Viss par zobu kopšanu un zobu pastu izvēli

Viss par zobu kopšanu un zobu pastu izvēli

07. May 2013, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazuļa mutē iznākuši pirmie zobiņi, nākas domāt par zobu kopšanu un zobu pastu izvēli. Vai iegādāties zobu birsti un pastu veikalā vai doties labāko produktu meklējumos uz aptieku? Tas lai paliek vecāku ziņā. Tomēr ir lietas, kas ir jāzina izvēloties zobu pastu bērnam.

Maijā Nenedent zobu pastām lielākajās Mēness aptiekās 20% atlaide

Konsultē Dr.Inguna Sprudzāne, zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga zobārste. 

20130404112751-27703.jpg

No kāda vecuma būtu jāsāk tīrīt zobi ar zobu birsti?

Kad mazuļa mutē vienā rindā ir četri vai vairāk zobiņu, no mutes dobuma tīrīšanas ar marlīti vai silikona birstīti ieteicams jau pāriet uz zobu birsti un bērniem paredzētās zobu pastas lietošanu. Parasti šīs rūpes aizsākas ap 2 gadu vecumu un jau šajā vecumā bērns var sākt mācīties pats sev iztīrīt zobiņus.

Līdz kādam vecumam būtu jālieto bērniem paredzētās zobu pastas un kādā vecumā būtu jāsāk lietot zobu pastas, kas paredzētas pieaugušajiem?

Bērns no 7 gadu vecuma  var sākt lietot pieaugušajiem domātās zobu pastas. Bērniem no 7-12 gadu vecumam  piena zobi nomainās uz pastāvīgajiem zobiem, tādēļ ieteicams lietot pastu ar augstāku fluora koncentrāciju.

Bērniem paredzēto pastu sastāvā ir mazāka fluora koncentrācija (līdz 500 PPM), tāpat šīm pastām ir minimāls abrazivitātes rādītājs (RDA). Bērnu zobu pastu garša parasti ir maigāka, tās nesatur mentolu.

Kas būtu jāņem vērā, izvēloties bērnu zobu pastu?

Bērniem paredzētās pastas parasti ir divu veidu — ar un bez fluora. Ir speciālas zobu pastas, kuras drīkst norīt, jo mazi bērni vēl neprot izskalot muti un izspļaut. Par to, kādu zobu pastu atbilstoši vecumam izvēlēties, Jums vislabāk izskaidros zobārsts, zobu higiēnists vai farmaceits.

Bērni līdz 7 gadu vecumam nedrīkst lietot pieaugušajiem paredzēto pastu, jo pastas saturs nav paredzēts norīšanai un var kaitēt mazuļa veselībai. Turklāt pieaugušo zobu pastās bieži vien ir dažādas abrazīvas, balinošas un vēl citas palīgvielas, kas var pārāk spēcīgi ietekmēt nenobriedušos piena zobiņus.

Mūsdienu zinātne atzinusi, ka efektīvākie zobu kariesa profilakses līdzekļi ir līdzsvarots uzturs, pareizi ēšanas ieradumi, regulāra mutes dobuma higiēna un fluorīdu (fluora savienojumu) lietošana. Pēdējos gadu desmitos pasaulē veiktie zinātniskie un klīniskie pētījumi ir neapstrīdami pierādījuši, -  kariesa profilakse nav iedomājama bez fluorīdiem. Fluors ir būtisks mikroelements, kas nepieciešams mūsu organismam. Brīvā veidā tas nav sastopams, jo veido savienojumus ar citiem elementiem — fluorīdus.

Zobārsts veic individuālu fluora dozēšanu, ņemot vērā vecumu un to, ka, tīrot zobus, bērns var norīt mazliet zobu pastas un tā uzņemt fluoru. Zobu pastas bērniem un pieaugušajiem ir ar atšķirīgu fluora koncentrāciju (0,025% bērniem un 0,125 - 0,15% pieaugušajiem). Bērniem zobi būtu jātīra pieaugušo uzraudzībā, lai tie pēc iespējas mazāk norītu zobu pastu un zobu kopšana notiktu pareizi.

Kā bērnam iemācīt zobus tīrīt pašam un padarīt to par patīkamu ikdienas rituālu?

Jārēķinās, ka mazuļa zobiņu tīrīšanas mācību process var būt laikietilpīgs un vecākiem jābūt pacietīgiem.  Lai bērnam neizraisītu nepatīkamas asociācijas un emocijas, zobu tīrīšanu bērnam nevajadzētu uzspiest ar varu vai draudiem. Bērnam sākotnēji būtu jāizskaidro, ka zobu tīrīšana ir nepieciešama, lai zobiņi paliktu tīri, veseli, skaisti un lai sliktās baktērijas nenodarītu pāri zobiņiem. Ja bērns tik un tā zobu tīrīšanai piekrīt nelabprāt, tad vecāki var izdomāt, kādu īpašu motivācijas veidu (piemēram, vienošanās, ka pēc zobiņu tīrīšnas mazulim tiks nolasīta vakara pasaciņa).

