"Baby shower" jeb organizējam svētkus gaidāmajam mazulītim

"Baby shower" jeb organizējam svētkus gaidāmajam mazulītim

13. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Baby shower”, jeb bēbīša gaidīšanas ballītes pirmssākumi meklējami ASV, tomēr arī Latvijā, ir topošās māmiņas, kuras organizē šādas ballītes, lai rastu iespēju, pabūt kopā ar citām topošajām māmiņām vai izveidotu sirsnīgus svētkus ģimenei, radiem un draugiem.

NOSVINI Baby Shower jeb bēbīšu sagaidīšanas ballītI MĀMIŅU KLUBĀ->>>

Kā ikvienos svētkos, arī bēbīša gaidīšanas ballītei ir nepieciešams savs plāns.

20180717093031-67672.jpg

Datums un laiks:

Svarīgākais, kas jāsaprot, kas ir tie cilvēki, kurus vēlies aicināt uz šo pasākumu un nosakiet tos viesus, kurus patiesi vēlaties satikt. Tāpēc – iesākumā, pajautājiet Jūsu īpašajiem viesiem par viņiem pieejamo laiku un mēģiniet pielāgoties tam, nevis otrādi, jo svarīgākais ir tas, lai šajā pasākumā Jums būtu iespēja pabūt ar tiem viesiem, kas no sirds Jūs iepriecina.

Visbiežāk Bēbīšu gaidīšanas ballīte tiek organizēta laikā, kad topošā māmiņa ir septītajā grūtniecības mēnesī, kad topošā māmiņa jau ir pieradusi pie grūtniecības un tajā pašā laikā vēl jūtas ērti un komfortabli.

Pozitīvi ir tas, ka šajā laikā, topošā māmiņa, iespējams jau ir devusies dekrēta atvaļinājumā, kas dod viņai iespēju un laiku kārtīgi sagatavoties šādai ballītei.

Budžets:

Svarīgi, plānojot šādus pasākumus ir noteikti to budžetu, jo ja tas netiek plānots, bieži vien rodas dažādi neparedzēti izdevumi, kas rezultējas ar neplānoti lieliem tēriņiem. No budžeta būs atkarīga gan svinību vieta, gan pārējās ballītes detaļas. Ja budžets ir līdz 100 eiro, bet ciemos nāks vismaz 10 cilvēku, tad pareizāka izvēle būs līdzekļus iztērēt svinību uzkodu galda klāšanai, ne telpu nomai, kas varētu sastādīt lielāko daļu budžeta, bet ja pašiem nav vietas kur svinēt, tad var izvēlēties svinību vietu un aicināt viesus ierasties ar “groziņiem”, tādējādi samazinot Jūsu raizes par ēdienu izvēli, jo katrs būs atnesis to, kas viņam patiesi garšo.

Biežākās budžeta pozīcijas, kas jāņem vērā:

  • Vieta
  • Uzkodas/ēdiens/dzērieni
  • Dekorācijas/iekārtojums
  • Pateicības dāvaniņas viesiem
  • Fotogrāfs (ja ir vēlēšanās)
  • Neparedzēti izdevumi – šī sadaļa budžetā jāiekļauj vienmēr. Pat ja sākumā šķiet, ka neparedzētu izdevumu nebūs.

Vieta:

20180717093118-86025.jpg

Svarīgākais priekšnoteikums – gadalaiks, kurā svinības tiek organizētas + viesu skaits+ budžets.

Organizējot svinības savas mājas pagalmā vai viesistabā, izvairīsieties no telpu nomas maksas, tomēr, pēc tam tik daudz darba, lai māju sakārtotu. Ja viesu saraksts ir liels un budžets pieejams, tad noteikti apsveriet iespēju, rīkot svinības kādā restorānā vai viesu namā, kas ir ērti pieejams lūgtajiem svinību viesiem. Lielākoties tāpēc, ka šajā gadījumā par lielāko daļu organizēšanas būs atbildīgs uzņēmums (viss protams atkarīgs no vienošanās).

Laba izvēle var būt arī kāds parks, tikai jāskatās, lai šajā vietā būtu atļauts uzturēties zālienā un vai tam nav jāsaņem kādas īpašas atļaujas.

Bieži bēbīšu ballītes tiek organizētas arī dažādās tam piemērotās telpās, kā piemēram – Māmiņu kluba Vecāku skolā, arī šādai ballītei ir paredzēta īpaša telpa, kurā mājīgā atmosfērā ērti jutīsies svinību viesi,  - citas topošās māmiņas, kā arī tās mamma, kuras savas atvasītes jau ir sagaidījušas.

Ielūgumi:

20180717093238-43026.jpg

Lai cik neiespējami tas neliktos, būtu jauki, ja ielūgumus uz šādu pasākumu būtu iespēja izsūtīt vismaz mēnesi iepriekš. Tas dod gan iespēju ieplānot laiku viesiem, gan arī topošajiem vecākiem kārtīgi sagatavoties. Bēbīšu gaidīšanas ballīte nav ļoti oficiāls pasākums(lai gan arī šo pasākumu var organizēt ļoti oficiālu, tad gan, nāksies izsūtīt ielūgumus pa pastu vai nodot rokās drukātā formā, saņēmējam), ielūgumu, droši drīkst izsūtīt elektroniski.

