailēm un izmisumam.

Lai šo laiku pavadītu harmonijā ar sevi, partneri un mazuli, arī vīrietim būtu nepieciešama sava atbalsta persona vai atbalsta grupa. Tikai uzzinot visdažādāko informāciju par sievietes grūtniecību, vīrietis mācīsies pieņemt šo procesu, sievietes emocionālās izmaiņas un spēs izbaudīt daudzšķautņaino pārmaiņu laiku.

Pastāv mīts, ka grūtniecība un mazulis spēs mainīt partnerattiecības uz labu, ļaus pārvarēt attiecību grūtības. Tomēr dzīve rāda, ka grūtniecības laiks un dzīve ar mazuli ir krīzes laiks, jo mainās ģimenes sistēma un mainās pāra lomu sadalījums. Šajā laikā partnerattiecībām paliek mazāk laika un ja pārim ir bijušas grūtības pirms grūtniecības un grūtniecības laikā, tad pēc tam šīs grūtības samilzt vēl vairāk. Tas rada risku turpmākai veselīgai ģimenei. Tāpēc ir svarīgi laicīgi apzināties, ka šis periods ir pārmaiņu periods un ja nepieciešams meklēt profesionālu palīdzību gan sievietei, gan arī vīrietim, jo pārmaiņas parasti rada bažas, satraukumu un nemieru. Savukārt, ja stresu izjūt vecāki, tad arī mazulis mātes vēderā izjūt šo satraukumu. Bērns mātes vēderā jau no otrā trimestra var dzirdēt un sajust vecāku attiecību emocionālo nokrāsu.

Ļoti nozīmīgi sievietei un vīrietim, lai saglabātu apmierinātību ar partnerattiecībām, ir runāt un uzklausīt vienam otru par savām sajūtām, domām un bažām. Bieži partneri domā, ka otrs jau spēs nolasīt manas domas un uzminēs, ko es vēlos, bet diemžēl cilvēki nemāk nolasīt viens otra domas. Tieši tāpēc savas gaidas no partnera grūtniecības periodā, kā arī no aprūpes medicīnas personāla ir svarīgi izteikt vārdos, lai izvairītos no nepatīkamiem pārpratumiem un konfliktsituācijām.

Ko gaida sieviete? Un ko gaida vīrietis grūtniecības laikā?

Gan sieviete, gan vīrietis - abi gaida vienu un to pašu no savas otrās pusītes: mīlestību; uzmanību; emocionālu atbalstu; rūpes, novērtēšanu un atzinību.

Vīrietis un sieviete vēlas dzirdēt labus vārdus un tikt pozitīvi novērtēti. Nozīmīgi partneriem šajā pārmaiņu periodā ir nevis teikt, ko sliktu izdarīja vai neizdarīja partneris, bet atspoguļot, ko labu ir izdarījis. „Man prieks, ka tu atnāci ar mani uz ultrasonogrāfiju”. „Man bija ļoti svarīgi, ka veltīji laiku, lai kopīgi apskatītu iespējamos bērna vārdus kalendārā”. „Man patīk, ka tu rūpējies par savu veselību un apmeklē grūtnieču vingrošanu, jo tādējādi tu rūpējies arī par mūsu mazuli.”

Sieviete gaida, kad partneris iesaistīsies „kopīgā” gaidīšanā un vīrietis gaida, kad viņu „iesaistīs” un neignorēs gaidību laikā – kopīgi pieņems lēmumus par bērna vārdu, bērna dzimšanas vietu, gaidību laika aktivitātēm - grūtnieču kursu vietu, sonogrāfiju utt.

Padomi topošajiem tēviem

  • Svarīgi parūpēties par sevi – veselīgs miegs, uzturs, atpūta, lai pēc tam būtu spēks parūpēties par sievieti, kura ir gaidībās un vēlāk - arī par mazuli.
  • Esi pacietīgs un iecietīgs pret grūtnieci.
  • Ieklausies viņas stāstos par pašsajūtu.
  • Ieklausies savās emocijās, izjūtās un atceries – tev nav jājūtas vainīgam, ja jūties apjucis, bažījies par nākotni utt. Svarīgi ir dalīties ar partneri par savām sajūtām..
  • Priecājies par viņas ķermeni, sarunājies ar bērniņu puncī, tā veidojot saikni vēl pirms piedzimšanas.
  • Pārdomā, ko tev nozīmē „būt tēvam”, jo tevi sagaida izmaiņas ikdienas dzīvē, tev būs jauna sociālā loma un atbildība.
  • Meklē papildus informāciju, runā ar citiem vīrieši, kuri ir tēvi, apmeklē atbalsta grupas.
  • Mēģini vairāk iesaistīties mājas darbos, lai mājās varētu sagaidīt mazuli. Ja nekad neesi palīdzējis mājas darbos, pārrunā ar sievieti, kādu palīdzību viņa vēlētos sagaidīt no vīrieša grūtniecības laikā un pēc tam, kad mazulis būs piedzimis.

Kāds atbalsts vajadzīgs tēvam?

Viņam jāpārdomā savas iespējas nodrošināt ģimeni, jāveido emocionālā saikne ar bērnu, jāpalīdz grūtniecei, vārdu sakot – jābūt tam stiprajam. Kā palīdzēt viņam? Vai atļaut nedēļas nogalē ar draugiem tikties vai pieprasīt sev nedalītu uzmanību? Arī vīrietim vajag atpūsties un kādu laiku būt ar draugiem, lai varētu pēc tam atgriezties ģimenes dzīvē ar jaunu enerģijas devu.

Ja vīrietis nav redzējis labu ģimeņu piemērus, viņš nemaz nezina, kā ir labi. Varbūt viņam liekas, ka galvenais tāpat ir darbs vai attiecības ar draugiem. Mājas dzīve nekur nepaliks. Varbūt uzskata, ka sieviešu lietās nav jājaucas. Ko tad? Svarīgi ir runāt par savām sajūtām un gaidām no partneres, no partnera, no tā, kādu palīdzību vēlas sagaidīt, un, ko vēlas sniegt, jo katram pārim tas var atšķirties, tāpēc partneriem ir jāmācās sarunāties 

Sagatavošanas kursi tikai tēviem nav ļoti ierasta lieta. Tomēr varbūt sievas klātbūtnē viņi negrib runāt par savām bailēm un pārdomām? Tāpēc piemēram, centrs „Dardedze” organizē atbalsta grupas tēviem.

Ideālā variantā grūtniecībai vajadzētu vēl vairāk satuvināt, saliedēt ģimeni, iemācīt rūpēties un sadzirdēt otru.

 Māmiņu Klubs