 Lai zobu tīrīšanu pārvērstu par rotaļu tās laikā vecāki var skaitīt dažādus skaitāmpantiņus vai fonā atskaņot mazuļa iecienītu dziesmu. Vecāki bērnam var iegādāties arī interesanta izskata zobu birsti. Tomēr vecākiem vajadzētu saglabāt „vēsu prātu” iegādājoties zobu pastu. Pat, ja bērnam liekas saistošāka zobu pasta spilgtā krāsā un/ vai izteiktu sintētisku garšu (piemēram, kolas garšu), šādu zobu pastu iegādāties nebūtu ieteicams. Lai bērns zinātu, cik ilgi zobi ir jātītra, var izmantot īpašu smilšu pulksteni, kas zobu tīrīšanas procesam piešķirs jautrāku noskaņu.

Tā kā bērni mācās no vecākiem, tad ļaujiet bērnam skatīties kā Jūs paši tīriet zobus. Pārbaudiet un sekojiet līdzi bērna zobu tīrīšanas tehnikai un tīrīšanas ilgumam. Uzraugiet bērna zobu tīrīšanas procesu un pārbaudiet to līdz pat 7 gadu vecumam.

Atcerieties, - lai kā mazulis vēlētos tīrīt zobus pats, pirms ļaut bērnam zobus tīrīt patstāvīgi, tas jāizdara vecākiem. Var darīt arī tā, ka vispirms bērns iztīra zobus pats un tad vecāki pārbauda un iztīra vēlreiz! Dažkārt vecāki vienkārši neizdomājas, ka bērns vēl nav apguvis pareizu tīrīšanas tehniku un tīra zobus ļoti pavirši. Bieži vien tikai pakožļā zobu birsti un apēd zobu pastu, nevis rūpīgi iztīra, noņemot aplikumu. Tad vecāki ir pārsteigti, kāpēc zobi bojājas, jo zobiņu taču bērns it kā „tīra” katru dienu. Vecākiem vienmēr jāpārbauda, cik rūpīgi bērns zobus ir iztīrijis!

Kā pareizi tīrīt zobus?

Zobi ir jātīra no rīta un vakarā. Zobus nav ieteicams tīrīt uzreiz pēc ēšanas, jo tad skābju iedarbības rezultātā emalja ir mīkstāka un zobu birstes sariņi var sabojāt zobu emalju, izraisot tās nodilumu.

Lai izvairītos no pārmērīga spiediena uz zoba kakliņu, turiet zobu birsti starp pirkstiem kā zīmuli. Svarīgi ir izmantot zobu birsti ar mīkstiem sariņiem un mazu galviņu, lai netraumētu zobu emalju un smaganas.

Tīrot ārējo zobu virsmu, zobu birste jānovieto 45 grādu leņķī pret smaganu līniju. Ar maigām, apļveida kustībām zobu birste ir jāvirza  uz priekšu un atpakaļ pret zobiem un smaganām. Ar apļveida kustībām ir jānotīra arī zobu kožamās virsmas un zobu iekšējās virsmas. Lai notīrītu iekšējās priekšējo zobu virsmas zobu birste ir jātur vertikāli un jāveic maigas kustības uz augšu un uz leju ar zobu birstes galviņas galu.

Lai nodrošinātu zobu pastas iedarbību, zobi ir jātīra 2-5 minūtes.

Uz zobu birstes ir jāuzspiež zobu pasta nelielā daudzumā – apmēram maza zirņa lielumā.

Pēc zobu tīrīšanas ar zobu birsti ir jānotīra arī mēles virsma.

Zobu birste ir regulāri jāmaina ik pēc 2-3 mēnešiem.

Kādi kaitīgi ieradumi var nelabvēlīgi ietekmēt bērna zobu attīstību?

Bērna zobu attīstību var ietekmēt pārmērīgi ilga māneklīša sūkāšana, pirkstu sūkāšana un nagu graušana. Tāpat arī uzturs – saldas sulas, dzērieni, dažādi našķi. Pat ja dodat bērnam dabīgās sulas – tās visas satur cukuru. Zobu bojāšanos galvenokārt izraisa tieši cukurs. Sevišķi svarīgs ir cukura lietošanas biežums. Regulāri „našķojoties”, pastāvīgi notiek skābes uzbrukums zobu emaljai.

Kad vajadzētu būt pirmajai vizītei pie zobārsta un cik regulāri zobārsts būtu jāapmeklē?

Ja nav sūdzību par  mutes veselības jautājumiem, tad pirmo vizīti pie zobārsta vajadzētu plānot 3 gadu vecumā. Tā vecākiem ir laba iespēja, kā aizsākt regulāras profilaktiskās apskates vismaz vienu reizi gadā, bet bērniem sadraudzēties ar zobārstu un mācīties pareizi tīrīt zobus!