Kam jābūt norādītam ielūgumā?

  • Uzruna personām, kas tiek ielūgtas
  • Ballītes datums un sākuma laiks
  • Svinību vieta
  • Vēlamā dāvana – Bēbīšu ballītes viena no tradīcijām ir topošo vecāku apdāvināšana ar dažādām mazulim nepieciešamajām lietām, tāpēc, topošajiem vecākiem ir jāizveido nepieciešamo lietu saraksts, kas noteikti palīdzēs arī viesiem un pasargās no vairāku vienādu dāvanu saņemšanas un neveikliem mirkļiem, ja nu ballītes viesim nav ideju, ko uzdāvināt.
  • Īpaši norādījumi, ja tādi ir – piemēram, ierasties var ar vai bez bērniem, līdzi uz ballīti jāsarūpē uzkodas. Ballītē būs fotogrāfs u.tml.

Ko parasti dara Bēbīšu gaidīšanas ballītē?

20180717031308-27076.jpg

Svarīgākais, lai topošā māmiņa justos labi un iepriecināta, tāpēc, ļoti būtiski, lai topošā māmiņa nepavadītu visu pasākuma laiku pienesot uz galda ēdienus vai vadot rotaļas. Topošā māmiņa septītajā grūtniecības mēnesī var arī diezgan ātri nogurt. Ņemiet to vērā.

Populāras aktivitātes, kuras var sagatavot iepriekš:

  • Novēlējumu siena/grāmata – viesi ieraksta novēlējumu topošajam mazulim un vecākiem
  • Dzimuma noteikšanas spēle - līdzīgi kā kāzās, bieži tiek noliktas dažādu krāsu zeķītes vai trauciņi, un svinību viesi metot tajos kapeiciņas, nosaka – kas gaidāms - puisītis vai meitenīte
  • Mazuļa dzimuma atklāšana – ļoti populāra Bēbīšu gaidīšanas ballītes aktivitāte – kad ar tortes palīdzību, baloniem, pārsteiguma kasti, tiek noskaidrots mazuļa dzimums, kas bieži vien ir pārsteigums arī pašiem vecākiem.
  • Foto sesija – īpaši mirkļi, īpašā laikā. Septītajā grūtniecības mēnesī, topošās māmiņas puncis jau ir gana labi redzams, lai tas tiktu iemūžināts skaistās, profesionālās fotogrāfijās. Viesiem vienmēr ļoti patīk iespēja, fotogrāfēties un uzreiz uz vietas saņemt fotogrāfijas. Tāda iespēja ir, gan pasūtot speciālu iekāŗtu, kas uzreiz izdrukā uzņemtās fotogrāfijas, jau ar personalizētu sveicienu, kā arī fotoaparāts, kurš pieslēgts pie datora un printera, ar speciālas programmas palīdzību un fotopapīru – arī nodrošina fotogrāfiju tūlītēju saņemšanu.
  • Apdāvināšana – viesi apdāvina topošos vecākus, bet arī topošie vecāki var sarūpēt kādas īpašas dāvaniņas, pateicībā.
  • Vēstuļu rakstīšana - viesi raksta vēstules topošajam mazulītim, kurā uzraksta to, kāda būs matu krāsa, deguns būs līdzīgs tētim, augums mamma, acu krāsa un topošo vecāku ieradumi u.tml. Lai pēc tam, kad mazulis jau ir nācis pasaulēm būtu interesanti lasīt gan pašiem vecākiem, gan arī viesiem jau pēc pāris gadiem atcerēties un kādā no dzimšanas dienas svinībām uzzināt, kurš tad no viesiem ir vislabāk paredzējis, kādas izskata īpašības un rakstura iezīmes ir iemantojis mazulis. 

Bēbīšu gaidīšanas ballītes nav obligātas un reizēm mēdz būt pat ļoti krasi viedokļi par šo jautājumu. Ir topošie vecāki, kuri māņticības vadīti izvairās no šādu svētku svinēšanas, bet ir topošie vecāki, kuri saprot, ka bērniņa gaidīšana ir īpašs un priecīgs notikums, tad kāpēc nesagādāt priecīgas sajūtas sev un saviem tuviniekiem.

Par pozitīvu dzīves sākumu arī grūtniecības laikā, rūpējas autiņbiksītes Huggies EliteSoft – vismaigākās no Huggies autiņbiksītēm

 20180717031529-94407.jpg

P.s. – un viena no populārākajām dāvanām topošajām māmiņām šādā ballītē ir torte, kas pagatavota no autiņbiksītēm. Praktiska un noderīga dāvana, kura ne tikai kļūs par krāšņu dekoru svinību laikā, bet būs ļoti noderīga laikā, kad mazulītis jau būs nācis pasaulē!

Māmiņu klubs, 2018