Dzīvojam ZAĻI

02. Oct, 11:49

Ekoloģiska alternatīva sadzīes ķīmijai un kosmetikai. Izlasot šo es vairāk esmu pievērsusi uzmanību tam , kas rakstīts uz iepakojuma. Vissevišķi šobrīd, kad jādomā ko pirkt un kam atdot naudu. Neesmu fanatiska ekomāne, bet dažreiz spēcīgi piedomāju par alternatīvu produktiem , kas satur šīs un vēl daudzas līdzīgas vielas: • parabēni: methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben metilparabēns, propilparabēns, butilparabēns, etilparabēns • etanolamīni: diethanolamine, triethanolamine dietanolamīns, trietanolamīns • azolidinili: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea diazolidinil urīnviela, imidazolidinil urīnviela • SLS: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate nātrija laurilsulfāts, nātrija laureātsulfāts • naftas želeja: petrolatum petrolātums (minerāleļļas atvasinājums) • alkēnglikoli: propylene glycol, polyethylene glycol (PEG), polypropylene glycol (PPG) propilēnglikols, polietilēnglikols, polipropilēnglikols • PVP/VA copolymer: PVP/VA kopolimērs (iegūst no naftas) • amonjaka savienojumi: stearalkonium chloride stearalkonija hlorīds • sintētiskās krāsvielas: FD&C…, D&C… (piem., FD&C Red No.6; D&C green No.6) sintētiskās smaržvielas: parfum, fragrance (līdz pat 200 sastāvdaļu "Pievēršot pastiprinātu uzmanību veselīgam dzīvesveidam, sekojam arī, kādu kopjošo un dekoratīvo kosmētiku lietojam. Mūsdienās pilnvērtīgi rūpēties par ādu spēj arī dabiskās kosmētikas līdzekļi. Kā atšķirt, kas ir un kas nav dabisks? Kādas sastāvdaļas ir kaitīgas, un kur atrodams kosmētikas produkta sastāva apraksts uz iepakojuma? Pasaulē kosmētikas ražošanā izmanto gan augu izcelsmes izejvielas (augu eļļas, ekstraktus, vaskus, ēteriskās eļļas), gan sintētiskas izejvielas. Ilgstoši lietojot kosmētiskus līdzekļus, kuru sastāvā ir sintētiskās izejvielas, tiek sekmēta vēža šūnu veidošanās, novājinās imūnsistēma, izraisot dažādas alerģijas ne vien mums, bet arī mūsu bērniem. Pirms iegādāties kādu produktu, rūpīgi jāizpēta tā sastāvs. Ārvalstīs ražotai produkcijai sastāvu norāda angliski – Ingredients (sastāvs) vai ar burtiem INCI – «International Nomenclature of Cosmetic Ingredients» (kosmētikas sastāva starptautiskā nomenklatūra). Sastāvdaļas uzrādītas dilstošā secībā, un saraksta sākumā nosauktas tās vielas, kuru produktā ir visvairāk. Galvenās sastāvdaļas, kuru klātbūtne kosmētikā NAV vēlama mūsu organismam: Parabēni – Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl) – sastopami ļoti daudzos kosmētiskajos līdzekļos kā konservanti, kas pasargā produktu no bojāšanās. Tie ir alerģiski, toksiski, mutagēni, imitē sieviešu dzimumhormonu darbību un bojā endokrīno sistēmu. Tie spēj uzsūkties ādas dziļākajos slāņos, iekļūt asinsrites sistēmā un uzkrājas organisma audos. Parabēni caur mātes organismu tiek nodoti arī bērniem. Tas var apdraudēt viņu imūnsistēmu." Kāda ir jūsu pieredze ar alternatīviem produktiem?

02. Oct 2009, 23:49

Ekoloģiska alternatīva sadzīes ķīmijai un kosmetikai.

Izlasot šo es vairāk esmu pievērsusi uzmanību tam , kas rakstīts uz iepakojuma. Vissevišķi šobrīd, kad jādomā ko pirkt un kam atdot naudu. Neesmu fanatiska ekomāne, bet dažreiz spēcīgi piedomāju par alternatīvu produktiem , kas satur šīs un vēl daudzas līdzīgas vielas:
• parabēni: methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben
metilparabēns, propilparabēns, butilparabēns, etilparabēns
• etanolamīni: diethanolamine, triethanolamine
dietanolamīns, trietanolamīns
• azolidinili: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea
diazolidinil urīnviela, imidazolidinil urīnviela
• SLS: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate
nātrija laurilsulfāts, nātrija laureātsulfāts
• naftas želeja: petrolatum
petrolātums (minerāleļļas atvasinājums)
• alkēnglikoli: propylene glycol, polyethylene glycol (PEG), polypropylene glycol (PPG)
propilēnglikols, polietilēnglikols, polipropilēnglikols
• PVP/VA copolymer: PVP/VA kopolimērs (iegūst no naftas)
• amonjaka savienojumi: stearalkonium chloride
stearalkonija hlorīds
• sintētiskās krāsvielas: FD&C…, D&C… (piem., FD&C Red No.6; D&C green No.6)
sintētiskās smaržvielas: parfum, fragrance (līdz pat 200 sastāvdaļu

"Pievēršot pastiprinātu uzmanību veselīgam dzīvesveidam, sekojam arī, kādu kopjošo un dekoratīvo kosmētiku lietojam. Mūsdienās pilnvērtīgi rūpēties par ādu spēj arī dabiskās kosmētikas līdzekļi. Kā atšķirt, kas ir un kas nav dabisks? Kādas sastāvdaļas ir kaitīgas, un kur atrodams kosmētikas produkta sastāva apraksts uz iepakojuma?
Pasaulē kosmētikas ražošanā izmanto gan augu izcelsmes izejvielas (augu eļļas, ekstraktus, vaskus, ēteriskās eļļas), gan sintētiskas izejvielas. Ilgstoši lietojot kosmētiskus līdzekļus, kuru sastāvā ir sintētiskās izejvielas, tiek sekmēta vēža šūnu veidošanās, novājinās imūnsistēma, izraisot dažādas alerģijas ne vien mums, bet arī mūsu bērniem. Pirms iegādāties kādu produktu, rūpīgi jāizpēta tā sastāvs. Ārvalstīs ražotai produkcijai sastāvu norāda angliski – Ingredients (sastāvs) vai ar burtiem INCI – «International Nomenclature of Cosmetic Ingredients» (kosmētikas sastāva starptautiskā nomenklatūra). Sastāvdaļas uzrādītas dilstošā secībā, un saraksta sākumā nosauktas tās vielas, kuru produktā ir visvairāk.
Galvenās sastāvdaļas, kuru klātbūtne kosmētikā NAV vēlama mūsu organismam:
Parabēni – Paraben (Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl) – sastopami ļoti daudzos kosmētiskajos līdzekļos kā konservanti, kas pasargā produktu no bojāšanās. Tie ir alerģiski, toksiski, mutagēni, imitē sieviešu dzimumhormonu darbību un bojā endokrīno sistēmu. Tie spēj uzsūkties ādas dziļākajos slāņos, iekļūt asinsrites sistēmā un uzkrājas organisma audos. Parabēni caur mātes organismu tiek nodoti arī bērniem. Tas var apdraudēt viņu imūnsistēmu."

Kāda ir jūsu pieredze ar alternatīviem produktiem?