Zobu šķilšanās bērniem līdz gada vecumam

Zobu šķilšanās bērniem līdz gada vecumam

23. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzzināsit, kad bērnam parādās piena zobi, un kad tie izkrīt, atstājot vietiņu pastāvīgo zobu augšanai. 
Atcerieties, ka šie ir tikai vispārīgi dati un ir pilnīgi normāli, la pirmie zobiņi bērnam parādās trīs mēnešu vecumā, vai tieši otrādi – pirmajā dzimšanas dienā. Daži bērni pat piedzimst jau ar zobiņiem.

Vidēji šķilšanās secība ir šāda: centrālie incisīvi, laterālie incisīvi, pirmie molāri, kanīni un tad otrie molāri. Taču šī secība var mainīties un ir individuāla. Parasti zobi šķiļas „pārī” — gan labajā, gan kreisajā pusē.

5 mēneši (parasti no 4 līdz 10 mēnešiem) 

Sāk šķilties pirmie zobiņi (centrālie incisīvi). Mazulim var būt pietūkušas un apsārtušas smaganas vietās, kur zobiņi nāk. 

8 mēneši (parasti no 6 līdz 10 mēnešiem) 

Pirmie zobiņi ir klāt! Pārsvarā gadījumu, pirmie zobiņi iznāk apakšējie. Tos sauc par apakšējiem priekšzobiem. Pārsvarā gadījumu pirmie zobiņi nāk pa 2 – ar dažu dienu starpību.

10 mēneši (parasti no 8 līdz 12 mēnešiem) 

Parādās augšējie centrālie zobiņi – otrie priekšzobi (laterālie incisīvi).Piezīme: Meitenēm nereti šie zobiņi parādās ātrāk, nekā zēniem.  

11–12 mēneši (parasti no 10 līdz 16 mēnešiem) 

Parādās apakšējie sānu zobiņi. Kanīni (acu zobi).Piezīme:  Parasti zobiņi aug pa pāriem – viens aug no centrālajiem zobiņiem pa kreisi, otrs no tiem pa labi. Tātad - Pēc apakšžokļa centrālajiem incisīviem šķiļas augšžokļa centrālie incisīvi, tad augšžokļa otrie zobi un apakšžokļa otrie zobi.