"Grūtniecības tests parādīja blāvu strīpiņu. Vai esmu stāvoklī?"

"Grūtniecības tests parādīja blāvu strīpiņu. Vai esmu stāvoklī?"

05. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja grūtniecības tests uzrāda blāvu strīpiņu, vai tas ir 100% pareizs rezultāts? Atbild vecmāte Inese Kampuse. 

„Tas ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem,” stāsta vecmāte. „Lai mājās veicamie grūtniecības testi uzrādītu pozitīvu rezultātu, ķermenim jāizstrādā noteikts cilvēka horioniskā gonadotropīna (HCG) daudzums. Kļūda var rasties faktorā, ka ne visi grūtniecības testi uzrāda pozitīvu rezultātu pie vienāda HCG daudzuma.”

Jutīgāki testi parādās pozitīvu rezultātu pie mazāka HCG daudzuma ķermenī, tā sieviete pēc iespējas ātrāk varēs uzzināt, vai viņa ir gaidībās. „Iegādājoties grūtniecības testus, vajadzētu izlasīt lietošanas instrukciju, kas parādīs, cik ilgā laikā pēc apaugļošanās ir iespējams uzzināt rezultātu,” iesaka Inese Kampuse.

Ja veiktais grūtniecības tests uzrāda pavisam blāvu strīpiņu, iespējams, tests nav pārāk jutīgs vai arī grūtniecības iestājusies pavisam nesen. Uz iepakojuma noteikti ir raksīts, cik jutīgs tests ir- jo mazāks skaitlis, jo labāks tests. Piemēram, tests ar 20 IU/L jutību parādīs rezultātu ātrāk kā tests ar jutību 50 IU/L. Pēc būtības vajadzētu būt, ka dārgākie testi ir jutīgāki nekā lētākie, tomēr lai par to pārliecinātos, tik un tā jāizlasa uz iepakojuma rakstītais.

Ja blāvā strīpiņa sievietes grūtniecības testā ir tāpēc, ka ir tikai pats grūtniecības sākums, tad mediķi iesaka veikt atkārtotu testu pēc divām, trim dienām, lai saņemtu precīzākus rezultātus. „Ja ķermenis izstrādā HCG hormonu normālās devās, tad pozitīvu rezultātu sieviete testā varētu ieraudzīt jau pirmajā iztrūkstošo menstruāciju dienā,” stāsta vecmāte.

Ja testa blāvā strīpiņa pēc pāris dienām ir pazudusi vispār un nu tests ir negatīvs, ieteicams, veikt vēl vienu kontroles testu, lai izdarītu secinājumus, un dotos pie ārsta.

Kurā dienā Tavs grūtniecības tests parādīja pozitīvu rezultātu?

Noderīgi:

HCG tabula topošajām māmiņām

piicka piicka 05. Jul 2016, 14:17

Bieži vien uz testu iepakojumiem nav rakstīts, cik jutīgi tie ir. Vismaz tādu uzrakstu neesmu atradusi, pētot kastīti no visām pusēm.