Tieši pirmie zobārsta apmeklējumi ir ārkārtīgi svarīgi, kas veido bērna-vecāka-zobārsta attiecības un veido uzticēšanos. Pirmā apmeklējumā laikā zobārsts pārbauda bērna mutes veselības stāvokli, kā arī vienkāršā un bērnam saprotamā valodā māca pirmās rūpes par zobiņiem, izmantojot uzjautrinošas rotaļlietas, attēlus, iedrošina un motivē bērnu rūpēties par saviem zobiem. Turpmāk bērns pie zobārsta jāved  reizi sešos mēnešos. Kāpēc tik bieži? Tāpēc, ka caurumiņi mazajos zobiņos ir ļoti nepamanāmi un var ātri kļūt lielāki.

 Tāpat ļoti ieteicams ņemt līdzi bērnu, vecākiem apmeklējot zobu higiēnistu. Arī šajā gadījumā bērns var redzēt kā strādā zobu higiēnits un novērot ka arī vecāki rūpējas par saviem zobiem. Arī mazajiem pacientiem jau no 3 gadu vecuma ir piemērojama bērnu zobu higiēna, kuras laikā zobu higiēnists noņems mīksto aplikumu, nopulēs zobus ar fluoru saturošu pastu un uzliks zobiņiem fluora aplikāciju. Tieši higiēnists vislabāk atbildēs uz visiem jautājumiem par pareizu zobu tīrīšanu un mutes dobuma kopšanas līdzekļu izvēli.

 Šīs vizītes tiešām uzlabo ne tikai vecāku un bērna komunikāciju par zobu higiēnas jautājumiem, bet arī bērna un zobārsta attiecības. Piekritīsiet, tam, ka, ja bērna pirmā vizīte pie zobārsta būs notikusi ar jau sāpošu zobu, tad bērnam zobārsta apmeklējums turpmāk izraisīs negatīvas emocijas!?

Tāpat pirmais apmeklējums ir piemērots brīdis, kad pārrunāt zobu kopšanas un uztura jautājumus, kā arī atgādināt par pareizu un regulāru zobu tīrīšanu mājās. Pēc apmeklējuma mazais pacients saņem mazu dāvaniņu. SIROWA klīnikā ir īpaši bērniem paredzēta rotaļu istaba, kur mazie pacienti var pavadīt laiku arī pēc apmeklējuma pie zobārsta. Daži vecāki tur atstāj savus bērnus, kamēr pašiem tiek veikta ārstēšana.

20130318113231-10992.jpg 

Nenedent® zobu pasta bērniem ar fluoru

  • Maigas rūpes par piena zobiem ar trīskāršu aizsardzību pret kariesu
  • Samazina kariesa izraisošo skābo baktēriju klātbūtni, veicina mineralizācijas procesus

20130318113135-62083.jpg

Nenedent® zobu pasta bērniem bez fluora

  • Piemērots maziem bērniem, kuri neprot izskalot muti un izspļaut zobu pastu, kā arī bērniem, kuri ar uzturu jau uzņem pietiekošu fluora daudzumu (lieto fluora tabletes, florizētu sāli u.tml.)
  • Zobu pastas sastāvā nav mentols un ēteriskās eļļas

20130318113437-52501.jpg

Nenedent® zobu pasta bērniem  bez mentola

  • Īpaši piemērota alerģiskiem bērniem un mazuļiem ar jutīgu garšas izjūtu
  • Var lietot homeopātiskās ārstēšanās laikā
  • Zobu pastas sastāvā nav mentols un ēteriskās eļļas

 

Zobu pastas satur maigu silīcijgēlu kā tīrošo vielu un ksilītu, kas novērš kariesu izraisošo skābo baktēriju klātbūtni .

Zobu pastas nesatur krāsvielas, konservantus, nātrija laurilsulfātu un saharīnu.

 

Kad mazie zobiņi sāk grauzt to, ko nevajag...

20130318113052-66311.jpg

Daum-exol® līdzeklis pret nagu graušanu un pirkstu sūkāšanu

Nagu laka ar rūgtas garšas palīdzību novērš  bērna vēlmi atkārtoti bāzt pirkstus mutē. Produkts satur sarkanā pipara ekstraktu.

Vairāk informācijas www.maziezobini.lv

Produktus var iegādāties visās Latvijas aptiekās

Ražotājs: Dentinox Gesellschaft, Vācija

Ražotāja pilnvarotais pārstāvis Latvijā: AS Sirowa Rīga, Katrīnas dambis 16, Rīga, tel. 67098250

Maijā Nenedent zobu pastām lielākajās Mēness aptiekās 20% atlaide

20130404112922-43821.jpg